קרדיט: depositphotos
קרדיט: depositphotos

כמה טוב היה לו יכולנו לחזות את העתיד… להיות נביאים חילוניים, בתחום הפיננסי, ולדעת מראש את הכיוון שבו נכסים פיננסיים ינועו. הנה, אני אף מצמצם את התקווה, ומגביל את החזון לטווח הארוך בלבד…

 

הווה ידוע למי ניתנה הנבואה, ושכל זה חלום באספמיא. רגע, אולי לא כל כך מהר! ישנו תחום במתודולוגיה הטכנית המנסה לעשות בדיוק זאת, ולהביא בפנינו תצוגות מרשימות המעוררות מחשבה על אותו עתיד ערפילי. קטגוריה זו שבתורה הטכנית נקראת תורת הקורלציות (Correlations).

 

מי שמכיר קצת את התחום יודע שיש תחת הגג הזה הרבה מאוד תתי-קטגוריות כאשר הרוב דווקא עוסק בטווח הקצר יותר, ומיועד למסחר על פי הגיון פונדמנטלי בסיסי בין הנכסים השונים. לדוגמה, אזכיר את המתכות היקרות, ואת הסקטור האנרגטי של הנפט. בראשון נמצא את הזהב והכסף, ובשני את החוזה האמריקאי WTI, והחוזה הבינלאומי מסוג BRENT.

 

בשני המקרים, אנו מצפים, ובצדק, לתנועה בתנועה כיוונית זהה. מדוע? כי לרוב, הגורמים הפונדמנטליים המשפיעים על האחד בוודאי ישפיעו על השני. אין כאן עניין של דמיון מוחלט. לכל אחד מבני הזוג יש סיבות רבות להיות שונה מן השני בעוצמת התנועה, בתנודתיות של המחיר, ואף בהובלה של הסקטור.

 

עדיין, הנחת היסוד היא שהם מקושרים לוגית, ושלא יהיה סביר שהזהב יעלה בחוזקה כאשר הכסף ירד מגמתית, בעוצמה הפוכה. כך אנו יכולים למנות זוגות, ואף מרובי-קשר, רבים בעולם הפיננסי.

 

והנה, הפעם דווקא נעסוק בסוג הקורלציה השונה במקצת, זו הבאה מן התצפית, ולא מן הגיון שבאופי הנכסים. ופה, יש כבר קושי גדול יותר לקבלת סוג זה של מבט על ידי אנליסטים, ובמיוחד על ידי משקיעים פרטיים. כאשר לא ניתן לציין סיבה לדבר, אלא רק עובדה מוגמרת של תנועה דומה, מייד מתעוררים השדים המבטלים כלאחר יד את כל העניין.

 

סיבה ומסובב הם עיקר מן העיקרים בעולם ההון, וזאת למרות שרוב רובנו אינם יודעים אף פעם את הסיבה האמיתית לתנועה של נכס פיננסי כלשהו. ברור שהמחיר ינוע הרבה לפני שאנו נדע מדוע הוא עושה זאת כי מקורות הידע משדרים את הסיבתיות למדיה הכלכלית ולרשתות החברתיות הרבה יותר מאוחר מאשר בזמן אמת.

 

אחרי הקדמה קצרה זו, הנה לפניכם גרף די מדהים מבית McClellan:

 

 

לפנינו שתי עקומות:

השחורה, מציינת את מהלכו של הנפט מאז 1892, מלווה בממוצע נע 60 חודש באדום, ובהזזת זמן של 10 שנים קדימה. שימו לב שציר הזמן התחתון מתחיל ב-1902. כמו כן, בכחול נמצא את עקומת מדד המניות המפורסם ביותר בארה"ב, הדאו ג"ונס התעשייתי, בסקאלה אנכית לוגית, ומבלי שעשו לו הזזה בזמן.

 

לדעתם של מייצרי הגרף, ולדעתי אני, מדובר בקורלציה ארוכת טווח די מדהימה.

 

נכון, אין כאן מהלך זהה, וכמו שציינתי היה צורך בהזזה של 10 שנים קדימה בחוזה הנפט על מנת למצוא את ההתאמה המעניינת, אבל, עדיין, ולמרות כל המגבלות, אנו נמצאים מול משהו המעורר מחשבה: זמני המגמה הרגועה, זמני ההתלהבות, הקריסות, והדשדושים, אמנם תואמים באופן כללי, אך מספיק טוב כדי להניח שמדובר במשהו שונה ממקריות סטטיסטית.

 

יפה במיוחד ההתאמה שבין 1980 ו-2000 (ציר הזמן של מניות) כאשר הנפט עלה מ-1$ ל-10$, כאשר המניות גם הן עלו פי 10. ואיפה אנו נמצאים עכשיו? על פי ציר הזמן התחתון, 2010 הייתה תחילה של מהלך נוסף בנפט של פי 10 לערך. ומה קרה במניות? נקודת השפל של 2009 הייתה סביב 6000, וכך פי-10, מביא אותנו ל-60000, לפני הקריסה הגדולה.

 

אני יודע שלנבא את הגג הזה, עבור מדד הדאו הנמצא עתה סביב 21000, הוא שילוב של שיגעון וחלום בלהות אינפלציוני, ובכל זאת...

 

ניתן למצוא את משה שלום גם בפייסבוק

 

****

 

משה שלום מנתח שווקים פיננסיים, ולא יועץ השקעות מורשה. יובהר ויודגש כי כל האמור בכתבה, בניתוח שווקים זה, או בדוא"ל המוגש כאן, אינו מהווה ייעוץ השקעות, המלצה לפעולה מכל סוג שהוא, ואין בו שום אלמנט הלוקח בחשבון את הנתונים של הקורא, או המשתמש בחומר, ואינו מתחשב בצרכים הייחודיים לו. במידע, בניתוחים, בכל האמור כאן, או בחלקיו, אין, בכל אופן שהוא, חוות דעת, או העדפה, אשר אמורה להביא להשקעה כל שהיא במכשירים, כלים, ניירות ערך, או כל נכס פיננסי או אחר. יובהר ויודגש עוד, כי על הקורא, או המשתמש, לבדוק את המידע המתפרסם כאן, לאמת אותו, ולבחון את מידת התאמתו לצרכיו, להעדפות ההשקעה שלו. כמו כן, אין בחומר הכתוב, או המוצג, כדי להבטיח רווח, או תשואה, מכל סוג שהוא. יובהר, ויודגש עוד, כי במידע הנמסר כאן, עלולות ליפול טעויות, וכי אפשר שיחולו בו שינויים המתחוללים ללא אתראה מוקדמת. אפשר שגם יימצאו סטיות, בשיעור כזה או אחר, בין המתואר, או המצוין, בחומר הכתוב, לבין מצב הנכסים בפועל. יודגש ויובהר עוד, כי קבלת ההחלטה בדבר השקעה מכל סוג שהיא, במידה ונעשתה לאחר קריאת הכתוב בניתוחים המוצגים כאן, או על סמך נתוני שוק המוצגים בכתוב, היא על אחריותו של הקורא, או המשתמש, בלבד.

 

 

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש