שנת 2025 תיזכר בבית זיקוק אשדוד כשנה של ניגודים קיצוניים. מצד אחד, החברה נהנתה מסביבה עסקית תומכת ומשיפור במרווחי הזיקוק, אך מצד שני נאלצה להתמודד עם אירוע תפעולי חריג - אספקת חומר גלם לא תקני שהשבית חלקית את המתקנים וגרם להפסדים כבדים במהלך הקיץ. למרות זאת, הדו"חות המסכמים שפורסמו היום (ד’) מעידים על חוסן תפעולי ויכולת התאוששות מהירה.
המספרים של 2025: צמיחה ברווח התפעולי
במבט שנתי, בית הזיקוק רשם מכירות נטו של כ-3.03 מיליארד דולר, ירידה קלה לעומת 3.21 מיליארד דולר ב-2024. הירידה במכירות נובעת בעיקר מירידה של כ-10% במחירי המכירה הממוצעים. עם זאת, הרווח הגולמי זינק ב-82% והסתכם ב-62 מיליון דולר, לעומת 34 מיליון דולר בשנה הקודמת.
בשורה התחתונה, החברה עברה לרווח נקי של 3 מיליון דולר, שיפור משמעותי לעומת הפסד של 34 מיליון דולר ב-2024. ה-EBITDA המדווח (רווח לפני ריבית, מסים, פחת ופחת) רשם קפיצה מרשימה ל-142 מיליון דולר, בהשוואה ל-72 מיליון דולר אשתקד.
הרבעון הרביעי: הפיצוי על הקיץ הקשה
הניתוח הרבעוני חושף את עוצמת התנודתיות: אם ברבעון השלישי החברה רשמה הפסד נקי של 109 מיליון דולר בעקבות תקלת הגלם והשבתת המתקנים, אז ברבעון הרביעי נרשם קאמבק מרשים עם רווח נקי של 114 מיליון דולר.
השיפור ברבעון האחרון של השנה נבע משילוב של חזרה לתפוקה מלאה, עלייה במרווחי הזיקוק (מרווח הזיקוק הממותאם עמד על 17.5 דולר לחבית ברבעון הרביעי), והכרה בהכנסות מביטוח ומפיצויים מהספק בגין התקלה, בסכום כולל של כ-47 מיליון דולר.
פרשת ה"נפט הלא תקני" והשלכותיה
האירוע המרכזי שעיצב את השנה היה התקלה ברבעון השלישי. החברה קיבלה חומר גלם שלא עמד במפרט, מה שהוביל לירידה בניצולת המתקנים, נזקים ליחידות הייצור וצורך בייבוא מוצרים מוגמרים כדי לעמוד בהתחייבויות ללקוחות.
החברה מציינת כי היא פועלת למיצוי זכויותיה מול הספק ומול חברות הביטוח. נכון לסוף 2025, הוכרו הכנסות של 40 מיליון דולר מפיצויי ביטוח ו-11 מיליון דולר מהספק. עם זאת, החברה רשמה הפרשה לירידת ערך מלאי "לא תקני" בסך של 85 מיליון דולר, מה שמעיד על כך שהאירוע טרם מוצה לחלוטין מבחינה חשבונאית.
מבט קדימה: הזיקוק חוזר למסלול
למרות הטלטלה, מרווחי הזיקוק של מוצרי המפתח - בנזין, סולר ודס"ל (דלק סילוני) - הציגו מגמת שיפור ברבעון האחרון של השנה לעומת התקופה המקבילה. החברה מדווחת כי החל מאוקטובר 2025 המתקנים עובדים בתפוקה כמעט מלאה, ובמהלך ינואר 2026 בוצע "ריענון קטליזטור" במתקן הפיצוח כדי להשיב את הניצולת לרמתה המקסימלית.
בצד הפיננסי, החברה עומדת בכל אמות המידה הפיננסיות מול הבנקים ומחזיקי איגרות החוב, עם יחס הון עצמי למאזן של 3.25, מה שמעניק לה שקט תעשייתי להמשך הפעילות ב-2026.