מדד המחירים לצרכן בארה"ב (CPI) ירד ב-0.1% בחודש יוני באופן מפתיע, לעומת הצפי לעלייה של 0.1%. בכך קצב האינפלציה הסתכם ב-3% ב-12 החודשים האחרונים.
מדד הליבה עלה ב-0.1% לעומת הצפי לעלייה של 0.2%, גם כאן נתוני הליבה מפתיעים לטובה, ומסתכמים בקצב שנתי של 3.3%.
"אפשר לראות את הנתון האינפלציוני בצורה חיובית במובן זה שעד כה, הרבה מהירידה השנתית באינפלציה נרשמה תודות לתיקון בראייה שנתית של מחירי אנרגיה, והפעם אנחנו ללא הסיוע של אלה", אמר יוני פנינג, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות. "את אותה המגמה אפשר לראות באינפלציית הליבה, כאשר ה-3.3% הנוכחי הוא כמובן שיפור ביחס לחודש שעבר. ובנוסף לזה, צריך לזכור שתקופת הקיץ-סתיו של השנה שעבר הייתה מתונה יחסית מבחינה אינפלציונית, כאשר העליות החודשיות נטו לנוע סביב 0.2%-0.3% מתונים. משמעות הדבר היא שגם נתונים חודשיים מתונים השנה מתקשים להוריד את האינפלציה ליעד הרצוי. להבדיל, הרבה מאינפלציית הליבה הנוכחית נובעת מהעלייה המחודשת של מחירי השירותים, שבאה בעיקר לידי ביטוי בתחילת השנה. כשנגיע לתקופה המקבילה בשנה הבאה, ניתן לצפות להתמתנות אינפלציונית מהירה יותר.
"הנתון היום מתיישב עם המשך התמתנות בתוואי האינפלציה גם במדד ה-PCE המהווה את היעד של הפד. נתון מדד המחירים ליצרן בארה"ב, אשר יפורסם מחר, הוא אינדיקטור חשוב נוסף כדי להבין לאן ה-PCE ילך. אבל אם נתבסס על הירידה שראינו היום, זו גוזרת, כנראה, התמתנות לסביבת 2.3%-2.4% - קרוב מאוד ליעד הפד. בנאומו בכנס ג’קסון הול באוגוסט 2022, ובלא מעט הזדמנויות מאז, יו"ר הפד פאוול הצהיר כי "הניסיון ההיסטורי מזהיר בחוזקה כנגד הקלה [מוניטארית] טרם זמנה." בוועדה מול הסנאט השבוע, הניסוח הזה כבר מותן לאמירה כי יש סיכון בהתרת הרסן מוקדם מדי. בנוסף, מיד לאחר מכן פאוול הוסיף כי "האינפלציה הגבוהה אינה הסיכון היחיד מולו אנו עומדים." וכי הותרת הרסן מאוחר מדי, מנגד, עלולה להחליש את הפעילות הכלכלית ואת התעסוקה שלא לצורך. וכי הוועדה המוניטרית של הפד תעריך בזהירות את הנתונים הבאים, ואת השלכותיהם בבחירת תוואי המדיניות בהמשך. ההחלטה הקריטית של הפד עבור הורדת ריבית ראשונה, כמו שהשוק רואה את זה עד לרגע זה, הייתה בספטמבר. להערכתנו, בשיקולי האיזון העדין המתואר, הנתון היום מהווה צעד משמעותי מאוד בעד הורדה כזו. לא מן הנמנע כי לאחר פרסום הנתון גם ההסתברות להורדה כבר בסוף החודש תגדל משמעותית.
"הדינמיקה האינפלציונית בישראל דומה לאחרונה לזו של ארה"ב. לדוג’, סקר שערכנו במסגרת מדד הצמיחה האחרון של בנק מזרחי טפחות מצא כי ב-40% ניכרים מהעסקים, המחירים הועלו בשנה האחרונה. בהמשך לזה, בהודעת הריבית האחרונה בנק ישראל ציטט מגבלות היצע ככאלה המקשות על התכנסות הפעילות הכלכלית למגמה. למותר לציין כי מגבלות היצע נוספות, ללא התאמה דומה בביקוש, עלולות להמשיך ולתמוך באינפלציה, בתקופה הקרובה. לפיכך, למרות נתוני האינפלציה המעודדים בארה"ב, סביר להניח כי בישראל יידרש שיפור בתנאי ההיצע המקומיים כתנאי מקדים להורדת ריבית. עם זאת, כאשר תנאים אלו ישתפרו, ייתכן שנחווה סדרת הורדות ריבית מהירות, בדומה למה שהתרחש ב-2012", אמר פנינג.