רצף של אירועים ביטחוניים בשבועות האחרונים והתערערות מסוימת ביציבות הקואליציה היו בין החדשות הבולטות של השבוע החולף. מנגד אנו רואים שהשיפור בשוק העבודה נמשך, ובמחצית הראשונה של חודש מרץ ירד שיעור האבטלה לרמה של 3.2%, תעסוקה מלאה לכל דבר. מספר הישראלים שיצאו מהארץ דרך האוויר בחודש מרץ חזר לרמה של שנת 2019, כלומר הגבלות הקורונה פחות הרתיעו את הנוסעים. פתיחת השמים צפויה להתבטא בהאטה בצריכה המקומית בחודשים הקרובים. הזינוק בהכנסות ממסים נמשך ושיעור הגירעון התקציבי מהתוצר ירד לרמה של 1.4% בלבד ב-12 החודשים שהסתיימו בחודש מרץ. ההשפעה של אירועים ביטחוניים על המשק היא בדרך כלל זמנית מאוד וכמעט לא מורגשת בנתונים. מנגד, לקואליציה שתתקשה להעביר רפורמות או את תקציב המדינה לשנה הבאה, יש מחיר לאורך זמן. חברת הדירוג מודיס’ שיפרה את תחזית הדירוג של מדינת ישראל לחיובית, על רקע השיפור החד במצב הפיסקאלי של המשק. הדירוג של חברת מודיס’ נמוך בנקודת המוצא בנוטץ’ אחד מזה של P&S.
חודש מרץ היה החודש השני ברציפות בו נמנע בנק ישראל מרכישת מט"ח. למעשה במהלך הרבעון הראשון של השנה רכש בנק ישראל 356 מיליון דולר בלבד (במהלך חודש ינואר בלבד). מדובר בשינוי מגמה ביחס למעורבות הגבוהה במהלך השנים 2020 – 2021 במהלכן רכש בנק ישראל בממוצע מעל ל 2 מיליארד דולר לחודש. על רקע זה ירדו יתרות המט"ח של בנק ישראל בקרוב ל 7 מיליארד דולר במהלך הרבעון הראשון של השנה.
חזרה לתעסוקה מלאה – שיעור האבטלה ירד במחצית הראשונה של החודש לרמה של 3.2%, תוך עלייה במספר המועסקים, וירידה באלו שעדיין מוגדרים בחל"ת בשל קורונה. לחצי השכר בשוק העבודה גבוהים, וזה ניכר בעיקר בסקטור העסקי. העובדים בסקטור הציבורי הם לרוב תחת הסכמי עבודה, וטרם חל עדכון בשכרם. בסקטור העסקי השכר הממוצע עלה בשנתיים האחרונות בשיעור ממוצע שנתי גבוה של 5.6%. יתכן שנתון זה אף מוטה כלפי מטה בשל ריבוי עובדים שעברו לעבוד בחצאי משרות, וכן בשל מעבר לעבודה מרחוק שמקטינה רכיבי שכר כמו אשל ושעות נוספות. עליית השכר בסקטור העסקי צפויה לשמר את האינפלציה ברמה גבוהה, שקרובה לגבול העליון של יעד האינפלציה, בשנה הקרובה.
משרד האוצר החליט להפחית את מחיר הדלק בכחצי שקל לליטר, דרך הפחתה זמנית בבלו על דלק. ההפחתה היא לתקופה של שלושה חודשים ודורשת אישור ועדת הכספים. מחיר הדלק הממוצע בחודש אפריל צפוי לעלות ב- 2% ובחודש מאי לרדת ב- 8%. מדינות נוספות, בעיקר באירופה, נקטו בצעד דומה של הפחתה במיסוי הדלק – צעד שמסייע לבלום מעט את האינפלציה בטווח הקצר. אנו מפחיתים את תחזית האינפלציה לחודשים אלו ל- 0.8% ו- 0.4% בהתאמה. תחזית האינפלציה לשנה הקרובה נותרת ללא שינוי – 3.1%.
לקראת עליית ריבית מחר – רוב הסיכויים שהעלייה תהיה בשיעור של 0.15 נקודות אחוז לרמה של 0.25%. קיים סיכוי מסוים לעלייה של 0.4% לרמה של 0.5%. שיעור האינפלציה השנתי צפוי להגיע תוך חודשיים לרמה של 4%, וניתן לראות שההתייקרויות הופכות לרוחביות, ואינן ממוקדות רק במחירי הדלק. הבנקים המרכזיים חוששים כעת מאינפלציה "דביקה" כלומר כזו שמשפיעה על הציפיות ומזינה את עצמה, ובסביבת ריבית ריאלית שלילית הסיכוי לכך עולה. השווקים מגלמים תוואי העלאת ריבית די מהיר עד לרמה של כ- 2.0% בעוד כשנה. אנו נוטים להעריך שעליית הריבית תהייה מעט מתונה יותר. העלאות ריבית אלו כבר מגולמות בשווקים ולכן איננו סבורים שהן ישפיעו על שוק המט"ח, מה עוד שפער הריביות מול ארה"ב צפוי להמשיך ולגדול, וגם זה בולם את לחצי הייסוף. מבחינת הכלכלה הריאלית, התזמון הוא נוח, המשק חזר לתעסוקה מלאה, ושוק הנדל"ן מאופיין בביקושים גבוהים.