בסקירה הכלכלית השבועית "השבוע במאקרו", של אגף הכלכלה בחטיבת שוקי הון של לאומי, בראשות ד"ר גיל בפמן מתייחסים כלכלני הבנק להתחלות הבניה ואומרים כי ברביעים האחרונים היקף התחלות הבנייה התייצב, ככל הנראה בזכות התחלות בנייה שבמסגרת "מחיר למשתכן", לאחר שהיה במגמת ירידה בין הרביע הרביעי של 2016 לרביע הרביעי של 2017.
עם זאת, יש לציין שהרמה הנוכחית משקפת היקף התחלות בנייה נמוך ביחס לשנים קודמות, עם דגש על "בנייה לשוק החופשי", ונכון לפרסום הנוכחי גם נמוך מרמת ההתחלות הנדרשת לצרכי המשק (כ-50 אלף דירות). מנגד, נתוני גמר הבנייה, אשר פחות נוטים להתעדכן, מצביעים על המשך התבססות היקף גמר הבנייה בקצב שנתי של סביב 50,000 יחידות.
גמר הבנייה מושפע מהיקף התחלות הבנייה בפיגור של כשנתיים. דהיינו, היקף גמר הבנייה הנוכחי מושפע מהיקף השיא של ההתחלות בשנים 2015-2016 והוא צפוי להישאר בסביבה זו גם בשנה-שנתיים הקרובות, ולמתן זמנית לחצים לעליות מחירים, זאת בדגש על אזורים בעלי ביקוש טבעי נמוך יחסית וריבוי מכרזים של "מחיר למשתכן". עם זאת, השנים שלאחר מכן עלולות להתאפיין במחסור בהיצע, במידה והיקף התחלות הבנייה יישאר נמוך מהנדרש, אשר עשוי להוביל להתחדשות הלחצים לעליות מחירים, בפרט באזורי הביקוש.
עוד נושאים שעלו השבוע: שיעור האבטלה בגילאי העבודה 25-64 ירד בנובמבר לרמה של 3.6%, תוך גידול חד יחסית במספר המועסקים. במבט קדימה, אנו מעריכים כי שיעור האבטלה צפוי להישאר בסביבתו הנוכחית גם בשנים הבאות.
מדדי היבוא – מוצרי צריכה ותשומות לייצור הובילו את צמיחת המדד המשולב מתחילת השנה. כאשר מנגד הרכיב שבלט ביותר לשלילה הוא יצוא הסחורות. . במבט קדימה, אנו מעריכים כי התוצר המקומי צפוי לצמוח בשיעור ריאלי הקרוב ל-3% בשנים 2018-2019.
הגידול החד בגירעון המסחרי נמשך גם בנובמבר, כתוצאה מחולשת היצוא ועלייה מהירה ביבוא. . הגידול בהיקף היבוא היה רוחבי וכלל את כל קבוצות המוצרים, מוצרי צריכה, חומרי גלם ומוצרי השקעה. התפתחות זו, עשויה לתמוך בהתרחבות הפעילות הכלכלית בחודשים הבאים.