עפר קליין, הראל פיננסים<br>קרדיט: יח"צ
עפר קליין, הראל פיננסים קרדיט: יח"צ

לדברי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "בארה"ב, למרות המתיחות עם סין, נתוני שוק העבודה הטובים בשילוב העלייה באינפלציה, תומכים בהמשך העלאת ריבית הדרגתית של הבנק המרכזית ובעלייה מתונה של התשואות.

 

"סקר המשרות הפנויות עמד על 6.3 מיליון משרות במאי (לאחר עדכון כלפי מעלה של החודש הקודם לשיא חדש), ומספר המתפטרים מרצון עלה לשיא חדש (מאז החל הסקר ב-2001), נתון שתומך בהמשך הלחצים לעליית שכר.

 

"גם נתוני הצריכה הפרטית לרבעון השני היו מצוינים, כך ע"פ המכירות הקמעונאית שעלו ב-0.5 אחוז ביוני, ונתוני החודשיים הקודמים עודכנו כלפי מעלה. כך, ב-12 החודשים האחרונים נרשמה עלייה של 6.6 אחוזים במכירות, הקצב המהיר ביותר מאז 2012.

 

"האינפלציה ביוני עלתה ל-2.9 אחוזים, הקצב המהיר ביותר מאז תחילת 2012. זאת בעיקר בשל האצה במחירי השירותים (בעיקר תחבורה, בריאות ודיור) לצד העלייה במחירי האנרגיה. אינפלציית הליבה גם כן עלתה ל-2.3 אחוזים בדומה לצפי. להערכתנו, הריבית תעלה עוד פעמיים עד סוף השנה, ותתמוך בהמשך עלייה מתונה של התשואות בארה"ב.

 

"אצלנו: צמיחה מהירה, שוק עבודה הדוק, התמתנות בלחצים לתיסוף השקל ואינפלציה שצפויה להישאר בתוך תחום היעד - לא מצדיקים את הריבית הריאלית השלילית בה מצוי המשק.

 

"הצמיחה ברבעון הראשון של השנה עודכנה ל-4.7 אחוזים בשיעור שנתי, והצמיחה ברבעון הרביעי של שנת 2017 עודכנה ל-4.6 אחוזים בעיקר בשל עדכון כלפי מעלה של הצריכה הפרטית ושל היצוא. יחד עם זאת, האינדיקטורים השוטפים לפעילות ברבעון השני ב-2018 מצביעים על התמתנות מסוימת בפעילות ברבעון זה כך שהצמיחה הכוללת בשנת 2018 צפויה לעמוד להערכתנו על 3.7 אחוזים. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עלתה במהירות ל-1.3 אחוזים (לעומת 0.5% בחודש הקודם). כך, לאחר 4 שנים רצופות, האינפלציה חזרה לתחום יעד האינפלציה של בנק ישראל (1 עד 3 אחוזים) ולהערכתנו, היא תישאר בסביבה זו גם בחודשים הקרובים.

 

"על פי תחזית מחלקת המחקר של בנק ישראל הריבית צפויה לעלות כבר במהלך הרבעון האחרון של השנה. יחד עם זאת, דברי הנגידה לאחר החלטת הריבית בשבוע שעבר מקטינים את ההסתברות לכך. להערכתנו, הריבית תעלה במהלך 2019 (ואולי אפילו קודם – בכפוף לזהות הנגיד), מאחר ומצבו הטוב של המשק הישראלי (צמיחה, אבטלה, שוק ההון) לא מצדיק ריבית ריאלית שלילית כל כך, במיוחד כאשר האינפלציה כן בתוך היעד.

 

"בישראל: לאחר 4 שנים האינפלציה חוזרת לתחומי היעד.הצמיחה ברבעון הראשון עודכנה שוב כלפי מעלה ל-4.7 אחוזים. אך הצמיחה ברבעון השני תהיה מתונה יותר.לאחר מספר חודשים מאכזבים נתוני יצוא הסחורות ליוני היו חיוביים. אך בסיכום הרבעון השני הגירעון המסחרי המשיך להתרחב.הציפיות לאינפלציה ירדו קלות בטווחים הקצרים מאוד בהשוואה לסקירה הקודמת.

 

"בארה"ב: המתיחות בין ארה"ב לסין החריפה בשבוע האחרון בשל מכסים חדשים שארה"ב מטילה החל מתחילת ספטמבר. ירידה בסנטימנט משקי הבית בעקבות העלייה באינפלציה והחששות מהחרפת הסכסוך עם סין. שאר האינדיקאטורים בפועל ממשיכים להיות חיוביים במיוחד לשוק העבודה ולצריכה הפרטית. האינפלציה ממשיכה לעלות גם ביוני. הנתונים תומכים בהמשך העלאת ריבית של הבנק המרכזי.

 

"עוד בעולם: קרן המטבע הבינלאומית הותירה כמעט ללא שינוי את תחזית הצמיחה העולמית. אך הזהירה שהסיכונים גברו. לאחר מספר חודשים מאכזבים שיפור בייצור התעשייתי במאי בגוש האירו. כצפוי, הצמיחה ברבעון השני בסין הייתה מעט מתונה יותר. האינדיקאטורים לסוף הרבעון היו מעורבים. האצה נרשמה ביצוא כנראה בשל הקדמת המסחר לפני הכניסה לתוקף של המכסים שהטילה ארה"ב."

*** מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה – על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש