משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים ממשיך לפעול לקידום משק האנרגיה בישראל, והיום העניק הממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, לבעלי הזכויות ברישיונות "רחל" /349 ו"עמית"/ 350 שטרי חזקות להפקה ולפיתוח של גז טבעי בשטחי הרישיונות. שטרי החזקות אשר ניתנו מבטיחים את צרכי המשק הישראלי למשך כל תקופת החזקה הן מבחינת הכמויות והן מבחינת התשתית.
מנכ"לית משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, אורנה הוזמן-בכור, ציינה כי הענקת החזקות מאפשרת את המשך קידום ופיתוח משק האנרגיה בישראל בכלל ותחומי הגז הטבעי בפרט, בצורה בטוחה ומהירה. "בעת גיבוש תנאי החזקה ראה המשרד לנגד עיניו את טובת המשק, את צרכיו העתידיים ואת הפיכתו למשק חזק, יציב ובלתי תלוי. משק חדש מתפתח כעת תחת ידינו, ואנו בונים אותו בזהירות, באחריות ותוך ראייה מקיפה וכוללת. בעקבות הענקת שטר החזקה יוכלו צרכנים רבים ונוספים להתחבר לגז הטבעי ויוכלו להוזיל את עלויות האנרגיה שלהם בצורה משמעותית. לכך יתלוו גם קידום, הכשרת והעסקת עובדים ישראלים בתחום", הוסיפה הוזמן-בכור.
שטחי החזקות, אשר יקראו "לוויתן דרום" ו- "לוויתן צפון" כוללים בתוכם את מבנה מאגר לוויתן, ומשתרעים על כ- 250 ק"מ מרובעים כל אחד. בשטרי החזקות נקבעו, בין היתר, הוראות לעניין לוחות זמנים לפיתוח השדה הוראות לעניין הקמה והפעלה של המתקנים שבחזקות, עריכת בדיקות, דיווחים, אחריות, ביטוח וכיו"ב. שטרי החזקות מעגנים את חובות האספקה של בעלי החזקות למשק המקומי, באופן שלא יחל ייצוא בין היתר, לפני שתבוצע תכנית פיתוח לפיה תעמוד למשק הישראלי כמות של BCM540 לפחות.
כמו כן יהיה על בעלי החזקות לספק את הגז הטבעי שיופק מהמאגר בבטיחות, באמינות, ביעילות ובאורח סדיר ותקין. שטרי החזקה ניתנו בכפוף להוראות חוק הנפט התשי"ב- 1952 והם מקנים לשותפים בחזקות זכות להפקת נפט וגז טבעי בשטח החזקות, לתקופה של 30 שנה.
שטרי החזקה קובעים כי אם ימצא שהייתה הפרה של חוק ההגבלים העסקיים בידי בעלי החזקות יפעלו בעלי החזקות בהתאם לכל החלטה שיפוטית לעניין זה לרבות העברת שטרי החזקה לאחרים.
בין הנקודות העיקריות שקובע שטר החזקה: בעל חזקה יקים את מערכת ההפקה ואת מערכת ההולכה של הגז הטבעי ממאגר לוויתן לחופי ישראל, כך שתתאפשר אספקה והזרמה של גז טבעי למערכת ההולכה הארצית בכמות של 1.4 מיליון מטר מעוקב לשעה (מעל 12 BCM לשנה).
לא יתאפשר יצוא באופן הפוגע ביכולת של בעל החזקה לספק ולהזרים בכל עת גז טבעי משדה לוויתן למערכת ההולכה הארצית כמות של 1.05 מיליון מ"ק לשעה לפחות. (מכל 9.2 BCM לשנה).יצוא גז טבעי יתאפשר רק לאחר השלמת הקמת מערכות ההפקה וההולכה לחוף.
יצוא גז טבעי על ידי בעל החזקה יהיה טעון אישור מהממונה על ענייני נפט באישור השר (אישור יצוא), והוא יינתן בכפוף למילוי הוראות החלטת הממשלה בנושא ולתנאים שנקבעו בה. בכל מקרה לא יתאפשר יצוא בפועל אלא אם לאחר ביצוע תוכנית הפיתוח תעמוד לרשות המשק המקומי כמות של 540 BCM בהתאם לאמור בהחלטת הממשלהבמקרה של מחסור בגז טבעי בישראל, ייתן בעל החזקה עדיפות לצרכי המשק המקומי, ביחס ליכולת אספקה שאינה כפופה להתחייבות מכירה על פי חוזה בר תוקף שיש לו באותה העת.
בעל החזקה יכלול בכל חוזה לייצוא גז טבעי הוראה המבהירה כי אספקת הגז לפי החוזה, תוכל להתחיל רק לאחר שההקמה של מערכת ההפקה ומערכת ההולכה לספק תושלם וגז משדה לוויתן יגיע לחופי ישראל.
תוכנית הפיתוח תוגש תוך שישה חודשים מיום קבלת החזקה.
בהתאם להנחיות הממונה שיינתנו בהתייעצות עם המשרד להגנת הסביבה, יכין בעל החזקה תכנית לביצוע ניטור רקע של הסביבה הימית הרלוונטית לפיתוח שדה לוויתן, ויגיש אותה לאישור הממונה, שיינתן בהתייעצות עם המשרד להגנת הסביבה, עם אישורה בכתב בידי הממונה יבצע בעל החזקה את ניטור הרקע במהירות המרבית האפשרית.
הממונה רשאי לדרוש מבעל החזקה להוסיף למערכת ההפקה ומערכת ההולכה שיקים מיתקנים וקידוחים, וכן נקודת כניסה נוספת, באופן שיאפשר הזרמת כמויות של גז העולות על 1.4 מיליון מ"ק, בבטיחות, באמינות וביעילות לצרכנים בישראל. בעל החזקה יבנה את כל המיתקנים הנדרשים באופן שיאפשר אספקת גז באופן קבוע למערכת ההולכה הארצית ממערכת ההפקה על כל מיתקניה; במקרה שבמערכת ההפקה יהיה מיתקן שייעודו הרגיל הוא לייצוא, למעט מיתקן FLNG, שהוא נפרד, כולו או חלקו, מיתר חלקי מערכת ההפקה, יחובר המיתקן לצינור המוביל את הגז למערכת ההולכה הארצית כדי לאפשר גיבוי בקרות תקלה, במקרה של מחסור או בשעת חירום אחרת.
בעל החזקה יכין, בהתאם להנחיות הממונה שיינתנו בהתייעצות עם המשרד להגנת הסביבה, מסמך השפעה על הסביבה אשר יציין את התוצאות של ניטור הרקע ויפרט את ההשפעות הסביבתיות, לרבות השפעות על מי הים, קרקעיתו, האוויר, וערכי הטבע, מפעילות בעל החזקה, ויכלול המלצות לגבי ההנחיות והאמצעים הנדרשים לצורך מזעור ההשפעות האפשריות של פעילות בעל החזקה, והוראות לגבי שיקום עם סיום תקופת שתי החזקות; כמו כן יכלול המסמך המלצות לגבי ביצוע ניטור רקע ומסמכים סביבתיים נוספים לשלבים הבאים שבהם ייקבעו תכניות הקמה מפורטות למיתקנים שונים בהתאם למיקומים שבהם הם יוקמו.
על מנת לקדם הכשרה והעסקת עובדים ישראלים בתחומי האנרגיה המתפתחים, ובהמשך לפעילות המשרד בתחום ההכשרות, דרש המשרד מבעלי החזקות להגיש תוך חצי שנה תוכנית מפורטת, לרבות דרכי פעולה, יעדים ולוחות זמנים ואבני דרך להעסקת עובדים ישראליים בעבודות הפיתוח, ההתקנה והפעלת מערכת ההפקה של לוויתן.בעלי החזקה יגישו ערבויות בסך השווה ל-100 מיליון דולר. על מנת להבטיח מילוי הוראות שטר החזקה וכתבי האישור.
הממונה רשאי להורות לבעל החזקה לתת לבעל חזקה אחרת, ללא הפליה, שירותי טיפול, הורדת לחץ והולכה בתשלום, ובכפוף לשיקולי בטיחות ולאישורים הנדרשים לפי כל דין. זאת על מנת לעודד חיבור מאגרים קטנים בהקדם למערכת ההולכה הארצית.
בעל החזקה ישלם תמלוגים לפי הוראות החוק. לצורך בדיקה ובקרת נאותות תשלומי התמלוגים בעל החזקה יעביר לממונה את כל הנתונים שידרשו על ידו, במועדים ובמתכונת שיידרש על ידו, ובכלל זה חוזים, חשבוניות, תחשיבים, וכל חומר שיידרש לביצוע עבודת הביקורת ביסודיות וביעילות.
בנוסף התחייבו בעלי החזקה כי: ככלל, בכל הסכמי מכירת גז לצרכנים בישראל יחול הדין הישראלי על ההסכמים; למעט בנסיבות מיוחדות ביותר בהן הצרכן מעוניין להחיל דין אחר.
כמו כן, התחייבו כי בקביעת סעיפי בוררות מחוץ לישראל יילקח בחשבון ההיקף הכספי של החוזים ושל הסכומים במחלוקת שלא תיווצר הכבדה כספית בלתי סבירה על הצדדים, ובכל הנוגע לצרכנים קטנים עם היקף צריכה שנתי של פחות מ- 5 מיליון דולר ארה"ב ניהול ההליכים יהיה בישראל.