אקסלנס: נגיד בנק ישראל מותיר את הריבית לחודש יולי על כנה - 1.5% . למרות שמזה תקופה ארוכה מנהיג בנק ישראל מדיניות של העלאת ריבית מדודה לפרקים ולמרות שבדיוק לפני חודשיים הבהיר לנו בנק ישראל כי הנתונים תומכים בהעלאת הריבית אם כי בהדרגתיות, בנק ישראל מתיישר למצב העולם הנתון ולאינדיקטורים הכלכליים הגלובליים והמקומיים. עלייה בחששות באשר לצמיחה הגלובלית והתמתנות הציפיות האינפלציוניות במערב (בישראל הם דווקא עלו) הכריעו את ההחלטה. למרות זאת יש לציין כי בנק ישראל אינו . מתעלם מהציפיות האינפלציוניות המצויות סמוך לרף העליון של היעד ומגלמות העלאות ריבית מצטברות של 1%-1.5.
ההחלטה להותיר את הריבית על כנה לחודש יולי לא הייתה פשוטה, למרות העלייה בציפיות האינפלציוניות אל הרף העליון של היעד (עלייה בציפיות האינפלציוניות לרמה זו גררה עליית ריבית בכל הפעמים הקודמות בהם הועלתה הריבית) העלייה בחששות לגבי קצב הצמיחה בעולם בעקבות המשבר באירופה והמשך ההתמתנות בציפיות באינפלציוניות במערב לצד נתונים שליליים במשק המקומי הכריעו את ההחלטה.
בשלב זה מוקדם עדיין להעריך מה יקרה לריבית חודש אוגוסט. בנק ישראל כותב כי ע"פ המודל שלו, האינפלציה צפויה להתכנס
בתוך 12 חודשים לאמצע היעד וזאת תחת הנחה כי הריבית תועלה לרמה של 2.5% . בנוסף הוא שב ומדגיש כי הריבית עדיין במסלול חזרה לריבית נורמלית כאשר הקצב ייקבע ע"פ הגורמים שהוזכרו ממוקדם. למרות כל אלה נראה כי בשלב זה בנק ישראל מייחס חשיבות יתרה למצב העולם החדש, לעלייה באי הוודאות לגבי קצב הצמיחה העולמי ולהמשך ההתמתנות בציפיות האינפלציוניות במערב.
אנו מעריכים כי במידה ותמונת המשבר באירופה תישאר ללא שינוי, קל וחומר במידה ותוחרף והציפיות האינפלציוניות בשוק המקומי יתמתנו מעט, בנק ישראל לא יהסס להותיר את הריבית לחודש אוגוסט פעם נוספת על כנה למרות הריבית הנמוכה והרצון לחזור לריבית נורמלית. נציין כי בהודעה האחרונה, חודש שני ברציפות שבנק ישראל מבהיר כי הנתונים כיום אינם תומכים חד משמעית בהמשך העלאת הריבית כפי שנכתב בהודעה בחודש מאי. במידה ותמונת המשבר תתמתן מעט והציפיות האינפלציוניות יוותרו ברף העליון של היעד ואף יחצו אותו, יעלה בנק ישראל את הריבית בחודש הבא. בכול מקרה אין ספק כי כיום אנו נמצאים במצב עולם חדש ממה שהיינו לפני חודשים, ולפיכך קצב העלאת הריבית תהיה איטית ומדודה בהרבה יותר מכפי שנחזה לפני מספר חודשים.