רשות ההגבלים העסקיים פרסמה היום (יום ד’, 24 ביולי 2012) גילויי דעת הכוללים הנחיות לגבי השימוש בהליכי אכיפה של עיצומים כספיים כנגד הפרות של חוק ההגבלים העסקיים. ההנחיות מתפרסמות לאחר שבחודש מאי השנה העבירה הכנסת תיקון לחוק ההגבלים העסקיים, אשר הוסיף לחוק מנגנון אכיפה באמצעות עיצומים כספיים (כלומר, קנסות מינהליים המוטלים על ידי הממונה על הגבלים עסקיים).

 

על פי החוק המתוקן, הממונה על הגבלים עסקיים רשאי להטיל עיצום כספי בגין הפרות של חוק ההגבלים העסקיים. רוב ההפרות שהחוק מאפשר לממונה להטיל בגינן עיצום כספי מהוות גם עבירות פליליות, וניתן לטפל בהן הן בכלים מנהליים והן בכלים פליליים. גילוי הדעת שמפרסם היום הממונה נועד להבהיר את הנסיבות בהן הרשות, ככלל, תבחר בנתיב האכיפה המנהלי של עיצומים כספיים ולא בנתיב האכיפה הפלילי.

 

בנוסף, הממונה מפרסם גילוי דעת העוסק בשיקולים שיילקחו בחשבון בקביעת גובה העיצום במקרה ספציפי, אשר מפרט ומרחיב ביחס לשיקולים הקבועים לעניין זה בחוק ואופן יישומם. נזכיר כי החוק קובע סכומים מקסימליים לעיצומים על הפרות חוק ההגבלים העסקיים, בשיעור של עד 8% ממחזור מכירות של מפר שמחזור המכירות שלו מעל 10 מליון ₪, ובלבד שסכום העיצום לא יעלה על 24 מיליון ₪; לגבי מפר שמחזור המכירות שלו נמוך מ-10 מיליון ₪ וכן לגבי מפר שהוא יחיד, החוק קובע תקרת עיצום של 1 מיליון ₪.

 

רשות ההגבלים העסקיים העמידה לעיון הציבור טיוטות של גילויי הדעת למשך תקופה בת 30 יום; במהלך תקופה זו התקבלו ברשות הערות והצעות לשינויים מגורמים שונים העוסקים בתחום ההגבלים העסקיים. הרשות שקלה את ההערות מן הציבור ולקחה אותן לתשומת ליבה בגיבוש ההנחיות הסופיות המתפרסמות כעת.

 

הממונה על הגבלים עסקיים, פרופסור דיויד גילה, הסביר כי "כעת, משהתפרסמו ההנחיות להפעלת שיקול דעתו של הממונה ביחס לעיצומים כספיים, ניתן יהיה לעשות שימוש בכלי האכיפה החדש והחשוב הזה. ההנחיות יוצרות שקיפות לגבי שיקולי הרשות בהפניית הפרות חוק לנתיב אכיפה כזה או אחר, ובקביעת גובה העיצום, והן ערובה להגינות ההליך ולמניעת שרירותיות באכיפה."

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש