ביום 6/5/10 בשעה 21:25 שעון ישראל החלו המדדים בוול סטריט לצנוח מירידה של 2.4% לירידות של עד 10% וזאת תוך פחות מ-15 דקות וללא כל אירוע כלשהו באירופה או בארה"ב. במקביל עלה מדד ה- VIX, הידוע בשם "מדד הפחד"’, בלמעלה מ-40 נקודות וסימל את החרדה שאחזה בשוק.
מדד ה- VIX Volatility Index או בשמו המלא "מדד התנודתיות של בורסת האופציות של שיקגו" פותח בשנות השמונים על ידי פרופסור דן גלאי ופרופסור מנחם ברנר והוא מודד את תנודתיות הצפויה במדד סטנדרד אנד פורס 500 S&P500, מדד שמשקלל 500 מניות של חברות ציבוריות גדולות הנסחרות בבורסות האמריקאיות הראשיות ונחשב כמדד מוביל למצב הכלכלה האמריקאית לצד מדדים אחרים כגון הדאו ג’ונס. מדד ה-VIX מחושב על ידי ביטוי של סטיית התקן הגלומה במחיריהן של האופציות על מדד S&P500 הפוקעות בתקופה של כשלושים יום מיום חישובו.
הסיבה לכך שמדד ה-VIX מבטא את התנודתיות בשוק נובעת מכך שסטיות התקן הגלומות במחיריהן של אופציות נוטות לעלות ככל ששוק המניות נעשה תנודתי יותר בשל העובדה שמשקיעים נוטים לחשוש מכתיבת אופציות ואילו קוני האופציות מוכנים לשלם יותר כדי להגן על עצמם מפני תנודתיות למעלה או למטה.
מבחינת ערכי המדד, עד המשבר של שנת 2008, נהוג היה לקבוע כי מדד מתחת ל- 20 נחשב מדד נמוך שמסמל רגיעה השווקים בעוד שמדד מעל 30 נחשב כמדד גבוה יחסית, ואולם כיום, לאחר המשבר, מקובל לייחס לשווקים לחץ כאשר מדד ה-VIX מעל שער 45.
בבורסת תל אביב קיים מדד דומה ששמו VIXTA אשר עוקב אחרי התנודתיות במחירי האופציות על מדד תל אביב 25. מדד זה פותח בידי פרופ’ שמואל האוזר, דקאן הפקולטה למינהל עסקים בקריה האקדמית אונו, ובשיתוף חברת אי־אונליין קפיטל. מפתחי מדד זה הגדירו רמות לתיאור רמת הפחד, כך שרמה מתחת ל18 נקודות הוגדרה כרמת פחד נמוכה, רמה שבין 18 ל-30 כבינונית, רמה של בין 30 ל-40 נקודות כגבוהה, ורמה של מעבר ל-40 כפאניקה. בשיאו של המשבר של שנת 2008 המדד הגיע לשיא של מעל ל-65 נקודות. יש לציין שבעוד שמדד ה-VIX הוא מדד סחיר מדד ה-VIXTA הוא מדד חישובי בלבד ולא ניתן לסחור עליו.
את מדד ה-VIX אפשר לנצל באופן פרקטי למסחר יום יומי במניות היות ורמות קיצוניות של ה-VIX הן איתות אפשרי להליכה נגד העדר. ניתן לנתח את הגרף של ה-VIX, להעריך את המגמה שלו ולפיכך את מגמת הפחד ולזהות תבניות של תפנית בסנטימנט של המשקיעים. לדוגמא, נסתכל על גרף העליון בקובץ המצורף ("תמונה מקושרת" בסוף המאמר) של מדד ה- VIX וה- S&P500 בין השנים 2010– 2000.
מהגרף ניתן לראות שיש קורלציה בין המדדים שמתבטאת בכך שמדד ה-VIX עולה מהר כאשר ה S&P500 יורד, ומדד ה-VIX יורד כאשר ה S&P500עולה. הסיבה הבסיסית לכך היא ששווקים פיננסיים נוטים לרדת מהר יותר מאשר הם נוטים לעלות ולכן תנועת ירידה מהירה בשווקים מקבילה לתנועת עליה במדד ה-VIX.
אם נסתכל על סוף שנת 2008 נראה שכאשר מדד ה- S&P500 הגיע לשפל מדד ה-VIX החל לרדת. מצב זה מעיד על כך שיש פחות חשש מתנודות קיצוניות בשוק, במקרה זה ירידות, ולכן מדד ה-VIX היווה איתות להגדלת חשיפה למניות ואכן ניתן לראות שמרגע זה החל לטפס מדד ה-S&P500. רמת קיצון כמו בשנת 2008 מדגימה את האופי ההפוך של תנועת מדד VIX לעומת תנועת השוק לטווח ארוך.
בגרף התחתון בקובץ המצורף ניתן לראות דוגמא נוספת של רמות קיצון ב-VIX במסחר טווח קצר. במקרה זה הגרף מתאר את המסחר בחודשים שמסביב לתאריך 11/9/2001 תאריך שבו אירע אסון התאומים. בגרף זה אפשר לראות בגרף שלאחר ההתהפכות על נקודת הקיצון של מדד ה-VIX הגיע תיקון במדד ה- S&P500.
לסיכום, מדד ה- VIX הוא אחד הכלים החשובים ביותר למשקיע הטכני, מדד זה מסייע בחיזוי של מגמות שוק ההון היות והוא מגלם מדד שמבטא ציפיות עתידיות של מחירים בניגוד לכלים טכנים אחרים המתבססים על אירועי העבר. בכך מאפשר מדד ה-VIX למשקיע כלי מרכזי במערך השיקולים ובקביעת אסטרטגיית ההשקעה שקולה.
תוכן מסמך זה מביע את דעתו הפרטית והאישית של הכותב. הוא אינו מהווה המלצה להשקעה או להמנעות ממנה בחברות נשוא הכתבות הנכללות במסמך. השקעות בניירות ערך ראוי שיבוצעו לאחר הערכה מדוקדקת של צרכי המשקיע ורמות הסיכון שבנכונותו לשאת וראוי שייעשו בהתייעצות עם יועץ מוסמך להשקעות בניירות ערך. הכותב אינו מוסמך לייעץ בנושאי השקעות בניירות ערך של חברות ציבוריות ואין לראות בתוכן מסמך זה ייעוץ להשקעה בשום צורה שהיא. הכותב עשוי להחזיק בניירות הערך להם יש התייחסות במסמך.