שבוע סוער, תנודתי ואדום עבר על שוקי העולם עקב המשך אי הוודאות בנוגע למשבר שפקד את אירופה לאחרונה. בנוסף, שילוב של אינדיקאטורים טכניים שהעידו על כדאיות יציאה משוק המניות הובילו להיווצרות כדור שלג שהתגלגל וגרם לגל מכירות גדול, צעד שהחזיר את הפאניקה לשווקים. מדד הויקס (מדד הפחד) האמריקאי זינק לרמה של 41% (רמה ששהה בה לפני כשנה). גם בשוק המקומי זינקו סטיות התקן על אופציות המעו"ף לרמה הגבוהה מ- 20% . המסחר בשוק ההון התאפיין במחזורי מסחר אדירים (2.5 מיליארד ליום) שנבעו מפדיונות כבדים.
מבט קדימה לעבר חודש מאי:
ארה"ב: למרות נתוני מאקרו טובים בשבוע שחלף, ירדו המדדים המובילים בארה"ב בשיעור חד. במקביל זינק מדד הויקס (מדד הפחד) ב-100% מתחילת השבוע עד לרמה של 41% תוך מחזורי מסחר אדירים. הירידות נבעו משתי סיבות עיקריות, שימשיכו להעיב על המסחר בשוק ההון בארה"ב גם בשבועות הקרובים:
1. משבר החוב באירופה שעדין לא בא על פתרון לשביעות רצון המשקיעים. נכון לעכשיו במידה שלא תהיה התערבות חיצונית אשר תעזור ליוון לייצב את חובותיה, המדינה תיכנס לחדלות פירעון תוך זמן קצר.
2. סיבות טכניות אשר הצביעו כבר בתחילת השבוע על איתות מכירה (פורסם ניתוח טכני מקיף בתחילת השבוע) בשוק המניות האמריקאי, גרמו לכך שגופים רבים שעובדים על פי השיטה מכרו כמות אדירה של מניות. כתוצאה מפעולה זו הופעלו פקודות stop loss באופן ממוחשב וגרמו לירידות חדות ותנודתיות גבוהה. כעת, לאחר ירידה לרמת התמיכה הראשונה קיימת נקודת תמיכה חזקה ברמה של 2200 נקודות, כך שירידה מרמה זו על בסיס סגירה תוביל להמשך ירידות חדות של עוד 4%-6%.
ישראל: בשבועות קודמים הערכנו כי השוק המקומי יסבול מירידות שערים ואכן מדד המעו"ף ירד עד לאזור רצועת התמיכה שמצויה ברמה של 1120-1100 נקודות. בשעה הראשונה של המסחר לתחילת השבוע הנוכחי, ירד המדד לאזור התחתון של הרצועה ונתמך ברצועה זו. להערכתנו, הסיבה העיקרית לירידות בשבוע האחרון, מלבד משבר החוב באירופה, הינו תחילת גל פדיונות בקרנות הנאמנות ובתעודות סל ע"י הציבור המקומי. עד לתחילת הירידות היה זה הציבור שרכש את מרבית המכירות שבוצעו על ידי הזרים, בעקבות מעבר המשק הישראלי ב-26 למאי ממדד המדינות המתפתחות למפותחות. נזכיר כי המהלך הקטין את שווי האחזקות של ישראל במדד העולמי מרמה של 2.8% בה נמצאת כיום, עד לרמה של 0.39%.
בהסתכלות קדימה, אין ספק שהפאניקה חזרה לשווקים והציבור נוכח לדעת כי למטבע יש שני צדדים. בעקבות מצב זה, בתקופה הקרובה (עד סוף אוגוסט) תמשך מגמת התנודתיות בשוק המקומי תחת ההנחה שרמת 1100 הנקודות משמשת תמיכה חזקה. בנקודה זו יתחילו קרנות פנסיה לרכוש מניות, בכפוף למדיניות השקעה ארוכת טווח. להערכתנו, תהיה זו הזדמנות כניסה בשלב ראשון לשוק המניות (שליש מהכמות שתוכננה להשקעה במניות), מתוך ראיה ארוכת טווח, למרות האפשרות כי רמה זו תחתך כלפי מטה ותגרור ירידה של עוד 5% במדד. לגבי מדדי המשנה -מדדי היתר ות"א 75, בשומה לשבוע שעבר, אנו ממליצים לצמצם חשיפה למדדים אלו שהניבו תשואה נאה מתחילת שנה. נציין כי נתוני המאקרו החזקים בארץ, המשך מגמת צמיחה במשק (צפי:3.7% בשנת 2010) וירידה בשיעור האבטלה בצירוף תחזית אופטימית ל- 2011, ימשיכו לתמוך במגמת העלייה בטווח הארוך .