במהלך דיון שקיימה ועדת הפנים והגנת הסביבה היום (ב’, 5.12.11) במעמד הרשות לשיקום האסיר ובכוונה להעבירה למשרד הרווחה, הסתבר כי נציגי ההסתדרות לא קידמו את המו"מ להעברת העובדים, למרות שח"כ אמנון כהן, יו"ר הועדה, שדואג למעמד העובדים בעת העברתם למשרד הרווחה נתן להם זמן רב להגיע להסכמות. הגעה להסכמות עם משרד הרווחה הייתה מאפשרת העברת 10 מיליון ₪ נוספים לרשות לשיקום האסיר מתקציב שנת 2011, דבר שנראה, כעת, כמעט בלתי אפשרי.

 

ח"כ אמנון כהן כעס על נציגי ההסתדרות ואמר כי "הועדה המתינה במיוחד להסדרת מעמד העובדים וכעת בגלל התמהמהות ההסתדרות אלפי אנשים במדינת ישראל, שהיו זכאים לשיקום, לא יקבלו אותו".

 

בפתח הדיון הדגיש ח"כ כהן כי הועדה קרובה מאד לסיום החקיקה וכי היא עדיין מבקשת להבטיח בעיקר את השיקום התעסוקתי של האסיר. ח"כ כהן ציין כי הזכות לשיקום וחזרה לתפקוד תקין בחברה צריכה להיות זכותו הבסיסית של כל אסיר ואולם, הועדה למדה מהעיתונות כי ישנם אסירים שאינם זוכים לשיקום בשל היעדר יכולת כלכלית. עוד ציין כי עברייני מין שאינם מודים בעבירה, אינם זוכים לשיקום ולכן בין אם אכן עברו את העבירות המיוחסות להם ובין אם לאו, הם משתחררים ללא שיקום – תופעה המסוכנת לחברה ורעה לאסיר. ח"כ כהן הוסיף, כי בהצעת החוק הציע לשלב סעיפים, לפיהם שר התמ"ת קובע הוראות בדבר תמריצים למעסיקי אסירים משוחררים, מתן מענקים לאסירים משוחררים המתמידים בעבודתם והוראות בדבר מימון הכשרה מקצועית. גב’ ציפי שיינקמן, מנהלת אגף אכיפת חוקי עבודה המשרד התמ"ת, השיבה לח"כ כהן ואמרה כי משרד התמ"ת נענה לפניית הוועדה והחליטה להגדיר אסירים לקראת שחרור ואסירים משוחררים כאוכלוסייה מיוחדת. לפי תכנית ראשונית של התמ"ת, יהיה רצף תעסוקתי משלב המאסר ועד לאחר השחרור. עוד אמרה כי אסירים משוחררים יוכלו לקבל שוברים של עד 7000 ₪ לקורסים להכשרה מקצועית וכי יש צורך להקצות כ- 16 מיליון ₪ עבור תמריץ למעסיקים. לתכנית כזו ייכנסו מידי שנה כ- 500 אסירים. מר, דב בארי, ממשרד האוצר, אמר כי האוצר שומע על תכנית זו לראשונה וכי אינו יכול להתחייב על רכיביה התקציביים. ח"כ כהן, שיבח את שר התמ"ת על היענותו לאימוץ אוכלוסיית האסירים כאוכלוסייה מיוחדת ועל דאגתו לשיקומם התעסוקתי.

 

כאמור, הנושא העיקרי המעכב את העברת הרשות לשיקום האסיר אל משרד הרווחה הוא מעמד העובדים שעדיין לא הוסדר. ח"כ אמנון כהן הודיע כי לאור אזלת היד של הרשויות וההסתדרות להגיע להסכמות, יתקיים בלשכתו דיון עם כל הגורמים (הסתדרות, רש"א, אוצר, רווחה) על מנת להגיע לסיכומים.

 

במסגרת התיקונים הסופיים לחוק, הוצע על ידי הועדה כי תיקבע מטרה לחוק - "מטרתו של חוק זה להבטיח את זכותו של כל אסיר לשיקום". כל הנוכחים, למעט משרד האוצר הסכימו (בתיקוני נוסח קלים) למטרת החוק. עוד תיקון חשוב שהוצע, מבקש להבטיח כי רק הרשות לשיקום האסיר רשאית לקבוע תכניות לשיקום ומי זכאי לתכנית שיקום. למרות שקיבלה את חומר הדיון מראש, נציגת משרד המשפטים טענה כי היא זקוקה לזמן נוסף לדיון בסעיף וכי הוא פוגע בחופש העיסוק של משקמים פרטיים. נציגת הסנגוריה הציבורית, עו"ד חגית-לרנאו אמרה כי אין למנוע את פעילותם של משקמים פרטיים מצוינים. עו"ד רחלה אראל, מהסדנה לזכויות אסירים, הציעה כי למדינה תהיה את זכות הפיקוח על כל תכניות השיקום וכי רש"א תקבע תבחינים להכנת תכניות שיקום על ידי גופי שיקום פרטיים.

 

תיקון נוסף שהציעה הועדה היה כי ההוסטלים לקטינים, אנשים עם מוגבלויות ואסירים החייבים במעון, ינוהלו באופן בלעדי על ידי רש"א. משרד האוצר התנגד לכך. משרד האוצר התנגד גם לאזכור תקציב מינימום – 30 מיליון ₪ - עבור הרשות לשיקום האסיר.

 

בתום הדיון, אמר ח"כ אמנון כהן, יו"ר הועדה, כי מכיוון שקיימות התנגדויות של האוצר להצעות הועדה, דרג הדיונים יעלה לרמת השר. כמו כן ציין כי יתקיימו בלשכתו דיונים מסכמים לגבי מעמד העובדים. לגבי ההוסטלים, ציין כי הנוסח המוצע על ידי הועדה קיבל את הסכמת שר הרווחה. לקראת הדיון הבא יוכן נוסח מתוקן מתוך כוונה לסיים את החקיקה.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש