חברת אקסון ויז’ן, שמתמחה בפיתוח מערכות בינה מלאכותית (AI) לשוק הביטחוני, נכנסה לבורסת תל אביב באוגוסט האחרון בעודף ביקושים מרשים אך מאז, מניית החברה צנחה בכ-33%, ומשקפת את האופנה המהירה סביב טכנולוגיות AI.
בעוד החברה רושמת הזמנות חדשות מלקוחות ביטחוניים בהיקפים לא מהותיים, המשקיעים כבר מתעוררים מהחלום: הפסדים צבורים, תלות בשוק הצבאי והתחרות העזה מאיימים להפוך את ההייפ למציאות קשה
ההנפקה הראשונית לציבור (IPO) של אקסון ויז’ן, שהושלמה ב-27 באוגוסט נחשבה ל"אירוע" שכן היתה זו ההנפקה הראשונה של חברת AI ביטחונית בבורסה המקומית. החברה גייסה כ-88 מיליון שקל במניות ובאופציות, מתוכם כ-40 מיליון שקל זורמים מיידיים, לפי שווי חברה של כ-130 מיליון שקל. המניה אף הגיעה לשיא של 849.9 שקלים באותו יום הראשון למסחר, אך מאז לא היה ממש מה להתגאות.
הביקושים נבעו מהבאז סביב AI בתחום הביטחון, במיוחד על רקע המערכה הנוכחית של צה"ל, שבה פתרונות מבוססי למידת מכונה הופכים לכלי קריטי בשדה הקרב. אקסון ויז’ן, שהוקמה ב-2017 בתל אביב על ידי רז רודיטי, עידו רוזנברג ומיכאל זולוטוב - יוצאי יחידות טכנולוגיות בצה"ל העומדים גם מאחורי חברת רייזור לאבס - מתמקדת בשיפור יכולות זיהוי, מעקב וקבלת החלטות במערכות צבאיות מבוססות אופטיקה.
החברה, שמעסיקה כ-25-30 עובדים, רותמת AI לארבעה תחומים מרכזיים: שיפור מודעות מצבית, איתור מטרות אוטומטי בעמדות נשק, תצפית ומודיעין (ISR), ופתרונות למל"טים (EdgeUAV). מוצר הדגל שלה, Edge360, הוא מנוע קבלת החלטות מבוסס AI שמטמיע במערכות קיימות, בעוד EdgeRCWS הופך עמדות נשק מרחוק למערכות חכמות שמזהות ומגיבה לאיומים בזמן אמת. הפתרונות כבר מוטמעים בפלטפורמות של צה"ל, ובאפריל 2025 נחתמה שותפות אסטרטגית עם קבוצת CSG הצ’כית לשדרוג ציי רכב קרבי באירופה.
האופנה סביב AI ביטחוני שנתמכה על ידי השקעות גלובליות של מיליארדים הפכה את אקסון ויז’ן לכוכבת עולה. לאחר ההנפקה, החברה דיווחה על הזמנה שנייה בהיקף 2 מיליון דולר (כ-7.5 מיליון שקל) מלקוח ביטחוני ישראלי בספטמבר, עם פוטנציאל להרחבה. אלה סימנים חיוביים, אך הם לא מנעו את הצלילה במניה.
וזה לא שהכתובת לא היתה רשומה על הקיר. ראשית, כבר בתשקיף ההנפקה דווח על גירעון של 3.8 מיליון שקל, הפסד שנתי של כ-3 מיליון שקל והפסדים צבורים של 16.7 מיליון שקל. למרות צמיחה בהכנסות, החברה עדיין לא רווחית, והתלות בהזמנות ממשלתיות הופכת אותה לפגיעה לתנודות גיאופוליטיות.
שנית, ייתכן ואופנת ה-AI ברת חלוף? בעוד שוק ה-AI הגלובלי זינק ב-2025, המשקיעים בבורסת תל אביב מתעוררים מההייפ.
בנוסף, השוק הביטחוני רווי בסיכונים: עיכובים בחוזים, תלות בתקציבי הגנה ותחרות בינלאומית עלולים להאט את הצמיחה. נראה כי המשקיעים צריכים להתכונן למסע ארוך, ולא לחגיגה קצרה.