הבנק המרכזי בארה"ב הפחית אמש את הריבית ב-25 נ"ב לרמה של 4.50%-4.25%, בהתאם לציפיות, אך עדכן כלפי מעלה את תחזית הריבית במבט לשנים הבאות.
כעת, במבט ל-2025, בפד מצפים ל-2 הפחתות ריבית בהשוואה ל-4 הפחתות ריבית בתחזית הקודמת, לרמה של 3.9% (פחות או יותר בדומה למה שתומחר בימים האחרונים בשוק), כאשר רק 5 מתוך 19 חברי הפד חושבים שאולי יהיו 3 הפחתות או יותר בשנה הבאה.
הסיבה לסביבת הריבית הגבוהה יותר בהשוואה לתחזית הקודמת נעוצה בעוצמתה של הכלכלה, שאינה מציגה סימנים לנחיתה רכה – ואף נוטה לתרחיש של היעדר נחיתה כלל. מצב זה עשוי לחזק את הלחצים האינפלציוניים ומקשה על התקררות האינפלציה. בהתאם, תחזית הצמיחה לשנת 2024 עודכנה מ-2.0% ל-2.5% ול-2025 עודכנה כלפי מעלה מ-2.0% ל-2.1%. תחזית האינפלציה ב-2025 עלתה מ-2.1% ל-2.5%.
במסיבת העיתונאים אתמול, יו"ר הפד ג’רום פאוול הסביר כי הפחתת קצב הורדות הריבית אינה מעידה על שינוי כיוון במדיניות, אלא משקפת גישה זהירה יותר, והסביר זאת באמצעות משל של הליכה בחדר חושך – זה לא ששינית כיוון אלא שאתה זהיר יותר ומאט את ההתקדמות שלך.
אם כבר משל, תזכרו שבהשקעות לטווח ארוך, אתם לא רצים דרך חדר חשוך – אתם לומדים את המרחב, צעד אחר צעד. גם אם הדרך נראית לא ברורה, הזמן והסבלנות הם אלו שיובילו אתכם למטרה.
התגובה בשווקים להודעת הריבית הייתה מיידית – תשואות האג"ח רשמו עלייה, בעוד שוק המניות עבר לירידות חדות, כאשר המשקיעים מעכלים את המסר ה"ניצי" שהעביר הפד. מדד ה-S&P500 ירד ב-2.95%, נאסד"ק ירד ב-3.56% והדאו-ג’ונס ירד גם הוא ב-2.58%. בשוק האג"ח הממשלתי, התשואה ל-10 שנים עלתה אמש ב-10 נ"ב לרמה של 4.50% והתשואה לשנתיים עלתה גם היא ב-10 נ"ב לרמה של 4.35%. מדד הפחד (ה-VIX) זינק אמש בכ-74% ל-27.6 נק’.
בכל הנוגע לתמחור הריבית, השווקים מעריכים כעת כי בהחלטת הפד הקרובה בינואר לא צפויה הפחתת ריבית. במקום זאת, הם מתמחרים הפחתת ריבית בהסתברות מלאה רק לקראת החלטת הריבית בחודש יולי. עם זאת, לנתונים הכלכליים הקרובים, במיוחד נתוני שוק העבודה והאינפלציה, תהיה השפעה רבה על התוואי העתידי של המדיניות המוניטארית.
*הכותב הוא הכלכלן הראשי של הפניקס*