הבוקר בסקירת הנפט של ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ובניהו בולוטין, כלכלן באגף הכלכלה, מתייחסים השניים לעליית מחירי הנפט שנמשכה בשבוע האחרון ומסבירים כי מחיר הנפט מסוג BRENT עלה לכ-84.99 דולרים לחבית בסיום יום המסחר ב-22/10/2021 ומחיר חבית מסוג WTI עלה לכ-84.61 דולרים.
עלייה זו התרחשה על רקע מחירי הגז הטבעי הגבוהים, המביאים להסטת ביקושים לנפט, לצד הקריאות הנשמעות מערב הסעודית ואיחוד האמירויות לאי הגדלת תפוקת הנפט מעבר להגדלה המתוכננת על פי ההסכם הנוכחי של OPEC+.
עליית מחיר הנפט הביאה לעלייה במרווח בין מחיר הנפט מסוג WTI שיסופק בדצמבר 2021 לבין מחיר נפט WTI שיסופק בדצמבר 2022 לכ-10 דולרים לחבית. עלייה זו משקפת יציבות במחיר העתידי של נפט לסוף 2022, סביב רמה של 72-74 דולרים לחבית, ועלייה של המחיר העתידי של נפט לאספקה בדצמבר 2021 לכ-84 דולרים לחבית.
התפתחות דיפרנציאלית זו עשויה להצביע על כך שהשוק צופה שבטווח הקצר הביקושים יעלו, וכך גם המחירים, אך במהלך שנת 2022 שוק האנרגיה יתאזן ומחירי הנפט יהיו נמוכים יותר.
ברמת היצע הנפט, תפוקת הנפט של OPEC+ במהלך ספטמבר הייתה נמוכה בכ-15% מהתפוקה שהקבוצה תכננה לייצר, מה שמחריף את הגירעון בשוק. זאת, לאחר שבחודשים יולי ואוגוסט התפוקה הייתה נמוכה גם כן מהתכנית של הקבוצה. תפוקה נמוכה זו משקפת את הקושי של חלק מהמדינות החברות בקבוצה להגדיל את תפוקת הנפט שלהן ולמצות את מכסות הייצור המותרות להן.
זאת ועוד, קבוצת OPEC+ צפויה להיפגש ב-4 בנובמבר על מנת לבחון את השוק ולהחליט על המשך ההקלות במכסות הייצור. על פי ההסכם הנוכחי, הקבוצה תגדיל את תפוקת הנפט שלה ב-400,000 חביות ביום במהלך כל אחד מהחודשים נובמבר-דצמבר.
רוסיה צפויה לבקש להגדיל יותר את תפוקת הנפט ולעומתה ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הערביות צפויות להתנגד להגדלה רוחבית של תפוקת הנפט של כל חברי הקבוצה, אך ייתכן שהן יאשרו פרטנית לרוסיה להגדיל את תפוקת הנפט מעבר למה שמותר לה בהסכם הנוכחי."
להערכת כלכלני לאומי הגדלת תפוקת הנפט תסייע בהפחתה מסוימת של מחיר הגז הטבעי. זאת, מאחר וגם אם חלק מצרכני הגז הטבעי אכן מוגבלים לשימוש בגז טבעי, עדיין קיימים לא מעט צרכנים שיכולים להשתמש במקורות אנרגיה חלופיים או שיש להם כדאיות כלכלית לבצע את ההתאמות הנדרשות כך שהם יוכלו להשתמש גם באנרגיות חלופיות כך, הגדלת תפוקת הנפט תפחית במידה מסוימת את הביקושים לגז טבעי.
עוד מעריכים בפמן ובולטין כי מידת התמשכות משבר האנרגיה תלויה באי התממשותם של מספר תנאים העשויים לפתור את המשבר: הגברת יצור האנרגיה ממקורות חלופיים (פחם, שהוא זול יחסית לגז טבעי באירופה, נפט ומקורות אנרגיה מתחדשים); התחלת הפעלת צינור הולכת הגז Nord Stream 2 מרוסיה לגרמניה (דרושים לכך אישורים רגולטוריים), מה שיכול להפחית משמעותית את המחסור באירופה בכלל ובגוש האירו בפרט; חורף מתון באירופה ובאסיה אשר יפחית את הביקושים לגז טבעי. במידה ואף אחד מתנאים אלה לא יתממש אזי המחסור בגז טבעי צפוי להימשך מספר חודשים."
בטווח הבינוני מציינים השניים כי להערכתנו, סביר שעד לסוף השנה מחירי הנפט ישארו גבוהים והירידה במחיר תהיה רק במהלך שנת 2022. במידה ואירוע המחסור בגז טבעי לא ייפתר במהלך החודשים הקרובים, אזי ירידת מחיר הנפט תהיה במחצית השנייה של שנת 2022.
אולם, במידה ורוסיה תפעיל את צינור הגז Nord Steam 2 ובמידה והיא תספק מספיק גז לאירופה אשר יפחית את מחיר הגז הטבעי שם וימנע מעבר של הביקושים לגז טבעי לנפט, אז נראה שישנה סבירות רבה יותר לכך שירידת המחירים תהיה כבר במחצית הראשונה של 2022.
לצד כל זאת, על אף שהתחלואה מצויה במגמת ירידה, קיים עדיין חשש להתפשטות של גל נוסף אשר ישבש את הפעילות הכלכלית, מה שיביא לירידה במחירי הנפט. סיכון זה עלול לגדול במידה ותתפשט מוטציה קטלנית עוד יותר, מדביקה, ועמידה במידה מסוימת לחיסונים. כמו כן, הצמצום הצפוי ברכישות הנכסים של ה-FED עשוי לחזק את הדולר, מה שתומך גם כן בירידת מחיר הנפט בטווח הבינוני.
החוזים העתידיים מצביעים על כך שמחירי הנפט עשויים לרדת במעט עד לסוף השנה וירידה נוספת צפויה בטווח הבינוני. זאת, ככל הנראה בשל החשש מפני ההשפעות של ההתפשטות המחודשת של נגיף הקורונה בטווח הקצר, לצד העלייה הצפויה בתפוקת הנפט הגלובלית בטווח הבינוני.