בחינת המרווחים החציוניים (בממוצע חודשי) בשוק האג"ח הקונצרני (המדורג) בישראל מראה כי בחודש אפריל חלה יציבות מסוימת בהתפתחות המרווחים ביחס לחודש הקודם על פני רוב סולם הדירוג בשני המגזרים (הצמוד והשקלי), למעט בדירוגים נמוכים (בקבוצת ה- Baa חלה פתיחת מרווחים ניכרת, אולם מיעוט תצפיות מטה משמעותית את המדגם). כך אומרים בחברת הדירוג מידרוג.
יש לציין, כי בחודשיים האחרונים חל מספר לא מבוטל של שינויי דירוג (בעיקר של סדרות מובטחות), בעקבות שינוי מתודולוגי של חברת הדירוג מעלות לבחינת שיעור השיקום, אשר הובילו לשינוי במדגם ברמות דירוג מסוימות. נציין, כי לא הבחנו בשינוי במרווח בעקבות שינויי הדירוג, כאשר להערכתנו השוק תמחר מלכתחילה את שיעור השיקום בפרמיית הסיכון. רמות דירוג בהן נותרו תצפיות בודדות בלבד ואג"חים בעלי מח"מ הנמוך מ-1 נוכו מהמדגם.
בדומה למגמת המרווחים, גם התשואות החציוניות (בממוצע חודשי) במגזר הצמוד שמרו על יציבות מסוימת ביחס לחודש הקודם עד לרמת דירוג של A2.il, ועלו בדירוגים הנמוכים יותר. במגזר השקלי נרשמה יציבות מסוימת בתשואות לאורך רוב סולם הדירוג עד לרמת דירוג של A3.il, כאשר עקום הבסיס השקלי (חסר סיכון) שמר גם כן על יציבות במח"מ קצר ובינוני (שבו מרוכזים רוב האג"חים השקליים) ובחלק הבינוני ארוך חלה ירידת תשואות. עקום הבסיס הצמוד (חסר סיכון) התאפיין ביציבות לכל אורכו למעט עליית תשואות בחלק הקצר. שני העקומים התאפיינו בהשתטחות מסוימת בשיפוע העקום בטווח שבין 7 ל- 10 נקודות בסיס.
עקום התשואות חסר הסיכון בארה"ב העיד בחודש אפריל על עליית מחירי הספוט בטווח של עד כ- 10 נקודות בסיס ביחס לחודש הקודם למעט ירידה מסוימת בטווחים הארוכים מאוד, נוכח הצפי להמשך שינוי במדיניות המוניטארית, כאשר חלה ירידה מסוימת בשיפוע העקום.
הציפיות לאינפלציה משוק ההון לטווח של 12 חודשים נותרו נמוכות, אולם עלו מעט ביחס לשנת 2017 ועמדו החודש על רמה של 0.6%, כאשר בטווח הזמן הבינוני-ארוך ציפיות האינפלציה נותרו ללא שינוי משמעותי ביחס לחודש הקודם והן מעוגנות בתוך טווח היעד של בנק ישראל.
מרווחי החובות הנחותים (אג"ח Coco’s) של הבנקים (אגוד, לאומי, הבינלאומי, דיסקונט)[1] שיקפו בחודש אפריל סיכון גבוה יותר ביחס לדירוג החציוני שבו דורגו (למעט באגוד שהציג מזה מספר חודשים מרווח נמוך ביחס לחציון רמת הדירוג שלו), כאשר הפער בינם לבין המרווח החציוני (בממוצע חודשי) של הדירוג שבו דורגו נפתח בשוליים בחודש אפריל ביחס לחודש הקודם ברוב החובות הנחותים עד לרמה של 0.2%. המרווחים של ני"ע אלו משקפים פרמיית סיכון שנעה בטווח שבין 1.0%-1.8% באותה התקופה. נציין, כי הנפקת הקוקו החדשה של בנק הפועלים משקפת פרמיית סיכון במרכז הטווח שצוין בניכוי פרמיית אי סחירות של 20 נקודות בסיס.
בחלוקה לפי ענפי פעילות במגזר הצמוד נשמר מדרג הסיכון בין הענפים המרכזיים, כאשר תשואות גבוהות יותר נצפו בענפי פעילות בעלי סיכון גבוה יותר- חברות אחזקה ונדל"ן, לעומת ענפי פעילות המאופיינים בסיכון נמוך יותר- בנקים וחברות ביטוח, כפי שמתבטא גם במדרג המרווחים לאורך זמן. התשואה החציונית בענפים אלו נותרה גם בחודש אפריל מתחת לרמה של 2.0%. המרווחים החציוניים (בממוצע חודשי) בענפים המרכזיים במגזר הצמוד התאפיינו ביציבות למעט מגזר הביטוח ומגזר חברות האחזקה בו חל צמצום מרווחים של כ- 15 נקודות בסיס.
מדרג הסיכון בין הענפים משתקף גם בתנודתיות התשואות (פער הריביות), כאשר התנודות המשמעותיות ביותר שנחזו בתשואות ב-12 החודשים האחרונים, נמצאו ברובן, בדומה לחודשים האחרונים חברות מענפי הנדל"ן, כאשר כיוון התנודה משתנה בין התצפיות. נציין, כי החודש גם חברות החשופות למחירי האנרגיה הציגו תנודתיות גבוהה עם ירידת תשואות ניכרת.
בבחינת המרווחים הממוצעים לפי קבוצות דירוג בהתפלגות גיאוגרפית גם החודש ברמות הדירוג הגבוהות פער המרווחים בין החברות המקומיות (אג"ח קונצרני שקלי בלבד) לחברות בארה"ב ואירופה נותר מתון יחסית (כאשר הדירוג שלהן גלובאלי ביחס לדירוג המקומי) וככל שרמת הדירוג יורדת נפתחו המרווחים. המרווחים הממוצעים לפי קבוצות הדירוג שמרו על יציבות יחסית בישראל, כאמור ובארה"ב, כאשר באירופה נפתחו המרווחים עד כ- 10 נקודות בסיס.
פרמיית ה- CDS בחתך גלובאלי שמרה על יציבות ביחס לחודש החולף.