אלכס זבז’ינסקי כלכלן המאקרו של מיטב דש כותב הבוקר כי האירועים האחרונים מגבירים סיכון לאפיק המנייתי. השווקים נרגעו בינתיים מהסערה שפקדה אותם לאחרונה. אולם, לא נכון להניח שהדברים חוזרים לשגרה הקודמת. התנאים השתנו:
מבחינה פונדמנטלית, המשק האמריקאי נמצא במצב רגיש. תרשים 9 המתאר הקשר בין שיעור האבטלה לבין הביצועים של S&P500 ב-12 חודשים לאחר מכן. בכל מחזורי העסקים בעשורים האחרונים שוק המניות התהפך מחיובי לשלילי כשהאבטלה הייתה בתחתית. השינוי נובע מעלייה בלחצי השכר, באינפלציה ובריביות, כאשר ברקע תמיד התגלתה איזה בועה פיננסית (אשראי, נדל"ן, מניות).
רוב החדשות החיוביות לשוק המניות האמריקאי כבר ידועות. הרפורמה במס אושרה, פרטי התוכנית להשקעה בתשתיות פורסמו, גודל ההרחבה הפיסקאלית ידוע. לעומת זאת, הסיכונים הפוליטיים נשארים גבוהים, אם בקשר לבחירות מחצית הקדנציה בארה"ב, הצעדים המגבירים סיכון למלחמת הסחר שנמשכו גם בסוף השבוע או הסיכונים הגיאופוליטיים השונים.
לפעמים הירידות במניות בשנים האחרונות גרמו לעליות באג"ח. לפעמים שני האפיקים עלו בהשפעת התמריצים של הבנקים המרכזיים. כעת נכנסנו לשלב חדש בו הקשר התהפך ועליית התשואות באג"ח תהווה סיכון למניות.
התשואה ל-10 שנים בארה"ב עלתה מכ-2% ל-2.8% בלי להפריע לעליות במניות, אך שוק המניות התקשה לעכל עלייה מעבר לרמה זו. זה לא בהכרח אומר שרמות התשואות של 2.9% או 3% הם מכשול להמשך עליות בשוק המניות. יש חשיבות לא רק לרמה אלא גם לקצב עליית התשואות. אולם, מעתה שוק המניות יהיה רגיש הרבה יותר למתרחש בחזית האינפלציה, הריבית והתשואות.
בירידות האחרונות נתגלה שבתוך שוק המניות "הרגוע" נוצרו "כיסי אוויר" לא קטנים. הפעם נחשפנו לפוטנציאל הרסני של ההשקעות בשורט על מדדי תנודתיות, אך אפשר להניח די בביטחון שזה לא הגורם הטכני היחיד שיכול להעצים ירידות בשווקים.
תקופה ארוכה זרמו כספים רבים אל מוצרי השקעה פאסיביים המתמחים ב"טרנדים חמים". כשהשקעות פאסיביות הופכות לדומיננטיות באפיק מסוים או בטרנד מסוים הן מייצרות עיוותים שמתגלים כשכיוון השוק מתהפך. המשקיעים מודעים כעת יותר שההשפעות השליליות שנובעות מהפרמטרים הכלכליים הפונדמנטליים עלולות לגרום לירידות שערים חדות בגלל הגורמים הטכניים.
האג"ח הממשלתיות ששימשו בשנים האחרונות כמפלט מפני התנודתיות במניות לא בהכרח יסייעו למשקיעים בעת צרה כעת. מצב זה מגביר חוסר ביטחון אצל המשקיעים ועשוי לגרום להקטנת חשיפה לאפיק המנייתי.
הירידות הוכיחו שגם הפיזור הגיאוגרפי לא מסייע להקטין סיכונים. למרות שהסיבות לירידות התרכזו בארה"ב, הפגיעה הייתה בכל העולם ולעיתים אף בעוצמה גדולה יותר מאשר בארה"ב. השונות בין הביצועים של מדדי מניות העיקריים בעולם עומדת ברמה הנמוכה מאז המשבר (תרשים 10). הפחתת יכולת לפזר סיכונים אמורה לגרום למשקיעים להקטין אותם.
שורה תחתונה: התרחיש של התחממות יתר בכלכלה האמריקאית סומן על ידינו כסיכון כלכלי עיקרי לשנת 2018. אנחנו עדיין לא רואים שהאינפלציה ממש מתפרצת ועליית ריבית מאיצה, אך שוק המניות כבר מתחיל להיות רגיש לעלייה בסיכון. זה הזמן להקטין מעט חשיפה לאפיק המנייתי לחשיפה בינונית.