עפר קליין, הראל פיננסים<br>קרדיט: יח"צ
עפר קליין, הראל פיננסים קרדיט: יח"צ

"למרות נתוני הצמיחה הגבוהים ב-2016, התחזית שלנו לצמיחה לאינפלציה ולריבית ב-2017 נשארת ללא שינוי". כך אומר הבוקר עפר קליין מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים, בסקירה מקרו כלכלית שבועית של כלכלני בית ההשקעות.

 

לדברי קליין, המשמש כראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, "נתוני הצמיחה לרבעון האחרון של 2016 היו טובים בהרבה מהצפי. על פי האומדן הראשוני, התוצר צמח ב-6.2 אחוזים בשיעור שנתי (ו-4.2% צמיחה ברבעון הקודם - שעודכן שוב כלפי מעלה), והתוצר העסקי צמח ב-7.8 אחוזים. זהו קצב הצמיחה הרבעוני המהיר ביותר מאז 2013.

 

"בעקבות הצמיחה הגבוהה מהצפי, גם הצמיחה השנתית עודכנה כלפי מעלה ל-4.0 אחוזים (3.8% באומדן הקודם), בעיקר בשל עדכון כלפי מעלה של יצוא הסחורות והשירותים. בכך הצמיחה לנפש ב-2016 עלתה ל-1.9 אחוזים – הקצב המהיר ביותר מאז 2013.

 

"הערכתנו לגבי 2017 לא השתנתה משמעותית – אנו צופים צמיחה של 3.3 אחוזים, כאשר העלייה בצריכה הפרטית תימשך אך בקצב נמוך מקצב השיא של 2016, גם העלייה בהשקעות תמשך אך גם היא בקצב נמוך מאשר שנת 2016 בעקבות סיום ההשקעה במפעל החדש של אינטל.

 

"מדד המחירים לחודש ינואר ירד ב-0.2 אחוז, והאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עלתה ל-0.1 אחוז, זאת לאחר יותר משנתיים של אינפלציה שלילית. על פי התחזית שלנו; מדד פברואר צפוי לרדת ב-0.2 אחוז (ירידה בהלבשה והנעלה ובנסיעות לחו"ל), ומדד מרץ צפוי לעלות ב-0.1 אחוז (עלייה עונתית בדיור ובמחירי ההלבשה וההנעלה). ב-12 החודשים הבאים תעמוד האינפלציה על 0.5 אחוז - כולל הפחתה צפויה במחירי המים (שעדיין לא ברור מתי תיכנס לתוקף), אך אינה כוללת הפחתה אפשרית במע"מ.

 

"והריבית? להערכתנו, למרות נתוני הצמיחה החזקים והאינדיקאטורים החיוביים לצמיחה, בנק ישראל יותיר את הריבית ללא שינוי בעיקר בשל חוזקו של השקל והאינפלציה הנמוכה מהיעד. בנוסף, הירידה במחירי הבתים, בביקוש לדירות להשקעה, העלייה בריבית למשכנתאות והעובדה שחלק מהצמיחה המהירה ב-2016 מקורה בגורמים חד פעמיים (רכישת רכבים והקמת המפעל החדש של אינטל), מקטינים את הצורך של בנק ישראל להעלות את הריבית הקצרה.

 

"להערכתנו, לא נראה עליית ריבית בישראל עד לסוף 2017, גם לנוכח עליית הריבית בארה"ב. כך מתכוון בנק ישראל לצמצם את פער הריביות הריאלי בין ישראל לארה"ב על מנת להחליש את השקל לתמוך ביצוא ובאינפלציה.

 

"בארה"ב האינדיקאטורים שפורסמו בשבוע האחרון היו טובים בהרבה מהצפי, בעקבות זאת גבר הסיכוי לעדכון כלפי מעלה של נתוני הצמיחה ברבעון האחרון של 2016. העלייה באינפלציה ודברי נגידת הפד תרמו לעלייה בתוואי הריבית הצפוי ע"י השווקים.

 

"באירופה הבחירות בצרפת ממשיכות להוות מוקד תשומת הלב בשווקים; על פי הסקרים האחרונים, לה-פן הגדילה את הפער עם יריביה בסיבוב הראשון, אך עדיין הסקרים מנבאים הפסד שלה בסיבוב השני. נוכח היותה של צרפת הכלכלה השנייה בגודלה באיחוד (ללא בריטניה) ובגוש האירו – בחירתה של לפן שמתנגדת לנושא האיחוד האירופאי וההגירה לצרפת יהווה איתות שלילי מאוד לגבי שרידות האיחוד האירופאי וגוש היורו".

 

נקודות מרכזיות מהסקירה של הראל: "ישראל: ארץ זבת חלב ודבש. נתוני צמיחה מצוינים לרבעון האחרון של 2016. בהובלת היצוא וההשקעות. מדד המחירים לינואר ירד ב-0.2 אחוז, לראשונה מזה 29 חודשים האינפלציה הפכה חיובית. מחירי הבתים ירדו, אך נזכיר שמדובר בנתון המבוסס על מידע חלקי. בחודשים האחרונים נרשמה עלייה בביקוש למפתחי תוכנה, אך קיטון מפתיע בביקוש למשרות בענף הבנייה. מאז הסקירה הקודמת הציפיות לאינפלציה עלו.


"ארה"ב: ג’נט יילן מעריכה שהמשך השיפור בכלכלה יוביל להמשך עליית ריבית השנה, גם בלי להתחשב במדיניות הפיסקאלית המרחיבה הצפויה. האינפלציה עלתה מעל לצפי וגם המכירות הקמעונאיות הפתיעו לחיוב. מנגד, הייצור התעשייתי עדיין חלש. סנטימנט העסקים הקטנים נותר קרוב לרמתו הגבוהה ביותר מזה 13 שנה ונתוני שוק העבודה היו חיוביים.

 

"עוד בעולם: הצמיחה בגוש האירו ברבעון האחרון של 2016 עודכנה כלפי מטה, זאת למרות השיפור המהיר בסנטימנט החברות ברבעון האחרון. שרי האוצר של האיחוד האירופאי ויוון לא הגיעו להסכמה – סביר שהסכמה כזו תושג בימים הקרובים".

*** מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה – על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש