קרנית פלוג<br>קרדיט: פלאש90, יונתן זינדל
קרנית פלוג קרדיט: פלאש90, יונתן זינדל

ניתוח להחלטת הריבית מאת ד"ר רון אייכל מבית ההשקעות אלומות: בנק ישראל מותיר את הריבית לחודש יולי 2016 ללא שינוי, ברמת השפל של כל הזמנים - 0.1%. יולי הוא החודש ה-17 שבו הריבית נותרת ברמה זו. בנק ישראל מצביע על כך שהסיכון לצמיחה ולאינפלציה גברו.

 

ד"ר אייכל מציין כי בבנק ישראל כותבים בהודעה כי: "הסיכונים להשגת יעד האינפלציה וצמיחה גברו". זאת, על רקע העלייה באי הודאות בעקבות ה-Brexit. עם זאת, נראה כי משפט זה נכתב כמעט באופן אוטומטי על רקע ההתפתחויות האחרונות ולא יותר מכך. אולי עדות לכך שבבנק ישראל לא מתרגשים יתר על המידה מה-Brexit ניתן לראות בתחזיות המאקרו של בנק ישראל.

 

אמנם, הן בוצעו לפני התרחשות ה-Brexit אך בבנק לא החליטו לעכב או לשנות אותן בעקבות ההתפתחויות האחרונות. בכל מקרה, בבנק ישראל צופים לצמיחה של 2.4% השנה ולהתרחבות של 2.9% בשנה הבאה. התחזית ל-2016 הופחתה ב-0.4% מהתחזית שניתנה במארס, אך הסיבה המרכזית היא פתיחת השנה החלשה ולא האירועים האחרונים.

 

למעשה, אפשר לחלוטין להבין את "היעדר" הפסימיות שמציג בנק ישראל וזאת עקב נתוני שוק העבודה הממשיכים להפתיע לטובה. שיעור האבטלה בקרב המועסקים, מגיל 15 ומעלה ירד במאי לכדי 4.8%, לעומת 4.9% באפריל. רמה זו היא הנמוכה ביותר מאז 1980!! יתר על כן בשכבת הגיל המרכזית, 64-25 נרשמה גם כן ירידה לכדי 4.1%, לעומת 4.3% באפריל. כל זאת, תוך כדי שיעור השתתפות גבוה.

 

ואם לא די בכך אזי גם שכר המינימום צפוי לעלות ביולי לכדי 4,825 ש"ח וגם בראשית 2017 לכדי 5,000 ש"ח. ולכך תהיה השפעה חיובית נוספת על חוזקו של האזרח הישראלי ועל התצרוכת הפרטית אשר צפויה להמשיך ולעודד את הצמיחה המשקית, השנה וגם בשנת 2017. לפיכך, מצבו הבסיסי של המשק נותר סביר מאוד.

 

בכל האמור לסביבת האינפלציה, גם כאן יש שיפור משמעותי והמשק עובר שינוי מסביבה דפלציונית לכדי עליות מחירים. בשלושת החודשים אפריל עד יוני מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות ביותר מ-1%. היינו, אין צורך ממשי שבנק ישראל יפעל להאיץ את האינפלציה אשר הושפעה בעיקר מהוזלה במחירי האנרגיה. יחד עם זאת, בשנה הקרובה תהיה האינפלציה עדיין נמוכה מיעד יציבות המחירים, במיוחד על רקע העובדה שמשרד האוצר פועל להסרת חסמים (פתיחת שווקים ליבוא מקביל), ולפיקוח מחירים (פירות וירקות) שכל מטרתם היא הוזלת המחירים לצרכן.

 

לאור כל זאת, להערכת אלומות, ריבית בנק ישראל תועלה לראשונה רק בעוד תקופה ממושכת ובוודאי לאחר שתוסר אי הודאות העולמית. לפיכך, אנו צופים כי גם הריבית לחודש אוגוסט (25/7) תיוותר על כנה, היינו, ברמה של 0.1%.

*** מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה – על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש