חברת החשמל פרסמה הבוקר דיווח בדבר הורדת הדירוג הבינלאומי של אגרות החוב של החברה מ- (BBB) ל- (–BBB) והכנסת הדירוג הבינלאומי ל- CreditWatch Negative על ידי חברת הדרוג Standard & Poor’s ועל העברתה של החברה לרשימת המעקב (ללא הורדת הדירוג) בישראל על ידי חברת "Standard & Poor’s מעלות" (להלן "חברות הדירוג").


החברה מדגישה כי ככל שהדבר תלוי בה היא תנקוט בכל הצעדים העומדים לרשותה על מנת לשפר את מצבה ולאפשר לחברות הדרוג לשנות את החלטתן. 


העברת החברה למעקב נובעת מהערכתן של חברות הדירוג שדירוג החברה עלול להידרדר כתוצאה מלחצים על נזילות החברה עקב רמות חוב גבוהות יחד עם תוכנית השקעות הממומנת בחלקה באמצעות חוב ותעריפי חשמל לא מספקים במסגרת הרגולציה הנוכחית. זאת לרבות אי הוודאות בנוגע למבנה התעריפים בעתיד, הרפורמה במבנה החברה ויחסי העבודה בחברה. עם זאת ציינו חברות הדירוג שהן מאמינות שהחלטת החברה להקטין את היקף ההשקעה ולא להתחיל את השלב השני של "תוכנית החירום" ללא מימון ממשלתי, כנראה תסייע בהקטנת הלחצים המיידים על רמת המינוף והנזילות של החברה. כמו כן ציינו חברות הדירוג "כי לממשלת ישראל היכולת והרצון לתמוך בחברה ולספק לה נזילות מספקת בזמן".


במקביל לכך, חברת החשמל ומשרדי הממשלה קיבלו השבוע לידיהם את הדוח הסופי של הבנק העולמי, שבדק את מבנה תעריף החשמל ואת מצבה הפיננסי של החברה.


הנושאים העיקריים בהם עוסק הדוח הם מצבה הפיננסי של החברה, תעריף החשמל ושאלת הרגולציה.


מסקנותיו העיקריות של הבנק:


מצב פיננסי - לחברת החשמל רמת מינוף גבוהה אשר אינה תומכת בלקיחת הלוואות נוספות לצורך מימון מלוא תוכנית ההשקעות. המנוף הפיננסי של חברת החשמל הוא גבוה משמעותית בהשוואה לחברות חשמל אחרות.


תעריף נמוך – תעריף החשמל שנכנס לתוקף בפברואר 2010 הוא נמוך מכדי לאפשר לחברת החשמל לבצע את תוכנית ההשקעה הנדרשת, ולספק את הביקוש לחשמל בישראל בעשור הקרוב, והוא צפוי להפחית משמעותית את רווחיות חברת החשמל ואת תזרים מזומנים.


רגולציה – הבנק מציין כי ישנה אי וודאות לגבי תהליך קביעת התעריף, וזאת בנוסף להיעדר אפשרות לערעור רשמי והיעדר תהליך בוררות. חוסר היכולת לחיזוי רגולטורי מוצג על ידי חברות הדירוג כגורם מרכזי המשפיע על הדירוג. בעיה נוספת קיימת גם באי הוודאות לגבי המבנה העתידי של שווקי החשמל בטווח ארוך.


נוכח ממצאי השלב השני במחקר, הבנק ממליץ על ביצוע הפעולות הבאות בשלושה תחומים – מבנה ההון של החברה, רמת תעריף החשמל והפחתת עלויות התפעול והמימון - על מנת לשפר את מצבה הפיננסי של החברה :


• הזרמת הון – על מנת להביא לשיפור רמת המינוף בטווח הקצר, נדרשת הזרמת הון בעלים של 6 מיליארד ₪ בחמש השנים הקרובות.
 
• העלאת תעריף – נדרשת העלאת תעריף ב- 16% על מנת למנוע הפסדים עתידיים ושמירה על רמת מינוף סבירה ודירוג פיננסי גבוה. אם לא יועלה התעריף, תיאלץ חברת החשמל להפחית את תוכנית ההשקעות הקיימת.

• הפחתת הוצאות תפעול ומימון - על החברה להפחית בהתמדה הוצאות תפעול ע"י הגדלת שיעור הייצור באמצעות גז טבעי. וכן להפחית את עלויות המימון ע"י הנפקת אג"ח נוספת לציבור, בעיקר בישראל. כמו כן יש להפחית עלויות השכר של החברה בכ – 25%. הבנק מציין כי לחיסכון בעלויות השכר תהיה השפעה קטנה על רווחיות החברה היות ואלו מהוות כ 10% בלבד מהכנסות החברה ב 2009.

עמוס לסקר מנכל החברה, אמר היום: " אנו חוזרים ומתריעים כי על מנת שהחברה תוכל להמשיך ולשמור על איתנות פיננסית נדרשת פעולה מיידית משולבת: הזרמת הון בעלים, פתרון בעיות הרגולציה הכרוכות בקביעת בסיס התעריף והתאמתו למציאות, וסיכום מהיר בדבר השינוי המבני במשק החשמל וההתייעלות בחברה. ביצוע התוכנית המוצעת על ידי הבנק העולמי, ישפר את מצבה הפיננסי תוך המשך פיתוח משק החשמל. יחד עם זאת, החברה בטוחה כי יש בידה האמצעים הדרושים להמשיך ולעמוד בהתחייבויותיה גם בעתיד כפי שעשתה עד כה".

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש