תחום מניות הביומד הינו אולי אחד הספקולטיביים והתנודתיים ביותר מאלו הנסחרים בבורסה. אך מנגד לסיכונים גבוהים, הכרוכים בהשקעה כזו, טמון פוטנציאל לא מבוטל והזדמנות לא שגרתית להשיג תשואה גבוהה מאוד בזמן הקצר ביותר, גם עבור המשקיע הפרטי וגם עבור חברות פארמה גדולות שמאתרות הזדמנויות רכישה באופן שוטף. דוגמה קלאסית לכך משמשת חברת אינטרספט האמריקאית (Intercept Pharmaceuticals) – הצלחה מסחררת של שנת 2014, אכזבה כואבת של השנה האחרונה ואולי הזדמנות הבאה על רקע ספקולציות מתמשכות סביב רכישתה האפשרית על ידי אחת הענקיות הפארמה.
אינטרספט הניו יורקית עוסקת בפיתוח ומסחור של תרופות לטיפול במחלות כבד כרוניות על בסיס חומצה מרה סינטטית למחיצה, Acid Obeticholic (OCA). לחברה פטנט וזכויות לייצר חומצה זו מחוץ ליפן וסין שם הרישיון בידי חברת Dainippon Sumitomo. מדובר בטיפול תרופתי מהפכני בתחום הכבד בעולם אשר מיועד למגוון התוויות כבד אך העיקרית מביניהן היא האינדיקציה NASH (מחלה הידועה בשמה הכבד השומני). מניות של אינטרספט, כאמור, נסחרות בנאסד"ק תחת סימול ICPT ולפי שווי לא מבוטל של 3.25 מיליארד דולר. נזכיר כי למועדון המיליארד החברה הצטרפה בתחילת שנת 2014 כאשר תוך ימים ספורים בלבד זינקו מניותיה ממחיר של 70 דולר ליחידה לכ-450 דולר על רקע דיווח חיובי באשר להתקדמות מהירה של החברה במחקר קליני. נכון להיום בצנרת הפיתוח של אינטרספט 6 מוצרים, כאשר 2 מהם נמצאים עדיין בשלבים פרה-קליניים של הניסוי.
מוצר הדגל המתקדם ביותר של החברה מבוסס על אותה חומצה OCA ומיועד לטיפול בשחמת ראשונית של המרה (PBC), מחלה אוטואימונית של הכבד המאופיינת על ידי הרס דרכי כיס המרה בכבד. על פי הערכות שונות, מחלה זו פוגעת ב-1 מתוך 3,500 אנשים, בעיקר בקרב נשים. כיום אין טיפול יעיל למחלה זו, אלא תרופות שיכולות להאט קצב התפתחותה בלבד. הוועדה המייעצת של המנהל המזון והתרופות האמריקאי FDA תדון במוצר זה ב-7 לחודש (אפריל) ומסכנותיה צפויות להשפיע ניכרות על החלטה סופית של FDA באשר לאישור התרופה לשיווק בארה"ב אשר תתפרסם ב-29 למאי הקרוב (PDUFA). בתרחיש חיובי, מצפים בחברה להשיק את המוצר בשוק הגדול בעולם כבר ביוני 2016. אילו מוצר הדגל השני, חומצת OCA בהתוויית NASH נמצה כעת בתחילתו של שלב מסכם Phase III בניסוי קליני. מחלת NASH הינה דלקת בתוך הכבד ואינה מחלה סופנית, אך עלולה לגרום לצירוזיס ולעיתים גם לסרטן כבד. בשוק מעריכים כי כ-20% מהאוכלוסייה המבוגרת סובלים ממחלה יחסית לא מוכרת זו. יתרה מכך, מדובר בכ-10 מיליון חולים בארה"ב בלבד כאשר כיום אין טיפול יעיל בעולם ל-NASH והיקף השוק העולמי המוערך מסתכם בכ-3-4 מיליארד דולר בשנה.
כנהוג בתחום הביומד, ככל שהחברה מתקרבת לשלב הוכחה הסופית של המוצר, קרי החלטה גורלית של המנהל FDA, כך גוברות הספקולציות באשר למכירתה של החברה או מסחור האפשרי של הטכנולוגיה. במקרה של אינטרספט לבז המתמשך מוסיף הפוטנציאל הלא ממומש של הטיפולים בתחום הכבד - התוויה כה נחשקת על ידי הגדולות מיצרניות הפארמה. עוד לפני כשנתיים, לאחר הצלחת ביניים בתחום ה-NASH של אינטרספט בשוק העריכו כי גיליד (Gilead) וג’ונסון אנד ג’ונסון יתמודדו על רכישתה. בסוף שנה שעברה זינקו מניות החברה במסחר יומי על רקע דיווח כי חברה נמצאת על כוונת הרכישה של שייר הבריטית. גם כיום סבורים בשוק כי החברה טרם נמחקה מרשימת הרכישות הפוטנציאליות של גיליד המתמחה המובילה בתחום הכבד. הערכות האלו גוברות הן ככל שמתקרבים ליום ה-PDUFA והן ככל שמחיר המניה נראה אטרקטיבי יותר.
תחום הביומד והפארמה ספג בשנה האחרונה מכה כואבת הן בשל אי יציבות כלכלית בעולם והן בשל שינויים רגולאטורים אפשריים בשוק התרופות האמריקאי. מניית אינטרספט הייתה אחת האכזבות הגדולות בתקופה האחרונה לאחר שמניית החברה איבדה מערכה מעל ל-50% תוך 12 חודשים האחרונים, אך עבור חברות פארמה מדובר בהזדמנות יוצאת דופן הרי במרץ 2014 מחיר המניה נסק ל-462 דולר ליחידה (בהשוואה ל-130 דולר היום). כמו כן, יש לציין כי למרות שמרבית הערכות לגבי מסכנות הועדה המייעצת חיוביות, המשקיעים אינם ממהרים להגדיל פוזיציה באינטרספט ובחודש האחרון לא נרשמה תנועה חריגה במניה. ייתכן כי ההסבר טמון בסיכון אל מבוטל הכרוך בחשיפה לחברת מחקר אשר פעילותה טרם מכניסה מזומנים לקופתה, היא זקוקה למקורות מימון שוטפים, וכישלון בניסוי המתקדם עלול לפגוע דרמטית בערכה של החברה ובסיכויים לאקזיט עתידי.