בתקופה החולפת מתחוללת סערה בשווקי הון מובילים בעולם וגוררת את משקיעים רבים להספדים בעת חשיפתם לאפיקים בעלי רמת סיכון גבוהה יותר. משקיעים רבים נוטשים את הספינה ומותירים בזירה את הסוחרים הנהנים מתנודתיות ניכרת ואי הוודאות גבוהה. אומנם מי שהספיק לממש את פוזיציות המנייתיות שלו מצא את עצמו במצב של העדר אלטרנטיבות השקעה בשל סביבת הריביות הנמוכות השוררת במשק. "כשגשם יורד, כולם נרטבים", אומרים חכמי השקעות, אך מהו המחסה האפשרי הראוי להמתין תחתיו את חלוף הסערה ולא להירטב? חברות מקומיות קיבוציות מפגינות מזה שנים ארוכות את פרופיל עסקי איתן ומוכיחות את הדפנסיביות שלהן גם בתקופות השפל. אחת מהן הינה פלרם.
חברת פלרם הוקמה בקיבוץ רמת יוחנן כמפעל קטן לייצור לוחות תרמופלסטיים מפי.וי.סי עוד בשנת 1963 הרחוקה ונמנית על אחת החברות הוותיקות במגזר התעשייה בדומה לחברות קיבוציות רבות אחרות. כיום החברה הינה אחת מחמש היצרניות הגדולות בעולם של לוחות גליים ולוחות הפוליקרבונט. לוחות של קבוצת פלרם מיוצרים בעיקר מפוליקרבונט ופי.וי.סי בשיחול (אקסטרוזיה) ומותאמים למגוון יישומים רחב בשווקי הבניה והאדריכלות, החקלאות, הפרסום, "עשה זאת בעצמך" והעיבוד. אתרי הייצור העיקריים של הקבוצה נמצאים בישראל, אירופה (43% מסך מכירות) ובארה"ב (38% מסך מכירות). בנוסף, לקבוצה רשת חברות שיווק כמעט בכל רחבי העולם. מניות פלרם נסחרות בבורסת ת"א לפי שווי של 580 מיליון שקל לחברה ונכללות במדד מייצג יתר 50. כאמור, בעל השליטה בקבוצה הינו קיבוץ רמת יוחנן (73%) שלצדו עומדים משקיעים מוסדיים המחזיקים יחד בכ-12% מהון המניות.
את שלושה הרבעונים הראשונים של שנת 2015 סיכמה החברה עם עליה של 11.5% במחזור ההכנסות, בהשוואה לתקופה אשתקד, אשר הסתכם ב-972 מיליון שקל. כזכור, מדובר בתקופה שלא מעט נציגות מגזר תעשייתי מסורתי בעולם סבלו מירידה בביקושים וכפועל יוצא הציגו ירידה במכירות. אילו פלרם הצליחה לשפר משמעותית את שולי הרווח התפעוליים שלה. בשורה התחתונה רשמה החברה רווח נקי המיוחס לבעלי המניות של 37 מיליון שקל, בהמשך לרווח של 43 מיליון שקל בסיכום שנת 2014 כולה. יתרה מזאת, במהלך התקופה הנסקרת, פעילותה השוטפת של החברה הזרימה לקופתה 34 מיליון שקל, בהמשך לתזרים תפעולי חיובי של 38 מיליון שקל בשנת 2014 כולה. נכון לסוף ספטמבר 2015, עמדו לרשות החברה נזילים בהיקף לא מבוטל של 166 מיליון שקל והונה העצמי (שוויה החשבונאי של החברה בספרים) הסתכם ב-630 מיליון שקל, כלומר גבוה בכ-9% משוויה הנוכחי של החברה בשוק. בנוסף, ראוי לציין כי פלרם אינה ממונפת ולכן אינה נושאת את נטל החוב הכרוך בהוצאות מימון נוספות.
החברה ממשיכה לשמור על יחסי נזילות גבוהים ולצד שיפור תפעולי מציגה פרופיל פיננסי איתן. פלרם יודעת לייצר תזרים מזומנים מפעילות הליבה שלה וצוברת מזומנים אשר גם מחולקים חלקית לבעלי המניות. גרעין שליטה קיבוצי, לצד קונסנסוס המוסדיים, מהווה מעין בטוחה לחלוקות רווחים שוטפות וכנהוג במגזר, דירקטוריון החברה אימץ מדיניות הדיבידנד. אומנם לא נקבע שיעור ותנאי ספציפי, אך מדיניות זו מהווה הצהרת כוונות ברורה. נכון להיום, תשואת דיבידנד שנתית הנגזרת ממחיר מניה עומדת על 1.7% ומהווה תוספת, אם לא מהותית, אך סבירה בהתחשב ברמת ריבית אפסית השוררת במשק. באשר למניית החברה, היא מפגינה חוסן מזה תקופה ארוכה ואף בתקופה סוערת של החודשים האחרונים. יתרה מזאת, במהלך השנה האחרונה, התייקר ערכה בכ-60% בהשוואה לעליה זניחה של 2.5% במדד חברות תעשיה מקומיות. אילו מתחילת שנת 2016 ירדה פלרם ב-4% בלבד.
בכוונת החברה להגדיל את כושר הייצור שלה בישראל ובארה"ב תוך ציפייה לפוטנציאל צמיחה הטמון בשווקים הללו. לחברה מקורות עצמיים נזילים מספיקים גם ליישום אסטרטגיית התרחבות באמצעות רכישת פעילויות. כמו כן, בכוונתה להתרחב אורגנית בתחום הפרויקטים. במקביל, פועלת החברה להתייעלותה בתחום פי.וי.סי שפחות רווחי.
לסיכום, בדומה למרבית חברות קיבוציות אחרות, פלרם הינה פחות אקטיבית אך יציבה בהחלט. החברה אינה יוזמת מהלכים אסטרטגיים דרמטיים אך יודעת לייצר מזומנים מפעילות הליבה וגם לשמור על מקומה בנישה. פלרם מציגה יכולת לצמוח אורגנית גם בתנאי שוק מאתגרים ומפגינה חוסן פיננסי ועסקי על פני תקופה ארוכה. חברה נטולת חוב ומתחלקת ברווחיה עם בעלי המניות. על פי כל האמור, נראה כי מדובר בנכס פיננסי דפנסיבי ובעל פוטנציאל להפיק תשואה עודפת על השוק גם בתקופות שפל בשווקי המניות בעולם.