"חודש דצמבר הסתיים ואיתו שנת 2015 כולה. במבט לאחור ניתן לומר כי שנת 2015 בשוקי המניות התאפיינה בתנודתיות חזקה ושונות גדולה בין השווקים השונים. בסופו של דבר, מרבית המדדים סיימו בתשואות הנעות סביב האפס". כך עולה מסקירה פיננסית שפרסם הבוקר ערן צחי, אנליסט בכיר בקבוצת ההשקעות אינפיניטי, לסיכום חודש דצמבר ושנת 2015 כולה.

 

במבט עולמי, מציין צחי כי "ביצועי שוקי המניות הושפעו השנה בין היתר ממדיניות הבנקים המרכזיים בגוש הכלכלות הגדולות והחזקות בעולם. בארה"ב הפד’ נסוג מתוכנית ההקלה הכמותית בליווי הצהרות על כוונתו להעלות את הריבית במהלך השנה – דבר שקרה בסופו של בסוף השנה.

 

"באירופה ה-ECB פצח בהקלה כמותית שהורחבה לקראת סוף השנה וזאת בהתאם לציפיות. סין המשיכה להציג גם בשנה החולפת סימני חולשה בקצבי הצמיחה שלה ועל כן הממשל ביצע פיחות ייזום למטבע המקומי בשתי הזדמנויות, בעודו תומך בשווקי המניות על ידי רכישות מניות מקומיות. השווקים המתעוררים רשמו ביצועי חסר דו ספרתיים, כאשר הירידות החדות ביותר נרשמו בשווקים מבוססי סחורות בהובלת הנפט שירד לשפל של עשור.

 

"חודש דצמבר נצבע באדום במרבית בורסות העולם. בסיכום חודשי, בוול סטריט, המדדים המובילים רשמו תשואה שלילית קלה: מדד S&P500 ירד בכ-0.7%, מדד דאו ג’ונס נחלש בכ-2.2%, כאשר מנגד מדד נאסד"ק עלה בשיעור של 5.9%.

 

"באירופה, מדד דאקס הגרמני ירד בכ-5.6%, הבורסה בלונדון רשמה תשואה שלילית בשיעור של כ-2.8%. מדד קאק הצרפתי איבד כ-4.6%.

 

"באסיה, היו אלו הבורסות של יפן שהובילה את המגמה השלילית, כשרשמה ירידה של 4.5% זאת בעוד שמדד שנחאי בסין נותר כמעט ללא שינוי. מחיר הנפט לא מפסיק לצלול וכעת הוא נסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק במחיר של 36 דולר לחבית. מדובר בשפל של 7 שנים. הירידה החדה במחיר הנפט תודלקה בשבוע החולף לאחר שסעודיה הודיעה כי אין בכוונתה להאט את קצב הפקת הנפט, כך שבפועל היצע הנפט בעולם ימשיך להיות גבוה בתקופה הקרובה.

 

"ישראל: הבורסה בתל אביב סיימה את חודש דצמבר בירידות של 2.04% ו-2.12% בהסתמך על ביצועי מדדי ת"א 25 ות"א 100, בהתאמה. הירידה של מדד ת"א 100 נבעה בשל ביצועי חסר של מדד ת"א 75 כשזה השיל כ-3.47% מערכו.

 

"בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1%. בנק ישראל יכול להותיר את הריבית הנוכחית על כנה זמן ממושך עד שיראה סימנים מובהקים לפיהם כלכלת ישראל מוכנה להעלאת ריבית ושוב, מבלי לדאוג יתר על המידה לשקל החזק וההשלכות שלו על היצואנים במשק.

 

"באשר ללחצים פוליטים ואחרים, חשוב לציין כי העלאת ריבית איננה רצויה ועלולה לגרור את מצב המשק הישראלי למקום לא נוח. מצד שני הורדת ריבית נוספת עקב חשש מדפלציה גם הוא לא במקום וזאת מכיוון שהאינפלציה השלילית מקורה ברפורמות ממשלתיות, הורדות מחיר חד פעמיות ומחיר הנפט בעולם.

 

"המשק הישראלי בשנת 2015 צמח על פי האומדן השני ב-2.3%, זאת בהשוואה ל-2.5% לאומדן הקודם. הצריכה הפרטית תרמה ב-4.5%, הצריכה הציבורית תרמה כ-2.8%. היצוא גרע כ-3% וההשקעה בנכסים ירדה בשנה החולפת 1.5%. יתרת החוב של המגזר העסקי גדלה בחודש אוקטובר בכ-2 מיליארדי ש"ח (0.2%) והסתכמה בכ-822 מיליארדים. יתרת החוב של משקי הבית גדלה בחודש אוקטובר בכ-1.8 מיליארדים (0.4%) ועמדה בסוף החודש על כ-457 מיליארדי ₪.

 

"ארה"ב: בהתאם לציפיות, הפד העלה את הריבית לראשונה משנת 2006 לטווח של 0.25%-0.50%. קובעי המדיניות בפד’ צופים שמגמת העלאת הריבית תהיה הדרגתית ובהתאם להתפתחויות המאקרו כלכליות. ’אנחנו לא מעוניינים להסתכן במיתון נוסף ועל כן הריבית הבסיסית תעלה במהלך הזמן ובאופן הדרגתי’ מסרה נגידת הפד’ ג’נט יילן, על רקע ההחלטה. קובעי המדיניות בפד’ צופים שהאינפלציה בארה"ב תגיע ליעד של 2% לא לפני שנת 2018.

 

יילן עוד הוסיפה, כי היא מכירה בעובדה שלוקח זמן לפעילות המוניטרית להשפיע על התוצאות הכלכליות ועל כן הפד’ יעקוב מקרוב אחר ההשפעות של העלאת הריבית. הגרעון המסחרי של ארה"ב הסתכם בחודש נובמבר בכ-60.5 מיליארד דולר, זאת בהתאם לציפיות. נציין כי הגרעון המסחרי של חודש אוקטובר המעודכן יותר גדל ל-63 מיליארד דולר בהשוואה לנתון המקורי שעמד על 58.4 מיליארד דולר.

 

"אירופה: ה-ECB ממשיך לתמוך בכלכלת אירופה: הכריז על הורדת ריבית הפיקדונות לרמה שלילית בשיעור של 0.3% וזאת לצד הרחבת תוכנית ההבראה. המטרה העיקרית של ה-ECB היא להמריץ את הכלכלה המדשדשת של גוש האירו, להחליש את המטבע המשותף ולהעלות את האינפלציה.

 

"צמיחת התמ"ג בבריטניה ברבעון השלישי הסתכמה בכ-0.4% בלבד בעוד שהציפיות עמדו על רף 0.5%. בצרפת התמ"ג עלה ברבעון החולף ב-0.3% וזאת בהתאם לתחזיות המוקדמות. כמו כן פורסמו נתוני הוצאות הצרכנים בצרפת שהפתיעו לרעה, מהם עולה כי בחודש נובמבר נרשמה ירידה חדה בהוצאות בשיעור של 1.1% בעוד שהקונצנזוס צפה עלייה של 0.1%.

 

"אסיה: בורסת שנחאי רשמה בשנה שחלפה ראלי עוצמתי שהסתכם בעלייה של 10.8%. בסין מדד המחירים לחודש נובמבר עלה מעט מעל הצפי בכ- 1.5%, מדד המחירים ליצרן ירד מנגד ב 5.9%, המכירות הקמעונאיות עלו בנובמבר ב- 11.2% והייצור התעשייתי עלה ב 6.2%. המאזן המסחרי ביפן הסתכם בנובמבר בגרעון של 379 מיליארד יין, בעוד הקונצנזוס צפה גרעון של 446 מיליארד יין.

 

"הערכות לרבעון הראשון של 2016: באשר לתנודתיות בשווקים הפיננסיים בעולם ובישראל אנו סבורים כי היא צפויה להימשך גם בשנת 2016. להערכתנו, לנוכח ההתפתחויות בכלכלה העולמית, הפד’ יתקשה להעלות ריבית בצורה משמעותית במהלך שנת 2016, ובעולם תיוותר הריבית סביב האפס או ברמה אפסית. לפיכך, אנו ממשיכים להחזיק בהערכה כי היעדר אלטרנטיבה לכסף ימשיך לתמוך בשוקי ההון בעולם", סיכמו באינפיניטי.

*** מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה – על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש