הסלמה בעולם הולכת ומתרחבת כאשר יותר ויותר מדינות נכנסות למעגל העימותים המזוינים. מגמה זו, אשר התפתחה בשנים האחרונות במדינות ערב, גוררת את השווקים המתפתחים בעלי צבאות חזקות להתערב ולהשקע בקונפליקט בעל קנה מידה גלובליים בנוסף לאימותים גיאופוליטיים פנימיים יותר כגון אזור חבר העמים לשעבר. באופן טבעי מגמה זו משפיעה ניכרות על תקציבים ביטחוניים של מדינות מעורבות ומטיבה עם סקטור יצרני נשק כאשר רבים ממשתתפיו הם ארגונים ציבוריים הנסחרים בבורסות. אין ספק כי חברת נשק ומערכות אחת הגדולות בעולם, נורתרופ גראמן (Northrop Grumman Corp), נוטלת חלק ניכר במגמה, ומשקיעיה צופים לגידול רווחים בהתאם.
נורתרופ הינה חברה וותיקה מאוד ואסטרטגית בשל מגוון מוצרים העצום שלה וגם אודות להתמחות ייחודית במערכות בלתי מאוישות אשר עוד נדבר על כך בהמשך. כנראה לרבים מכם שם של החברה לא אומר כלום אלא אם נציין כמה מוצרי הדגל של החברה שיסבירו על מה מדובר: מטוס חנקן 2B (סטלס), צוללות גרעין, נושאות מטוסים וזה עוד חלק הקטן של סל מוצרים קטלני. הקבוצה נוסדה כתוצאה מרכישת גראמן על ידי נורתרופ מאז הפכה ליצרנית נשק ומערכות בטחון השלישית בגודלה בעולם, יצרנית מערכות מכ"ם הגדולה בעולם ויצרנית הגדולה בעולם של כלי שייט צבאיים. אגב, החברה הינה ספקית של חלק מהותי במטוס F-35 הראשון שנרכש על ידי חיל האוויר הישראלי. הקבוצה מעסיקה כ-65 אלף עובדים ומניותיה נסחרות בבורסת ניו יורק תחת סימול NOC ולפי שווי העתק של כמעט 35 מיליארד דולר (נכללת במדד מוביל 500 S&P).
כאמור, הקבוצה עוסקת כמעט בכל תחומי נשק ומערכות הקיימים: מערכות טילים וטכנולוגיות חלל, מערכות הגנה ואלקטרוניקה (כולל אלקטרואופטיקה), בין היתר מערכות רדאר ומכ"ם, כלי שיט ומטוסים, מערכות נשק מדויקות וציוד תקשורת, נושאות מטוסים וצוללות גרעיניות, מערכות IT, מערכות לחימה אלקטרונית ולייזר ועוד. באופן טבעי, הלקוח המהותי של החברה הינו משרד הביטחון האמריקאי (DOD), ממשל אמריקאי וסוכנויות מודיעין. כמו כן, מוצרי החברה מסופקים גם לצבאות אחרות בעולם, למשמר החופים ולחברות מסחריות.
כעת ראוי לחזור ולציין כי תחום התמחותה המוביל של החברה, מערכות בלתי מיואשות וחכמות, זוכה בשנים האחרונות לאהדה ותמיכה רבה בקרב משרדי ביטחון של מדינות מפותחות. אופי הלחימה בשנים האחרונות החל להסתגל לסביבה חדשה הכרוכה בקושי מסוים להתמודד יותר עם ארגוני טרור ולחימת גרילה מאשר עם צבאות. אופי זה הוליד צורך במערכות חכמות שמקטינות סיכויים לאבד חיי אדם שלא בתנאי קרב. כמובן סוג לחימה כזו דורש מערכות עקיבה ומודיעין שונות.
כדוגמה למתאם בין הסלמה גלובלית בשנה האחרונה לבין התנהגות מניות הסקטור נציין כי נורתרופ הוסיפה לערכה מתחילת השנה כ-28% בהשוואה ל-1% בלבד עליית ערך של מדד המייצג. אילו המתחרה והשותפה במספר מערכות, חברת לוקהיד מרטין האמריקאית, הוסיפה לערכה כ-14% במהלך אותה התקופה. בנוסף, מאחר ומדובר בתחום תזרימי יחסית, נורתרופ נוהגת לחלק מרווחיה לבעלי המניות. בשנה החולפת הקבוצה אף הגדילה תשלומים במזומן מדי רבעון ותשואת הדיבידנד מסתכמת כיום ב-1.75%, תוספת נאה בהתחשב בסביבת הריביות הנמוכות השוררת בארה"ב מזה שנים. מניותיה של נורתרופ נסחרות כיום במכפיל 18 שסביר לסקטור (לוקהיד מרטין נסחרת במכפיל 19.5 ואילו אלביט מערכות הישראלית במכפיל של 20.5). יתרה מזאת, מניית החברה התאוששה במהירה לאחר מימושי יום שני השחור (באוגוסט 2015) והתייקרה בכ-17% במהלך הרבעון האחרון.
את שלושה הרבעונים הראשונים של השנה החולפת סיכמה הקבוצה עם מחזור הכנסות של 17.8 מיליארד דולר, בדומה לתקופה אשתקד וגם שמרה על אותם שולי רווח תפעולי של 13.5%. בשורה התחתונה, הקבוצה דיווחה על רווח נקי של 1.53 מיליארד דולר, גם בדומה לתקופה המקבילה. יתרה מזאת, פעילותה השוטפת של הקבוצה הזרימה לקופתה מזומנים בהיקף של 530 מיליון דולר. כמו כן, על בסיס התוצאות הללו, החברה עדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח למניה לשנת 2015 כולה ל-9.7-9.8 דולר. בנוסף ופרט לחלוקת רווחים במזומן, החברה מיישמת תוכנית רחבה של רכישת מניות עצמית בבורסה בהיקף לא מבוטל אשר עד כה (מתחילת השנה) הסתכם ב-2.9 מיליארד דולר ומהווה מעין דיבידנד עבור המשקיעים הקיימים.
לסיכום, בתקופה גיאופוליטית לא קלה עניין של תקציבי בטחון משפיע חיובית באופן ניכר עם סקטור יצרניות נשק. נורתרופ הינה שחקן אסטרטגי בתחום בארה"ב, המשפיעה והמושפעת מתהליכים בעלי קנה מידה עולמיים. המשקיעים בבורסה יכולים לנצל הזדמנות שאינה רווח ממלחמות אלא רווח מצורך הולך וגובר בביטחון. נורתרופ יודעת לספק סל מגוון של פתרונות עבור מערכות ביטחון וגם מתחלקת בשלל עם בעלי מניותיה. מניה זו נראית כדפנסיבית ושטרם מימשה את הפוטנציאל הטמון בתחום עיסוקה.