איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות "יצירות", אומרת היום בסקירתה השבועית כי "השלמת תהליך בניית הקואליציה תעלה למשלם המסים כ-8 מיליארד ש"ח - כלכלת ישראל הפסידה במערכה".
בהתייחסה לישראל, אמרה ניר כי מחיר הבנזין לכלי הרכב התייקר במאי ב-11 אגורות, והתרומה למדד 0.06% בלבד: "מחיר ליטר בנזין 95 עלה בתחילת החודש ב-11 אגורות (1.69%). מספר גורמים השפיעו על מחיר הבנזין לכלי הרכב החודש, חלקם תרמו לעליה במחיר וחלקם לירידה בו: השינוי במחיר חומר הגלם המיובא מחו"ל (בדולרים) תרם לעליה של 17.5 אגורות; הייסוף בשער השקל/דולר בתקופה זו (בגובה של 1.99%) קיזז 4 אגורות מהעלייה הדולרית; השינוי בסל הוצאות השיווק גרע 0.2 האגורה מהמחיר; השינוי במס הבלו גרע 4 אגורות. סך ההשפעה על מדד חודש מאי מוערכת בלא יותר מ- 6 מאיות האחוז, כאמור".
מחיר הקואליציה: ניר מציינת בסקירה כי על פי העיתונים, השלמת תהליך בניית הקואליציה תעלה למשלם המסים כ- 8 מיליארד ש"ח - ולכן לדבריה כלכלת ישראל הפסידה במערכה. "היא הפסידה כי אין כל הגיון כלכלי בהגדלת קצבאות הילדים לאנשים שהנטייה השולית שלהם לצרוך קטנה מ-1, והיה עדיף לחלק עלות תקציבית זו למי שבאמת נזקק לה, למשל, באמצעות הרחבת מס ההכנסה השלילי.
"באותה המידה, אין כל הגיון בקביעת מע"מ דיפרנציאלי על מוצרי יסוד, ממנו ייהנו בהיקף רב יותר דווקא מי שההון מצוי בכיסם. אם רווחה בראש מעינינו, עדיף היה להגדיל את קצבת הזקנה. בעשור האחרון נעשה מאמץ רב לשלב את החרדים בשוק העבודה, ונראה היה כי המאמצים נושאים פרי. אלא שלפי הפרסומים, הגיוס לצה"ל צפוי להיפגע, דבר שיפגע בשילובם של החרדים בשלב ראשון בצבא, ובשלב שני בשוק העבודה (בשל העדר התמריץ לעבוד וביטול חובת לימודי הליבה).
"צמיחת המשק תלויה בהגדלת כוח העבודה במשק (תעשיה ושירותים), ובהקטנת משקלם של הנסמכים עליו (אוכלוסיות שאינן עובדות ואינן משלמות מסים ומקבלות תשלומי רווחה), כמו גם בהגדלת פריון העבודה. ההסכמות אליהן הגיעו חברות הקואליציה בשבוע האחרון, מניעות את המשק בכיוון השני, ויש בהחלט להצטער על כך", הוסיפה ניר.
ארה"ב: האם האכזבה מקצב צמיחת המשק ברבע הראשון של השנה תדחה את המועד בו תועלה הריבית לראשונה? ניר הזכירה כי "על פי האומדן המוקדם, המשק האמריקאי צמח ברבע הראשון של השנה בשיעור שנתי מאכזב של 0.2% בלבד, לעומת 2.2% ברבע הקודם וצפי לצמיחה מהירה יותר של 1.0%. בעוד חולשת המשק ברבע הראשון היתה צפויה, עוצמתה הפתיעה.
"ביום בו פורסמו נתוני הצמיחה בארה"ב (בצהריים) התפרסמה גם החלטת הריבית בארה"ב לחודש אפריל. מי שחיפש איתות לכך שהאפשרות להעלאת הריבית כבר ביוני הוסרה מהשולחן – התאכזב, אך הטון בהודעת הפד היה מעט יותר יוני, בהינתן נתוני התעסוקה המאכזבים במרץ.
"הקולות הנשמעים מהפד מוסיפים להיות ניציים באופן יחסי לשוק, אך גם אנו מוסיפים להעריך כי העלאת הריבית הראשונה תתרחש לא לפני ספטמבר, על מנת לצבור די נתונים שיאשרו, כי חולשת הכלכלה ברבע הראשון היתה זמנית", סיכמו ב"יצירות".