בית ההשקעות הלמן-אלדובי מציינים בסקירה שבועית כי בנק ישראל החטיא את יעד האינפלציה, ומעבר לים - המשקיעים מצפים לדוחות חברות האנרגיה בארה"ב. עונת הדו"חות נפתחה בארה"ב והמשקיעים מצפים לדו"חות של חברות האנרגיה על מנת להבין את גודל ההשפעה על תוצאותיהן. במידה והתוצאות יאכזבו את המשקיעים יתכן והדבר ישפיע לשלילה על הסנטימנט בשוק המניות.
להלן הסקירה המלאה: "בעולם: הבנק העולמי הפחית השבוע את תחזית הצמיחה הגלובלית לשנת 2015 ולשנת 2016. הבנק צופה כי הכלכלה העולמית תצמח השנה בשיעור של 3% בלבד, נמוך מהתחזית האחרונה שלו שעמדה על שיעור של 3.4%. בשנת 2016, צופה הבנק כי הצמיחה הגלובלית תעמוד על 3.3% ובשנת 2017 אף נמוך יותר, על 3.2%. הורדת התחזית מגיעה על אף הירידה במחירי הנפט ולטענת הבנק העולמי, הנפילה במחירי הנפט תהייה חיובית לכלכלה העולמית וצפויה לעודד כלכלות אשר מייבאות נפט, אך יעברו כמה שנים עד שההשלכות החיוביות של ירידת מחירי הנפט יורגשו בצמיחה. מה שהביא להורדת תחזית הצמיחה העולמית הן מדינות גוש האירו ויפן, שימשיכו לסבול מצמיחה חלשה ומדפלציה.
"בארה"ב, פורסם השבוע נתון שהצביע על ירידה של 0.9% במכירות הקמעונאיות בדצמבר, כאשר רוב הירידה מיוחסת להוזלת מחירי הבנזין. נתון זה הינו אחד הנתונים החשובים בניתוח הכלכלה האמריקאית ותוצאתו מעידה על חוזקו של הצרכן האמריקאי ועל חוזקה של הכלכלה האמריקאית מאחר והצרכן הינו המנוע העיקרי שלה. הנתון הפתיע את המשקיעים אשר ציפו לנתון טוב יותר מאחר ודצמבר נחשב לחודש חזק באופן היסטורי עקב שיאה של עונת קניות החגים. בסיכום שנתי, צמחו המכירות הקמעונאיות בארה"ב בשנת 2014 ב-4% - הגידול המתון ביותר מאז החלה התאוששות הכלכלה האמריקאית לפני כחמש שנים.
"באירופה, הופיעו לאחרונה דיווחים בתקשורת על כך שהבנק המרכזי האירופאי בוחן תכנית רכישות שאמורה להסתכם בהיקף של 500 מיליארד אירו ולהתמקד ברכישות אג"ח מדינה בדירוג גבוה. סכום זה נמצא בטווח התחתון של הערכות המשקיעים ולכן גברה התנודתיות בשווקים. שמועות נוספות נפוצו לגבי אופייה של ההרחבה ובנוגע לאופן החלוקה, הפרסום טען כי כל מדינה תזכה לסיוע מוניטארי בהתאם לכספים שהיא תורמת לבנק המרכזי. ככל שהמדינה תורמת יותר, כך הבנק המרכזי ירכוש אג"ח ממשלתי שהונפק על ידי ממשלתה בסכום גבוה יותר וידחוף את המחירים שלהן כלפי מעלה, נכון להיום, גרמניה היא המדינה המובילה במדד זה.
"בישראל, התפרסם השבוע מדד אמון הצרכנים של הלמ"ס, זהו סקר המתבצע בקרב אוכלוסיית בני 21 ומעלה ומטרתו לאסוף הערכות לגבי השינויים הצפויים במצב הכלכלי במדינה. המדד ירד בחודש דצמבר לרמה של 28%- לאחר שבחודש נובמבר עמד על 25%-. תוצאות הסקר יכולות לנוע בין 100 ל-100-, ככל שהתוצאה קרובה יותר לתחום העליון ככה גדלה האופטימיות ביחס למצב הכלכלי.על פי הלמ"ס חלה הרעה בסעיפים שינוי צפוי במצב הכלכלי של משקי הבית, שינוי צפוי במספר המובטלים וציפיות לגבי חסכון של משקי הבית. מנגד, חלה עלייה בסעיף שינוי במצב הכלכלי במדינה.
"להערכתנו, ייתכן כי ההרעה במדד אמון הצרכנים נגרמה עקב הקדמת הבחירות במדינה. לעומת זאת, הסקטור העסקי אופטימי יותר, סקר הערכת מגמות בעסקים עלה לרמה של 0.6% לאחר שהיה ברמה של 0.8%- בחודש נובמבר, כאשר רוב השיפור הגיע מענף התעשייה לעומת ענפי השירותים והמסחר הקמעונאי אשר הציגו ירידה באופטימיות.
"בנוסף, השבוע פירסם משרד האוצר את סקירתו השבועית בה סקראת ענף הנדל"ן למגורים והציג כי במהלך חודש נובמבר נרשם גידול של כ-40% בסך העסקאות בדירות חדשות וישנות לעומת החודש הקודם, זוהי העלייה החודשית הגבוהה ביותר מאז דצמבר 2013. במשרד האוצר מניחים כי ההאצה בקצב הרכישות חלה במידה רבה על רקע המשבר הקואליציוני שהסתיים בהקדמת הבחירות בחודש דצמבר. עוד עולה מנתוני משרד האוצר שחל גידול במשקל המשקיעים בשוק הדיור, גם נתוני המשכנתא מצביעים על עלייה מתמדת במשקל המשכנתאות שנלקחו לצורך רכישת דירה להשקעה".
שוקי ההון: "מניות - בשבוע האחרון מדדי המניות בבורסה בת"א נסחרו בתנודתיות גבוהה ובמגמה מעורבת בדומה לרוב מדדי העולם. מתחילת השבוע, מדד המעו"ף נחלש ב- 0.2%, ומדד ת"א 75 השיל כ-0.6% מערכו. מבחינה סקטוריאלית המדד שבלט לשלילה היה מדד התקשורת שנחלש בכ-2.5%, לעומתו, מדד נדל"ן 15 בלט לחיוב כאשר הוסיף לערכו כ-3%. בעולם, בסיכום שבועי, מדדי ארה"ב נסחרו ברוב ימי השבוע בירידות שערים בהשפעת הוזלה נוספת במחירי הנפט והסחורות אך תיקנו מעט את הירידות ביום המסחר האחרון.
"מנגד, מדדי אירופה התחזקו השבוע בשיעור ניכר עקב ציפיית המשקיעים להרחבה כמותית מצד הבנק המרכזי. מדד המניות של MSCI לשווקים המתעוררים (המדינות העיקריות במדד זה הינן סין, הודו, ברזיל ורוסיה) נסחר בעליה קלה של 0.2%, והמדד העולמי נסחר ללא שינוי מהותי. בארה"ב, מתחילת השבוע, מדד S&P500 איבד מערכ וכ-0.5% ומדד הנאסד"ק 100 ירדגם הוא מעל ל-0.6%. כפי שצוין, המדדים באירופה נסחרו במגמה חיובית, כאשר מדד הדאקס הגרמני הוסיף כ-4% בסיכום שבועי ומדד ה- Eurostoxx50 הציג עלייה בשיעור דומה".
אג"ח- שוק האג"ח ממשיך את המגמה החיובית בה פתח את השנה, כאשר מתחילת השבוע האפיק השקלי היה עדיף על פני האפיק הצמוד. בסיכום,התל בונד השקלי התחזק השבוע ב-0.4% והציג ביצועים חלשים מעט לעומת אגרות החוב הממשלתיות השקליות שעלו ב-0.6% בממוצע. מדדי התל-בונד צמודי המדד התחזקו גם הם בשיעור נמוך יותר של 0.2% בממוצע ובאפיק הממשלתי, אגרות החוב צמודות המדד עלו בכ-0.5%.
מט"ח-השבוע, הדולר התחזק אל מול השקל בכ-0.5% ושערו נקבע על 3.94 ₪ לדולר. האירו לעומת זאת, נחלש השבוע אל מול השקל ושערו נקבע על 4.56 ₪ לאירו. יצוין כי הנתונים נכונים לתאריך 15.01.15 (סוף יום מסחר).