היצוא של התעשייה החקלאית הקיבוצית לרוסיה מגיע להיקף של 300 מיליון שקל, וזאת לאחר עליה של עשרות אחוזים בשנה האחרונה מאחר והיצואנים נאלצו להטות כמויות גדולות של יצוא לרוסיה. עיקר היצוא הוא של גזר - שבו תופסת רוסיה כ-90% מכלל היצוא הישראלי - וצנונית.

 

לדברי יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית, יונתן בשיא, צמצום התוכנית לביטוח סיכוני סחר חוץ הותיר את היצואנים ללא הגנה מאירועים חריגים כמו שקורה כעת ברוסיה שקשה עד בלתי אפשרי לחזות אותם ולהיערך להם מראש. המדינה צריכה להתגייס ולמצוא דרך למתן את הפגיעה ביצוא.

 

מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית, אודי אורנשטיין, אמר שעסקאות היצוא לרוסיה נקובות בדרך כלל בדולרים ולכן היצואנים לא מושפעים בטווח המיידי מהירידה בשער הרובל, אבל המצב גורם לכך שכושר הקניה של הצרכן הרוסי נפגע בצורה קשה ולכן צפויה ירידה בהזמנות. בנוסף עלולים להיות מקרים של חדלות פרעון של חברות רוסיות שקולטות את התוצרת והמוצרים בישראל.

 

המצב בשווקי היצוא מורכב כעת במיוחד מאחר והפסקת יבוא תוצרת חקלאית מאירופה לרוסיה גרם לכך שהשווקים המסורתיים של ישראל באירופה רוויים בעודפים ואינם נזקקים ליצוא הישראלי. לכן התדרדרות השוק הרוסי עלולה לגרום לנזק כבד במיוחד בהעדר חלופה.

 

בכנס השנתי של איגוד התעשייה הקיבוצית שנערך בקיבוץ מעלה החמישה הציג מנכ"ל האיגוד את נתוני הסיכום השנתיים של מפעלי הקיבוצים שמהם עולה התאוששות קלה של 1.6% ביצוא, בעיקר הודות לעלית הדולר בחודשים האחרונים. התחזית היתה להמשך הגידול ביצוא, אולם העמקה של המשבר ברוסיה מסכנת את חידוש הצמיחה ביצוא.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש