במהלך החודש הקרוב צפויה חברת שפיר הנדסה להשלים מהלך הנפקת מניות ראשונית בבורסה המקומית ולהפוך לחברה ציבורית. עיקר פעילותה של שפיר מתרכזת בתחומי תעשיית החומרי בנייה והתשתיות בישראל. שני אלה היוו יחדיו כ- 86.1% מהיקף ההכנסות ב- 2013. בנוסף לאלה, פועלת שפיר כיזם בתחום הנדל"ן ובתחום הזכיינות.

 

פעילותה של שפיר בתחום תעשיית חומרי הבנייה כוללת בעלות על 4 מחצבות בפריסה ארצית. מחצבות אלה מספקות כ- 25% מתפוקת החצץ הארצית. החצץ מהווה כ- 90% מהרכב הבטון לבנייה וכ- 95% מהרכב האספלט ומשמש כחומר גלם עיקרי בתעשיית הבנייה והתשתיות. תחום המחצבות מאופיין בחסמי כניסה גבוהים עקב הקושי בפיתוח מחצבות חדשות משיקולי איכות הסביבה. בנוסף לזאת, בהתבסס על כמות המחצבות הפועלות כיום, בשנים הקרובות צפוי להתפתח מחסור בחומרי גלם. שני אלה מהווים סוג של "חפיר" סביב המודל העסקי של החברה. מאחר ותחום המחצבות מאופיין בריכוזיות גבוהה, האיום היחידי על פעילות החברה בתחום זה עשוי להגיע רק מכיוון הרגולציה. בינתיים, ועדת בלינקוב לבחינת ההקצאה בתחום המחצבות יושבת על המדוכה ומתעכבת בפרסום המסקנות. בהמשך שרשרת הערך, שפיר מתפעלת 14 מפעלי בטון ו- 3 מפעלי אספלט וכן צי להובלת בטון, מלט וציוד כבד. פעילותה הסינרגית של שפיר לאורך שרשרת הערך של חומרי גלם והפיזור של מפעליה, מאפשר לה להנות משעורי רווחיות גבוהים יחסית למתחרות בענף.

 

בתחום התשתיות שפיר פועלת כאינטגרטור הנדסי המשלב מתכננים, מהנדסים, וקבלני ביצוע להשלמת פרויקטים של תשתית כגון, מנהרות, מחלפים, גשרים וכו’. כיום לשפיר 10 פרויקטים בתהליכי ביצוע שהעיקריים מביניהם הינם מנהרות הרכבת לירושלים בהיקף של 1.8 מיליארד ₪, קטעים צפוניים של כביש 6 בהיקף של כ- 2.2 מיליארד ₪ ונמל חיפה החדש בהיקף של 4 מיליארד ₪. פעילותה של שפיר בתחום התשתיות משמשת המשך ישיר לשרשרת הערך מתחום תעשיית חומרי הגלם בכך שהיא רוכשת מעצמה את חומרי הגלם ובכך מרכיבה את שיעורי הרווחיות. כידוע, מדינת ישראל נמצאת במצב של השקעות חסר בתשתית בהשוואה למדיניות המפותחות. עובדה זו מבטיחה בטווח הארוך את המשך גידול ההשקעות הממשלתיות בפרויקטים של התשתית. אולם, במהלך השנתיים האחרונות, עקב הצורך בקיצוצי תקציב, העדיפה המדינה לדחות השקעות שונות בתשתית. חשוב לזכור, כי בתחום זה פועלת שפיר מול לקוח יחיד והוא מדינת ישראל. כך שקצב הגידול של הענף תלוי ברובו בשיקולים תקציביים ופוליטיים.

 

השלמה נוספת לשרשרת הערך בתחום תעשיית חומרי הגלם הינה פעילות החברה כיזם בפרויקטים של נדל"ן למגורים. לחברה כ- 1,123 יחידות דיור בתהליכי תכנון ובנייה בכן כ- 1,274 יחידות דיור בפרויקטים של פינוי בינוי. ב- 2013 היוותה פעילות זו כ- 11.2% מסך ההכנסות.

 

פעילות נוספת של שפיר הינה בתחום הזכיונות. שפיר מחזיקה בזיכיון להפעלת מספר חניונים בירושלים ות"א, זיכיון בכנסת ישראל הכוללת 50 אלף מ"ר של משרדים וחניונים, זיכיון לתפעול שני מקטעים בכביש של הנתיב המהיר לת"א וזיכיון לחלוקת גז טבעי. פעילות זו היוותה כ- 2.7% מהיקף ההכנסות ב- 2013.  

 

במהלך השנים האחרונות מציגה שפיר צמיחה מתמדת בהכנסות וב- EBITDA לכ- 2.21 מיליארד ₪ וכ- 401 מיליון ₪ ב- 2013, בהתאמה. השיפור בהיקף הפעילות מתגלגל גם לשורה התחתונה כאשר את 2013 סגרה החברה עם רווח נקי של כ- 195 מ’ ₪. צבר ההזמנות נכון לסוף אוקטובר 2014 עומד על כ- 5.5 מיליארד ₪ כאשר רובו (כ- 4.3 מיליארד ₪) יוכר משנת 2016 ואילך. לשפיר מדיניות לחלוקת דיבידנד בהיקף שלא יפחת מ- 25% מהרווח השנתי הנקי מפעולות נמשכות ובכל מקרה סכום מינימלי של כ- 50 מיליון שקל בגין השנים שנים 2014-2016. הפיכתה של שפיר הנדסה לחברה ציבורית יכולה להוות הזדמנות למשקיע המעוניין חשיפה לרמת ההשקעות בבניה ותשתית בישראל. 

*** מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה – על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 3
    שפיר הנדסה

    תפסיקו למחזר תגובות.. לידיעה אין לא הייתה בארץ חברה בסדר גודל כזה של אמינות יכולות ביצוע הנדסיות ועמידה בלוחות זמנים. החברה רציניים ועובדים מחמש בבוקר עד חצות 7 ימים בשבוע.

    • מוסדי
    • 27/11/2014 12:46
  • 2
    "שפיר אג"ח א" - לא החזירו כסף למשקיעים! ראו הוזהרתם!!

    חברה בבעלות מלאה של שפיר הנדסה לא החזירה כסף למשקיעים ולא הוציאו שקל מהכיס להחזיר חוב . מוזר שכתבה המתיימרת להיות מקיפה וממצה לא התייחסה לנושא. בשם כל בעלי האג"ח שלא קיבלו כסף אני מודיע שנדרוש דין וחשבון מכל מוסדי שיגלה חוסר אחריות ויזרים כסף לחברה שמזלזלת , משקרת, ופוגעת במשקיעים שנתנו בה אמון.

    • מחזיק אג"ח שפיר
    • 26/11/2014 10:20
  • 1
    לא הזכרתם בכתבה שבעלי השליטה עשו תספורת לשפיר אג"ח א.

    • א
    • 26/11/2014 09:52