חברת אבוג’ן היא למעשה ספין-אוף של חברת קומפיוג’ן המפתחת אלגוריתמיים לגילוי תרופות ביולוגיות. אבוג’ן, עושה למעשה את אותו הדבר רק בתחום הזרעים לחקלאות. החברה משתמשת באלגוריתם ממוחשב שפותח על ידה בכדי לאתר גנים ורצפי ד.נ.א אחרים, העשויים לשמש חברות המפתחות ומייצרות זרעים לחקלאים במטרה לשפר את תכונות הצמח. את הפעילות של אבוג’ן לשיפור תכונות המטרה בצמחים ניתן לחלק לשניים. הראשון, הינו העלאת תפוקות היבול של גידולים חקלאיים. כלומר, יותר תפוקה חקלאית ליחידת שטח נתונה. תחום זה כולל גם פיתוח צמחים בעלי עמידות לתנאים קשים, כגון יובש. תחום הפעילות השני הינו פיתוח צמחים בעלי עמידות למחלות ומזיקים.
המודל העסקי של החברה מבוסס על שיתופי פעולה ומתן רישיונות לחברות זרעים להשתמש בגנים לצורך המשך פיתוח וזאת בתמורה לתמלוגים במקרה של מסחור הזרעים. בעקבות זאת, לחברה 10 הסכמי שיתוף פעולה ב- 23 פרויקטים, הכוללים 100 גנים, עם חמשת החברות המובילות בשוק הזרעים הביוטכנולוגיים המחזיקות יחדיו כ- 60% משוק הזרעים. אחת מהן, מונסונטו, הינה משקיעה אסטרטגית בחברה עם החזקה של כ- 9.68% מהון המניות בחברה. ארבעה האחרות הינן דופונט, סיג’נטה, באייר ולימגריין. לאבוג’ן גם פעילות בברזיל המתמקדת בפיתוח זנים של צמחי קיקיון עתירי שמן שישמשו כחומר גלם לצורך ייצור שמן לתעשיית הביודיזל.
מרבית הפיתוחים של אבוג’ן נמצאים ב- PHASE-2 מתוך ארבע שלבי מחקר ופיתוח. הזמן הממוצע של שלב נע על פי הערכת החברה בין 2-4 שנים. משך הזמן הממוצע של PHASE-3 ו- PHASE-4 נע בין 1-2 ו- 1-3, בהתאמה. כך שבתרחיש האופטימי ביותר, במקרה של הצלחה, מוצריה של אבוג’ן לא יגיעו לשוק לפני 2020. אם כך, מדוע אבוג’ן מעניית להשקעה דווקא עכשיו?
פוטנציאל ההכנסות העתידי של אבוג’ן, בתרחיש של מסחור זרעים, נגזר מכמה אינדיקאטורים עיקריים. הראשון שבינהם הוא מחירי הזרעים בעולם – ככל שמחירי הזרעים גבוה יותר כך גבוהות גם ההכנסות של אבוג’ן בגין התמלוגים ממכירת הזרעים. ומחירי הזרעים נגזרים, כמובן, ממחירי הסחורות החקלאיות. מחירי הזרעים לצמחים עמידים ובעלי תפוקה גבוהה נגזרים ממחירי המוצרים האלטרנטיביים להגברת התפוקה ועמידות של הצמח – קרי, אשלג. גם מחירי המוצרים של תעשיית הביודיזל נגזרים מהמוצר התחליפי, נפט. באם אנו מסתכלים על כל הגורמים הנ"ל אנו מוצאים כי מחירי הזרעים, הסחורות החקלאיות, האשלג והנפט נמצאים במגמת ירידה ונוגעים בשפל. כל זאת, משפיע על פוטנציאל ההכנסות של אבוג’ן וכן על מחיר המנייה.
נכון להיום, שווי השוק של אבוג’ן עומד על 1 מיליארד ₪ במונחים שקליים. במאזניה של החברה, נכון לסוף הרבעון השני של 2014, שוכבים 121.3 מיליוני דולרים ביתרות מזומנים, ני"ע סחירים ופיקדונות בנקאים לזמן קצר וארוך. סה"כ מדובר בכ- 461 מיליוני שקלים. חישוב פשוט, ללא התחשבות בדילול, מראה כי יתרות המזומנים ושווי המזומנים בחברה מהווים כ- 46% משווי השוק של אבוג’ן. קצב שריפת המזומנים השנתי ב- 2014 צפוי לעמוד על 18-15 מיליוני דולרים ומימון המו"פ נעשה בהשתתפות השותפים האסטרטגיים, כך שהסבירות לדילול נוסף בתקופה הקרובה נמוך. באשר לעתיד הרחוק יותר, שינוי מגמה בשווקי הזרעים, הסחורות החקלאיות, האשלג והנפט צפוי להחזיר את המשקיעים לזרועותיה של אבוג’ן.
בתמחור הנוכחי, אבוג’ן מהווה השקעה אטרקטיבית למשקיע המחפש החברה בתחום הביוטכנולוגיה עם קופת מזומנים מלאה הנמצאת בינתיים מתחת לרדאר של המשקיעים.