הוועדה לפניות הציבור בראשות ח"כ ד"ר עדי קול (יש עתיד) התכנסה בעקבות פניות שהגיעו אליה והצביעו על ליקויים בדיווחים ובקשר בין מעסיקים לבין המוסד לביטוח לאומי.
יו"ר הוועדה ח"כ קול, הציגה שני מקרים של פונים שעבדו במקומות מסודרים ופתאום גילו שחשבונות הבנק שלהם עוקלו מכיוון שהמעסיק לא העביר לביטוח לאומי בזמן אמת את הדיווח עליהם כעובדים.
פרופ’ שלמה מור יוסף, מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי: "זה מסוג הדיונים שאנחנו בביטוח הלאומי מאוד מצפים לתוצאת שלו. הבעיה הזו נוגעת לעשרות אלפי עובדים והמשמעות שלה נעמדת במאות מיליוני שקלים. שורש הבעיה זה הקשר שלנו עם הדיווחים על העסקת אנשים במשק. היום אני יודע על מישהו שהתחיל לעבוד בפברואר האחרון, רק ביוני של השנה הבאה, אלא אם כן הוא טרח ביוזמתו לדווח למוסד באופן אקטיבי, מה שלא מצופה מהאזרחים. אנחנו לא מעקלים חשבונות אלא לפני ששלחנו לפחות שלוש הודעות בנושא. אנחנו היום נמצאים במיצוי זכויות יזום, כלומר לוקחים את כל המידע שיש לנו ומשתדלים להעביר אותו לאזרחים על מנת שיוכלו למצות את הזכויות שלהם במוסד. למשל גילינו שישנן נשים שזכאיות לדמי לידה אך לא תבעו ולכן קיבלו את הכספים המגיעים להן. אבל על פי החוק אין רטרואקטיביות מעבר לשנה וכשהמידע מגיע אלינו מעבר למועד, אנחנו כבר לא יכולים לעזור ולשלם.
לא נצליח לפתור שום דבר אם לא נשנה את חובת הדיווח של המעסיקים. הטכנולוגיה השתנתה והיכולת שלנו לתקשר עם המעסיקים השתפרה. באנו באיזה שהוא משא ומתן וביקשנו לקבל דיווח לפחות כל חצי שנה. כך גם נוכל לעזור בזמן אמת וגם החובות לא יטפחו."
נציגי לשכת יועצי המס הביעו תמיכה במעבר לדיווחים בכל חצי שנה. גם רשות המיסים מסכימים להסדר זה.
יו"ר הוועדה ח"כ קול: "יצאה היום מהוועדה בשורה גדולה לציבור. העובדה שהצלחנו להגיע להסכמות כי ביטוח לאומי יקבל דיווחים שוטפים דו שנתיים ולא חד שנתיים, ובכך תמנע עוגמת הנפש עיקולים וקנסות, והן גבייה מאוחרת מצד הציבור". ח"כ קול הודיעה כי במקרה הצורך היא תשקול לקדם הצעת חוק פרטית בהתאם לנוסח המוסכם.