חברת אתלון השקעות הודיעה על השלמת הרכישה של 75% ממניות חברת הטלקום Vaninga & Investimentos Limitada ממוזמביק. ונינגה תשמש כספק תקשורת דיגיטלית ודאטה סנטרס בין אזורי שישרת לקוחות במוזמביק ובמדינות השכנות לה. בכוונת אתלון השקעות למנות מנהלים מחברת ונינגה לדירקטורים באתלון בכפוף לאישור אסיפת בעלי המניות.
המנהלים הם רוס מקדונלד וגורדון אדוארדס - יזמים בעלי רקע עשיר בפריסת תשתיות תקשורת בשווקים חדשים ודמויות מובילות בתעשיית הדאטה וה-IT העולמית. מקדונלד היה חבר בצוות המייסד של חברת MTN אשר פועלת בתחום המובייל באפריקה מאז 1994 והיה אחראי על אסטרטגית ההתרחבות של החברה. לחברה כיום מעל-210 מיליון משתמשים ב-23 מדינות באפריקה והמזרח התיכון עם הכנסות העולות על 35 מיליארד דולר בשנה.
אדוארדס היה אחד המייסדים של חברת דאטהטק, חברת IT בינלאומית הפעילה ב-50 מדינות שונות בעולם שהיקף ההכנסות השנתי שלה כיום עומד על כ-5 מיליארד דולר. בנוסף, לאדוארדס ניסיון רב בהטמעה של תשתיות תקשורת בדרום יבשת אפריקה.
מוזמביק – המדינה ממנה תפעל חברת ונינגה, מציגה נתוני צמיחה ממוצעת של 7% בשנה ב-5 השנים האחרונות. הנתון גבוה יותר מנתון הצמיחה של יבשת אפריקה העומד בממוצע על 5% לשנה. הסיבה המרכזית להתפתחות המואצת של כלכלת מוזמביק היא התהוותה כמעצמת אנרגיה. בנוסף לתעשיית כריית הפחם מפותחת וגדלה בהתמדה וצפויה להפוך את מוזמביק ליצואנית הפחם הגדולה בעולם בעשור הקרוב, נמצאו לאחרונה במדינה כ-100 TCF גז טבעי שהובילו לכניסתן של ענקיות אנרגיה כמו Anadarko, ENI ו-Statoil שפועלות וצפויות להרחיב את פעילותן במוזמביק. האנליסטים צופים, כי עד לשנת 2019 כלכלת מוזמביק צפויה לצמוח בשיעור ממוצע של 8% בשנה.
שיעור החדירה לשוק התקשורת במוזמביק נמצא בקצה התחתון באפריקה, עם שיעור של 26 מנויי טלפונים ניידים בערך לכל 100 תושבים, ופחות ממנוי אחד של טלפון קווי לכל 100 תושבים., במוזמביק יש כיום כ-23 אלף מנויי פס רחב המייצגים שיעור חדירה של 0.6% למשקי בית המהווים כ-0.1% - מהנמוכים באפריקה. לעומת זאת, למדינה יש 1.9 מיליון חיבורי פס רחב ניידים, .יותר ממיליון משתמשי אינטרנט ומעל 400,000 משתמשי פייסבוק, למרות שרק ל-6% מהאוכלוסייה המונה כ-25 מיליון תושבים יש כיום גישה למחשבים. אתלון מאמינה, כי השוק מספק די והותר מקום לונינגה כדי לבסס את עצמה כמענה לצרכים הקיימים לאור השגשוג והצמיחה הכלכלית במוזמביק.
על פי הערכות אנליסטים, עד שנת 2020, שיעור חדירת הניידים יגיע ל-99% עם 30 מיליון חיבורים, לרבות 19.5 מיליוני חיבורי פס רחב לניידים – יותר מפי 10 ממספר החיבורים כיום.
באתלון מציינים כי מוזמביק ממוקמת מבחינה אסטרטגית בנקודת נחיתה חשובה עבור מספר כבלים תת ימיים שהונחו לאחרונה ואשר מספקים נפח נכבד מהעברת המידע הבינלאומי. בחברה מצפים כי לאחר התבססותה של ונינגה במוזמביק היא תוכל לשמש כצומת מרכזי לדאטה סנטרס ולשירותי ענן, המשרת מדינות נוספות בדרום אפריקה הגובלות עם מוזמביק.
במוזמביק, פרט לארבעה מרכזי נתונים קטנים לשימושים ממשלתיים בעיקר, אין כיום מענה של מרכז נתונים לעסקים ולקוחות פרטיים במוזמביק. בדרום אפריקה לדוגמה יש כיום 25 ספקים של מרכזי נתונים וכ-60 מרכזי נתונים עם שטח רצפה כולל של 65,000 מ"ר.
בידי ונינגה רישיון לספק שירותי תקשורת מתקדמים שלא קיימים כיום במוזמביק. בין השירותים שוונינגה תספק בבלעדיות במוזמביק ניתן למנות שירותים מבוססי ענן, שירותי קול ונתונים דרך רשתות קוויות ואלחוטיות ואספקת שירותי אינטרנט ללקוחות מסחריים ולצרכנים. ונינגה מתכוונת לספק את שירותיה למשרדים ממשלתיים, חברות שירותים פיננסיים, חברות טלקומוניקציה וחברות בינלאומיות הפועלות במוזמביק.
על פי ההסכם שנחתם, אתלון תנפיק לבעלי המניות של Vaninga כ- 30 מיליון ממניות אתלון השקעות, המהווים כ- 50% מהחברה, בתמורה ל-75% מחברת Vaninga. בנוסף, אתלון תספק הלוואה בסך של 2 מיליון דולר ל-Vaninga, אשר כ- 500 אלף דולר מתוכה כבר הועברו לונינגה. קיום העסקה תלוי באישור אסיפת בעלי המניות אשר זומנה ליום 24/7/2014 ואישורים רגולטורים שונים.
סטן בהרטי, יו"ר אתלון השקעות, אמר כי "פוטנציאל הגדילה של הדאטה סנטרס ושירותי הענן במוזמביק ודרום אפריקה הוא עצום. תשתיות התקשורת השתפרו בצורה ניכרת ויצרו כר נוח לספק שירותי טלקום חיוניים וחדשניים במוזמביק ובמדינות הקרובות לה. אני חוזה לונינגה עתיד מבטיח ואנחנו נלהבים מכך".