"כל עוד ארה"ב אינה מתערבת בפלישה הרוסית לאוקראינה - ההשפעה על השווקים היא חלשה וקצרת טווח" - כך אומר היום אורי גרינפלד, כלכלן ראשי בפסגות, כחלק מסקירת מאקרו שבועית. לטענתו, אוקראינה היא ספקית גז משמעותית לאירופה ועצירה של הגז תוביל לעלייה בביקוש לגז ממקורות אחרים ועליית מחירי הגז ביבשת. להלן המשך הסקירה:
"כבר תקופה ארוכה שאנחנו טוענים כי ה-ECB חייב להתעורר ולהוציא לפועל תוכנית מוניטארית חדשה שמטרתה העיקרית היא להגדיל את היצע האשראי בגוש האירו. כדי לא לחזור על כל הסיבות לצורך בהרחבה כמותית באירופה נציין רק שלוש נקודות עיקריות:
"לפני 2008, הצמיחה בגוש האירו נתמכה על ידי הצרכן, ההשקעות והממשלות. לסחר החוץ (נטו) לא הייתה תרומה מהותית לצמיחה. מאז המשבר, הצרכן מלקק פצעים, השקעות לא באות בחשבון והממשלות עסוקות בעיקר בצמצום הגירעונות. לכן סחר החוץ הוא מנוע ההתאוששות בגוש האירו; היעדר הנכונות להוצאת אשראי בגוש האירו מקשה על הצרכן הפרטי ועל ההשקעות ואלו מייצרות רוח חזיתית לצמיחה; התחזקות האירו כתוצאה מהפאסיביות של ה-ECB מקשה על סחר החוץ להמשיך ולסחוב את ההתאוששות על הגב.
"למרות שה-ECB מודע לדחיפות הצורך בתוכנית מוניטארית חדשה, ההחלטה, כמו לא מעט החלטות באירופה ממשיכה להתעכב, בעיקר מסיבות פוליטיות. הנתונים המוניטריים שהתפרסמו בשבוע האחרון בגוש האירו עלולים לעכב את התוכנית עוד יותר.
"ראשית מגמת הירידה בהיצע האשראי בגוש האירו האטה בינואר כאשר היקף לסקטור הפרטי (לא כולל הסקטור הפיננסי) ירד ב-6 מיליארד אירו בלבד, לאחר ירידה מצטברת של 45 מיליארד אירו בחודשיים האחרונים. שנית, גם מגמת הירידה באינפלציה בגוש האירו נעצרה לעת עתה כאשר האינפלציה, בהסתכלות על 12 החודשים האחרונים, נותרה ברמתה מחודש ינואר (0.8%). לא רק זאת אלא גם שבשל ירידה במחירי האנרגיה, אינפלציית הליבה אפילו עלתה ל-1.0%.
"יחד עם זאת, חשוב כמובן להדגיש שהאינפלציה עדיין נמוכה באופן משמעותי מהיעד של ה-ECB ושהיקף האשראי באירופה עדיין הולך וקטן. עם זאת, לאור עצירת המגמה השלילית, לא בטוח שדראגי ימהר להכריז על תוכנית חדשה כבר בפגישה השבוע.
"הצמיחה ברבעון הרביעי בארה"ב עודכנה כלפי מטה ל-2.4% (לעומת 3.2% באומדן הראשוני). העדכון נבע גם מעדכון כפי מטה של הגידול בצריכה הפרטית (2.6% לעומת 3.3% באומדן הראשון), אבל גם מתרומה חלשה יותר של הגידול במלאים, עדכון חיובי לאחר שמתחילת השנה נרשם גידול במלאי. בנוסף, ההשפעה השלילית של הממשלה הייתה חדה יותר (גרעה 1.1% מהצמיחה לעומת 0.9% באומדן הקודם), עוד סיגנל חיובי שכן מדובר על השפעה חד פעמית בעקבות השבתת הממשל באוקטובר.
"הזמנות מוצרי בני קיימא ירדו אמנם בינואר ב-1% אך גם נתון זה לא גרוע כפי שהוא נראה תחילה. קודם כל, קונצנזוס החזאים בבלומברג הראה כי הצפי הוא לירידה של 1.7% כך שביחס לצפי מדובר על נתון מצוין. מעבר לכך, הנתונים הושפעו בעיקר מירידה חדה בהזמנות מטוסים מבואינג (38 מטוסים בינואר לעומת 318 בדצמבר) ומהשפעת החורף על מפעלי הרכב שנותרו סגורים, כאשר הזמנות כלי הרכב ירדו ב-2.2%, בהמשך לירידה של 6.6% בדצמבר. מדד הליבה (המנטרל את רכיבי התחבורה) דווקא עלה ב-1.1% בינואר. החלק החיובי ביותר בנתונים היה שהזמנות מוצרי השקעה ללא ביטחון, מדד שמהווה אינדיקאטור מקדים לא רע להשקעות הפירמות, המשיכו להשתפר כאשר בשלושת החודשים האחרונים גדלו ההזמנות ב-6.6% לעומת שלושת החודשים הקודמים לכך.
"בפד עדיין מעריכים כי השפעת החורף על הנתונים היא מהותית ולכן סביר שמגמת הצמצום של ההרחבה הכמותית תמשך גם החודש. יחד עם זאת, לנתוני התעסוקה שיתפרסמו ביום שישי יהיה משקל משמעותי בהחלטת הפד. כרגע קונצנזוס החזאים בבלומברג הוא לתוספת של 150 אלף משרות, פספוס כלפי מטה בפעם השלישית ברציפות והפד עשוי להחליט על האטה בקצב הצמצום.
"אין הרבה מה לומר על ההשפעות הכלכליות של האירועים באוקראינה, לא בגלל שאנחנו חוששים מהתגובה של פוטין, אלא בגלל שמבחינת הכלכלה העולמית אוקראינה אינה משמעותית. לכן כל עוד האירועים לא מדרדרים לכדי מלחמה ומעורבות של ארה"ב ו/או מדינות במערב אירופה, ההשפעה על השווקים היא חלשה וקצרת טווח (בהתאם, הפלישה של רוסיה לא הפריעה ל-S&P 500 לשבור שיא חדש). גם בשוק הגז אין פה דרמות גדולות. אוקראינה היא ספקית גז משמעותית באירופה ועצירה של הגז הזורם ממנה תוביל כנראה לעלייה בביקוש לגז ממקורות אחרים, כולל LNG. המשמעות היא שבאירופה מחירי הגז עשויים לעלות אך כיוון שבשל קשיי השינוע של הגז אין מחיר "עולמי" לגז טבעי, לא צפויה השפעה מהותית על ארה"ב או על ישראל.
"Mt. Gox, בורסת הביטקוין הגדולה בעולם עד לפני כמה ימים, הודיעה על פשיטת רגל. "כבר זמן מה שהבורסה נמצאת בכותרות לאחר שעצרה את משיכות הכספים ממנה לפני כשבועיים, בטענה של תקלה טכנית. ובכן, מהות התקלה הטכנית התגלתה כאשר החברה הודתה כי איבדה 700 אלף ביטקוינים של לקוחות ועוד 100 אלף משלה. מדובר ב-7% מסך הביטקוינים בעולם בשווי כולל של 473 מיליון דולר!! למי שעדיין לא בעניינים, המשמעות של "איבדו" בביטקוינית מדוברת היא "נגנבו מהם על ידי האקרים". עוד מכה בכנף לפרויקט המטבע (הוירטואלי) שהחל כרעיון מעולה ונהרס כאשר תאוות הבצע (הלא-וירטואלית) של בני האדם נכנסה לתמונה", סיכם גרינפלד.