המחלקה הכלכלית בחטיבה לכספים וכלכלה של לאומי, בראשות ד"ר גיל בפמן, פרסמה סקירה כלכלית שמנתחת את העלייה בגירעון בחודש בחודש אוקטובר, שקטעה רצף של חמישה חודשים בהם חלה בו ירידה. להלן הסקירה של לאומי:
הגירעון הממשלתי הסתכם בחודש אוקטובר 2013 ב-4.6 מיליארד ש"ח וכתוצאה מכך עלה הגירעון הממשלתי המצטבר ב-12 החודשים האחרונים לרמה של 34.4 מיליארד ש"ח לעומת 32.9 מיליארד בחודש הקודם. הסיבות לעליה בגירעון בחודש אוקטובר נעוצות הן ברמת ההוצאות הגבוהה ביחס לחודש אוקטובר אשתקד וביחס לממוצע ב-12 החודשים האחרונים, והן על רקע העלייה המתונה מאד, במונחים נומינליים, בהכנסות ממסים.
סך גביית המסים בחודש אוקטובר הסתכמה ב-17.6 מיליארד ₪ ומשקפת עליה בשיעור נומינלי של חצי אחוז בלבד (ירידה של 0.6% במונחים ריאליים). יחד עם זאת, יש לציין כי אחד הגורמים אשר השפיעו על רמת ההכנסות הנמוכה בחודש אוקטובר הוא שחלק מהגבייה ברוטו וחלק מהחזרי המע"מ של חודש ספטמבר גלשו לחודש אוקטובר, בשל החגים. בנטרול אפקט זה, הגביה נטו בחודש אוקטובר הייתה מעט גבוהה יותר ומסתכמת ב-18.1 מיליארד ₪.
בחינת נתוני ההכנסות מעידה על המשך מגמת גידול בהכנסות ממסים ישירים וממס הכנסה בפרט, ומאידך, ירידה בהכנסות ממסים עקיפים בעיקר עקב הירידה בגביית מע"מ מיבוא. ירידה זו מוסברת בחלקה על ידי הירידה בשער החליפין של הדולר לעומת השקל ובירידה בביקושים מחו"ל לעומת אשתקד, בעיקר של מוצרי השקעה. מגמת הגידול במסים הישירים עשויה להימשך בחודשים הבאים ובשנה הבאה, בין היתר על רקע ההעלאה המתוכננת בשיעור מס הכנסה ובשיעור מס החברות, ואילו העלייה בגביית מע"מ עשויה להתמתן על רקע ההתמתנות בהתרחבות הצריכה הפרטית.