להערכת חטיבת המחקר של בנק ישראל, בשנה הקרובה (המסתיימת ברביע הראשון של 2014) צפוי שיעור האינפלציה להסתכם ב-1.7 אחוזים. ריבית בנק ישראל, שבמהלך גיבוש התחזית עמדה על 1.75 אחוזים, צפויה להישאר ברמה זו במשך השנה הקרובה. התוצר המקומי הגולמי צפוי לצמוח ב-3.8 אחוזים בשנת 2013, וב- 4.0 אחוזים ב- 2014.

 

התחזית: בכל רביע חטיבת המחקר של בנק ישראל עורכת תחזית מקרו-כלכלית (Staff Forecast) המתבססת על מספר מודלים, על מקורות מידע שונים ועל הערכות שיפוטיות . בגיבוש ההערכה המקרו-כלכלית ממלא תפקיד מרכזי מודל ה-DSGE (Dynamic Stochastic General Equilibrium) המורחב שפותח בחטיבת המחקר של הבנק – מודל מבני המבוסס על יסודות מיקרו-כלכליים . המודל מספק מסגרת לניתוח הכוחות המשפיעים על הכלכלה, והוא מאפשר לאגד את המידע מהמקורות השונים לכדי תחזית מקרו-כלכלית למשתנים ריאליים ונומינליים, המתאפיינת בעקביות פנימית וב"סיפור" כלכלי. נוסף על גיבוש התחזית הבסיסית, מודל ה-DSGE משמש גם לבחינת השפעות של שינויי ריבית על המשק, חלופות אחרות, וניתוח סיכונים.

 

א. הסביבה העולמית

 

ההנחות לגבי הסביבה העולמית מתבססות בעיקרן על תחזיות של מוסדות פיננסיים בין-לאומיים (קרן המטבע הבין-לאומית, ה-OECD) ושל בתי השקעות. מאז עריכת התחזית הקודמת, בחודש דצמבר, ההערכות של גופים אלה עודכנו מעט כלפי מטה הן ביחס לגידולו של התוצר במשקים החשובים והן ביחס לגידולו של הסחר העולמי. על פי ההערכה האחרונה של קרן המטבע, ב- 2013 התוצר במשקים המפותחים צפוי לצמוח בקצב מתון של 1.4 אחוזים, וב- 2014 צפויה התאוששות הדרגתית כך שהתוצר יצמח ב- 2.2 אחוזים. יבוא מדינות ה- OECD צפוי לצמוח ב- 3.0 אחוזים ב- 2013, וב- 5.0 אחוזים ב- 2014 (לעומת ההערכה הקודמת שעמדה על 3.6 אחוזים ב- 2013 ו- 5.8 אחוזים ב- 2014). במקביל, הריביות במדינות המפותחות צפויות להישאר ברמתן הנמוכה גם בשנה הקרובה, והאינפלציה במדינות אלה צפויה להיות כ- 2 אחוזים.

 

בתחילת הרביע הנוכחי עלה מעט מחיר הנפט, ובהמשך הרביע התמתן מחירו לסביבה דומה לזו של הרביע הקודם (כ-111$ לחבית מסוג Brent). מחירי הסחורות ללא אנרגיה ירדו בשיעור של כשלושה אחוזים ברביע זה.

 

ב. הפעילות הריאלית בישראל

 

צמיחת התוצר ב-2013 צפויה לעמוד על 3.8 אחוזים, בהנחה שהפקת הגז מקידוח "תמר" תחל כמתוכנן במהלך הרביע השני של 2013. בניכוי ההשפעה של הפקת הגז מקידוח "תמר" על מדידת התוצר, הצמיחה צפויה לעמוד על 2.8 אחוזים.

 

החלטת הלמ"ס לגבי אופן רישום תפוקת הגז מקידוח "תמר" (והחלפת יבוא דלקים) בנתוני החשבונאות הלאומית (במחירים קבועים) צפויה להתבטא, להערכתנו, בתרומה של נקודת אחוז לצמיחה ב- 2013 ו- 0.7 נקודות אחוז ב- 2014. במידה שהזרמת הגז בפועל תתעכב, התחזית תעודכן מטה בהתאם, אולם לא צפויה להיות לכך השפעה על התעסוקה והאבטלה.

 

תחזית הצמיחה ל- 2013 נותרה דומה לזו שפורסמה בחודש דצמבר. מחד, הורדת תחזית הצמיחה של הסחר העולמי הביאה להורדת תחזית צמיחת היצוא, ומאידך, אינדיקטורים שוטפים לרביע הראשון של השנה (יבוא מוצרי צריכה, נתוני היצוא של סחר החוץ, מדד מנהלי הרכש ומדד אמון הצרכנים) מלמדים על כך שככל הנראה הצמיחה ברביע זה הייתה גבוהה ממה שחזינו בדצמבר, בתוצר ובשימושים.

 

בניכוי השפעת הגז, קצב הצמיחה ב- 2013 צפוי להאט בהשוואה לזה של השנים הקודמות, וזאת תוך האטה בקצב הצמיחה של היצוא, ובעיקר של ההשקעה בנכסים קבועים (לוח 1) אשר צמיחת שני רכיביה העיקריים – ההשקעה בענפי המשק וההשקעה בבנייה למגורים – צפויה להאט משמעותית.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש