המנייה של חברת פורטפוליו בתחום הביומד, ביוליין, קרסה ביום רביעי האחרון ומחקה כמחצית משוויה תוך שעות ספורות על רקע כישלונה בניסוי במוצר המוביל שלה ה-BL-2010 לטיפול בסכיזופרניה. מכה כואבת למשקיעים הן בארץ והן בארה"ב שם נסחרת החברה באמצעות ה-ADR על מניותיה. קשה מאוד להאשים בטעויות את מי שהחזיק במניה ערב ההודעה הדרמטית אך הפעם המשקיעים המוסדיים ראויים למילה טובה מאחר ונוכחותם היתה סימלית וגרמה לנזקים מזעריים בלבד.
על פי נתוני מערכת פאנדר, 30 קרנות נאמנות מקומיים החזיקו במניות ביוליין לפני כחודשיים. ובהנחה כי נותרו עם הפוזיציה עד להודעה של החברה על כישלון בניסוי מהותי האמור, ספגו ירידת ערך של השקעתם הכוללת של כ-4 מיליון שקל בלבד. מנהלי קרנות נאמנות השקיעו במשותף כ-8 מיליון שקל במניה זו הנסחרת בארץ כאשר אחוז החזקה מכל קרן לא עבר רף של 3%. קרן הלמן אלדובי הזדמנות השקיעה כ-4.3% מסך נכסיה בביוליין אך הערך הכספי של השקעה זו הסתכם ב-800 אלף שקל בלבד. מי שהאמין יותר מכל מנהלי השקעות בנאמנות בחברת ביומד זו היה בית השקעות IBI. vפוזיציה של קרן IBI יתר הגיעה לפני מספר חודשים לכ-2 מיליון שקל אך היוותה כ-2% מסך נכסיה. רק 8 קרנות מתוך 30 החזיקו בביוליין מעל ל-1% מסך נכסיהן.
כל זאת תחת ההנחה סבירה כי מנהלי השקעות לא שינו מהותית את הפוזיציות לקראת ההודעה לה חיכו בשוק בקוצר רוח אך בקונוטציה חיובית. ראיה נוספת על כך שמשקיעים מוסדיים התרחקו מהשקעה בביוליין ניתן לקבל מהתפלגות החזקות. על פי נתוני בורסה לנ"ע בת"א, שיעור החזקות המוסדיים היה אפסי מנגד ל-67% חלקו של הציבור לצד 33% החזקות בעלי עניין, ביניהם אורבימד, פאן אטלנטיק וחברת טבע. ככל הנראה, אין מדובר כאן ביכולת ניבוי טובה יותר של מנהלי קרנות על פני הציבור הרחב אלא בכך שמנהלי השקעות בנאמנות נוטים לאחרונה להתרחק באופן כללי מנכסים מסוכנים בהגדרה. כך קרנות נאמנות המתמחות בהשקעה בענף הביומד מנהלים נכסים בקרוב ל-25 מיליון שקל בלבד – חלקיק זעיר מעשרות מיליארדי שקלים המנוהלים על ידי תעשיית הקרנות בארץ. הדבר נובע הן בשל התקופה המשברית הפוקדת את השווקים והדורשת זהירות רבה יותר בבחירת השקעות והן מאירועי העבר דומים כגון קריסתה הכואבת של מניית די פארם בתחילת שנת 2012 עקב כישלון בפאזה המסכמת של הניסוי הקליני.
ביוליין פירסמה השבוע תוצאות הביניים של הניסוי הקליני שלב II/III עבור התרופה שלא עמדה ביעד המרכזי של שיפור התפקוד הקוגנטיבי בקרב חולי סכיזופרניה. לאור התוצאות ולאחר התייעצות עם הוועדה החיצונית הבלתי תלויה שביצעה את ניתוח הביניים, הפסיקה ביוליין את הניסוי. מאחר והחברה מפתחת פורטפוליו של תרופות, לא מהווה מהלך זה איום על קיומה של החברה כולה כמו במקרה של די פארם. יחד עם זאת, היתה זו אחת האינדיקציות העיקריות והמבטיחות בצינור הפיתוח של ביוליין. מניה הגיבה כאמור בצניחה של 52% בארה"ב וישראל.
גרף יומי מניית ביוליין:
