תגובתו של אורי ליכט, מנהל מחלקת מחקר בבית השקעות אי.בי.אי, להודעה על המכרז של חברת החשמל: המכרז של חברת חשמל מתקיים סוף סוף היום לאחר אינסוף דחיות ובתיבת המכרז שוכבת לה בינתיים מעטפה אחת בלבד - כנראה מעטפה אחת יותר מכפי שבזק והוט ציפו לראות.
זוהי רק יריית פתיחה למהלך משמעותי שעשוי לשנות את תמונת התחרות בענף התקשורת כולו, במידה ואכן ייצא לפועל, בסופו תיפרס רשת תקשורת קווית מתקדמת המבוססת על סיב אופטי שמגיע עד לבית הלקוח. רשת זו תהווה למעשה רשת מתחרה חדשה מהירה ואיכותית יותר מהרשתות הקיימות היום של בזק והוט.
מי שניגש עד כה למכרז שצפוי להיסגר היום בשעה שתיים בצהריים הם קבוצת חברות בראשות חברת ויה אירופה שתחזיק 50% מהמיזם בשיתוף עם חברת רפ"ק, באטמ, חברת בינת וטמרס, בעלת הכבל התת ימי שבשליטת פויו זבלדוביץ, שיחזיקו כל אחת 12.5%. מכפי שפורסם עד כה בעיתונים אפשר ללמוד גם על מעורבות גדולה של סיסקו במיזם. להערכתנו סיסקו תיהיה אחת מספקיות הציוד העיקריות כשהיא צפויה לתת אשראי ספקים נוח על מנת להפוך עד כמה שניתן את המיזם לכדאי מבחינה כלכלית.
לוח הזמנים - היום הוגשה המעטפה ביחד עם תשלום דמי רצינות ראשוניים בסך 14 מיליון ש"ח. כעת תיבחן ההצעה על ידי צוותים משפטיים, כלכליים וטכנים של חברת חשמל בכדי לוודא שההצעה עומדת בתנאי המכרז. תהליך זה צפוי לקחת חודש חודשיים. במידה ואכן ההצעה עומדת בכל תנאי המכרז תידרש הקבוצה להפקיד כ 300 מיליון ש"ח. 100 מיליון מתוכם ישמשו כהון עצמי ו 200 מיליון כערבות ובטחונות. לאחר שלב זה יחל שלב אופרטיבי, הצוותים של חברת חשמל ושל הקבוצה הזוכה שעבדו עד כה בנפרד ייפגשו ויחלו להכין תוכנית עבודה מקיפה - תהליך זה יכול לקחת מספר חודשים ואפילו שנה. אז בהתאם ללוחות הזמנים שיקבעו תחל החברה החדשה לפרוס תשתיות. השלמת הפריסה ברמה כלל ארצית יכולה להימשך אפילו עשור אך אנו מעריכים כי במידה ואכן תאושר הקבוצה אנחנו נראה נכונות גדולה לבצע התקדמות מהירה ככל האפשר באזורים מיושבים בהם פוטנצאיל ההכנסה גבוה יותר.
חייבים להדגיש כי גם היום וגם לאחר שהופקדו כ 14 מיליון השקלים אנו נותנים סיכויים נמוכים לכך שהמיזם החדש ייצא לפועל, אך אין ספק שהגענו לשלב שכבר לא ניתן להתעלם ממנו עוד בבואנו לתמחר את הסיכונים בחברות התקשורת הקווית.
הנפגעות העיקריות (שוב במידה ואכן המיזם ייצא אל הפועל) יהיו כמובן בזק והוט החברות היחידות בעלות תשתית קרקעית מלאה. עובדה זו הופכת אותן לדואופול אשר נהנות מרווחיות גבוהה מאד על פעילותם. למעשה בזק היום היא חברת התקשורת הקווית הרווחית ביותר בעולם (בכדי לסייג נאמר שזוהי החברה הרווחית ביותר שאני נתקלתי בה) ומכאן גם הסיכון הגדול. בימים בהם מתקיים מו"מ על שוק סיטונאי ובתקופה בה חברות הסלולר חייבות למצוא כיוונים חדשים להתפתח, רשת מתקדמת של חברת חשמל יכולה להעמיד את חברות הסלולר בעמדת מו"מ טובה יותר מול בזק והוט ולהוות פלטפורמה לפיתוח פעילות העתידית. מלבד חברות הסלולר רשימת המרוויחות יכולה להיות ארוכה ולכלול שורה ארוכה של חברות שקונות מבזק ומהוט שירותי תמסורת במחירים מונופוליסטים."