סרגיי וסצ’ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל, בסקירה על אפל בעקבות דוחותיה של החברה: בסוף השבוע פרסמה את דוחותיה לרבעון הרביעי הפיסקלי 2012 ענקית האלקטרוניקה אפל (AAPL), המדורגת Outperform עם מחיר יעד של 800$ ונמנית על רשימת המומלצות "אופקים רחבים". אנו נוהגים לסכם את דוחות אפל במסגרת עדכוני "בין השורות", וכמובן לא נחרוג מהנוהל – אבל נסתכל על דוחותיה בהקשר החשוב של תחרות, הן בתחום מכשירי הסלולר והן בתחום הטאבלטים.
הדוחות עצמם לא הביאו הפתעה כלשהי, נהפוך הוא – תוצאות הרבעון היו בול בהתאם לקונצנזוס: הכנסות של כ-36 מיליארד דולר (צמיחה שנתית של 27%, זהה לצפי) ורווח נקי של 8.67$ למניה, 2% בלבד מתחת לקונצנזוס. זאת בניגוד לרבעונים הקודמים בהם הפתיעה החברה לטובה בפער גדול, או רבעונים בודדים בהם פספסה עקב דחיית הביקושים עקב המתנת הצרכנים להשקות מוצרים חדשים (כמו שקרה ברבעון הקודם, בו הציגה אפל תוצאות נמוכות מהצפי לקראת השקתו הצפויה של המכשיר החדש, אייפון 5).
אייפון 5 הושק ב-21 בספטמבר, שבוע אחד לפני תום הרבעון המדווח, וזכה מייד לביקושים ערים מצד הצרכנים, עם מכירות של למעלה מ-5 מיליון מכשירים בסופשבוע אחד. המכירות החזקות של המכשיר החדש סידרו לענקית האלקטרוניקה את הרבעון, וזאת למרות אילוצי הייצור שלא אפשרו לספק את כל הביקושים בהתחלה – סימן חיובי לרבעון הקרוב. החברה מכרה הרבעון כ-26.9 מיליון מכשירי אייפון, מעל הצפי ל-25 מיליון מכשירים, שהיוו כ-48% מתמהיל המכירות בחברה, צמיחה שנתית מרשימה של 58%. ואולם, מכירות מכשירי האייפד הציגו אכזבה, עם מכירת כ-14מיליון יחידות לעומת הצפי ל-17 מיליון מכשירים, והיוו נתח של כ-21% מסך ההכנסות. הסיבה לכך היא, ככל הנראה, החלטת הצרכנים להמתין להשקת הדגם החדש של אייפד – iPad Mini – שנחשף בשבוע שעבר, לצד מכשיריה החדשים הנוספים של אפל. מכירות מחשבי המאק עמדו על כ-4.9 מיליון יחידות, בהתאם לצפי, והיו אחראיות על כ-18% מסך הכנסות אפל.
ברבעון הקרוב, הראשון הפיסקלי של 2013 והרבעון החזק עונתית, צופה הנהלת אפל הכנסות של כ-52 מיליארד דולר, נמוך במעט מהקונצנזוס של כ-55 מיליארד דולר, אך ככל הנראה עשויות להפתיע לטובה, בהתחשב במדיניות שמרנית במתן תחזיות החברה. ואולם, התחזית לרווח הנקי, של 11.75$ למניה, היתה נמוכה באופן משמעותי מהקונצנזוס של 15.53$ למניה, מעבר לשמרנות הרגילה, וזאת על רקע הירידה הצפויה בשיעור הרווח הגולמי ברבעון הקרוב – ל-36%, נמוך מהרמה של 40% ברבעון המדווח ומהצפי ל-43%. הירידה בשיעורי הרווח הגולמי נובעת מהשקות רבות של מוצרים חדשים (אייפון 5, אייפד מיני, אייפוד חדש, דגמים חדשים של מחשבים ניידים ונייחים) - מוצרים המתאפיינים, לדברי הנהלת אפל, בשיעורי רווחיות נמוכה ביחס למוצריה הקיימים של אפל. נציין כי במכירות סוף השנה צפויים המוצרים החדשים להוות נתח גדול של כ-80% מסך הכנסות אפל, מצב שמעיק, באופן טבעי, על רווחיות החברה.
בהקשר זה, כדאי לציין את התחרות הגוברת בתחום הטאבלטים, תחום בו מחזיקה אפל במעמד כמעט בלעדי, עם נתח שוק של כ-70%. עד כה, לא פגש האייפד תחרות רצינית, כאשר הטאבלטים מבוססי אנדרוייד מתוצרת יצרנים נחותים מהמזרח (ASUS, Acer וכו’), לצד המלחמה המשפתית המוצלחת נגד סמסונג הקוריאנית. ואולם, בתקופה האחרונה מתחילה התחרות להתחמם, כאשר כמעט כל חברות הטכנולוגיה המובילות מציגות את פתרונותיהן האמורים להתחרות באייפד: גוגל עם Nexus 7, אמזון עם שני סוגים של Kindle Fire ולאחרונה – גם ענקית התוכנה מיקרוסופט עם Surface, טאבלט שרץ על מערכת הפעלה Windows Mobile וכבר זכה לתגובה ראשונית חיובית.
האם מדובר בהחלשות כוחה של אפל. אנחנו לא חושבים כך, היות והחברה ממשיכה להחזיק בכוח שיווקי משמעותי, יתרונות לגודל בפיתוח ובייצור, ובכך מסוגלת להרוויח על מוצריה (גם לאחר הירידה הצפויה ברווח הגולמי) הרבה מעבר למתחרותיה – כמו, לדוגמא, חברת אמזון.קום (AMZN), אשר רשמה הפסד (על בסיס GAAP) כבר בדוחותיה שפורסמו גם הם בסופשבוע וצפויה להפסיד גם ברבעון הקרוב (כאשר חלק ניכר מההפסד נובע ממכירות הטאבלט Kindle Fire).
להערכתנו, מוצריה החדשים של אפל (הרבעון היה הפעיל ביותר בתולדות החברה מבחינת השקות מוצרים חדשים) עשויים להוביל להגדלת נתחה בשוקי הסמארטפונים והטאבלטים. בעוד שהתחרות בתחום הטאבלט עשויה להתחזק בהדרגה, וייתכן שאפל לא תשמור את נתח השוק של 70% לאורך זמן, נראה כי בשוק מכשירי הסלולר היא עדיין שומרת על הובלה. בתור הוכחה לכך, נציין את דוחותיה האחרונים של סמסונג יריבתה, שהציגה אמנם תוצאות חזקות בתחום המובייל, אך צופה ירידה במכירות מכשיר הדגל Galaxy3 ברבעון האחרון של השנה, על רקע התחרות הצפויה מאייפון 5. יחד עם זאת, יש לזכור את נושא סבסוד מכשירי אפל על ידי מפעילי הסלולר ברחבי העולם, דבר שמבדיל בין אפל לבין כלל מתחרותיה ומתבטא ברווחיות גבוהה במיוחד של ענקי האלקטרוניקה, אך לא נראה כי המצב אמור להשתנות בקרוב.
אנו מציינים את איתנותה הפיננסית של אפל בתור שיקול נוסף להשקעה. נכון לסוף הרבעון האחרון, עמדה קופת מזומניה על סכום עתק של כ-120 מיליארד דולר, כ-20% משווי השוק, ותומכת בתשלומי הדיווידנד של 2.65$ ברבעון, המשקפים תשואה שנתית על כ-1.8%. תשלום הדיווידנד הקרוב צפוי ב-15 בנובמבר עבור בעלי המניות נכון לתאריך ה-12 בנובמבר.