כלכלני בנק לאומי מוצאים כי עם סיום עונת הדוחות עולה תמונה מעורבת, בעוד מרבית חברות מדד המעו"ף רשמו גידול בהכנסות, הדבר לווה בירידה ברווח המצרפי. במבט קדימה, העמקת ההאטה הכלכלית באירופה עלולה להעיב על החברות המקומיות ובעיקר על אלו מוטות הייצוא. הם חוזרים על המלצתינו לאחזקה בענפי הטכנולוגיה והאנרגיה במשקל גבוה ממשקלם במדד בשל חשיפתם הנמוכה יותר להאטה ולסביבה הכלכלית. בנוסף, הם מותירים את המלצתנו לחשיפה נמוכה לסקטור האחזקה בשל רגישותו הגבוהה להאטה.
בגיזרה הסולידית, רמת התשואות הנמוכה באפיק הממשלתי מעלה את הסיכון להפסדי הון בטווח הבינוני, בפרט בחלקו הארוך של העקום. כמו כן, מן השוק עדיין עולות צפיות להמשך תוואי ריבית יורד בחודשים הקרובים. על כן, הם נותרים בהמלצתינו להעדיף את המח"מ הבינוני כמח"מ הכולל של האפיק הממשלתי.
לנוכח התנודתיות ברמת האינפלציה ואי הוודאות הגבוהה בה, הם ממליצים להחזיק בתמהיל מאוזן בין האפיק הצמוד לזה השקלי. זאת, חרף העדיפות הקיימת לכאורה להחזקת האפיק השקלי, בעיקר בחלקו הקצר של העקום.
אג"ח קונצרני – הם סבורים כי יש להתמקד באגרות במח"מ של כ- 3 שנים אשר הונפקו ע"י חברות בעלות תזרים יציב.
בתחום המט"ח, להערכתם ביצועי השקל מול המטבעות הזרים תלוי בטווח הקצר בעיקר במידת האקטיביות שתינקט על ידי הבנק המרכזי האמריקאי וזה האירופאי. במבט קדימה צפוי השקל להיות מושפע מהמדיניות המוניטארית של בנק ישראל ומהחלטות הממשלה הנוגעות לאופן ההתמודדות עם הגירעון, לתקציב המדינה לשנת 2013, כמו גם בהתפתחויות במישור הגיאו-פוליטי. להלן סקירה שפרסמו בסוף השבוע:
שבוע המסחר בשוק המניות המקומי התאפיין במגמה חיובית על רקע סיום עונת הדוחות ובדומה למגמה בארה"ב. מדדי הטכנולגיה והתקשורת בלטו לחיוב. מדד הבנקים נסחר בתנודתיות על רקע פרסום דוחות הסקטור. מדד הנפט נסחר במגמה מעורבת על רקע אי וודאות בנוגע לקידוח האימות במירה ופרסום המסקנות הסופיות של ועדת צמח.
מחזור המסחר הממוצע נותר ברמה נמוכה של כ- 730 מיליון ₪ כאשר ביום א’ נרשם מחזור של כ- 431 מיליון ₪ בלבד, בין חמשת היקפי המסחר היומיים הנמוכים ביותר בשנתיים אחרונות. סטיות התקן הגלומות באופציות המעו"ף נותרו יציבות לקראת הפקיעה ועמדו על כ- 17%-18%. ביום חמישי, פקעו אופציות המעו"ף לחודש אוגוסט ברמה של 1123.84 נקודות המגלמת עלייה של 0.275% משער הבסיס. מחזור הפקיעה עמד על כ- 625 מיליון ₪ בדומה למחזור הפקיעה בחודש שעבר ולעומת מחזור פקיעה ממוצע של כ- 700 מיליון ₪ מתחילת השנה.
גל הצעות רכש: בעת האחרונה נרשם גידול במספר הצעות הרכש בשוק. כך, בעוד שבשלושת החודשים אפריל-מאי פורסמו 10 הצעות רכש למניות הרי שביולי-אוגוסט זינק מספר ההצעות ל- 15. זאת, על רקע רמת המחירים הנמוכה המאפיינת את השוק ורצון בעלי השליטה למחוק חלק מן החברות הציבוריות מן המסחר.
שתי הצעות רכש פורסמו ובלטו במסחר השבועי. מר פטריק דרהי, בעל השליטה בהוט, פרסם הצעת רכש למניות החברה באמצעות חברת האחזקות קול שבשליטתו. בעקבות כך זינקה המניה בכ- 12% במהלך השבוע למחיר הגבוה מזה שננקב בהצעה. העלייה החדה במניית הוט, אשר מהווה מעל 23% ממדד התקשורת, משכה כלפי מעלה את המדד וזה רשם עלייה שבועית של כ- 5.9%.
במקביל, חברת פימי, שרכשה את השליטה בחברת המ-לט מידי דיסקונט השקעות לפני כחודש פרסמה הצעת רכש למניות החברה. המניה הגיבה בזינוק חד של כ- 16% למחיר הנמוך בכ- 2% ממחיר ההצעה.
מספרן הגדל של הצעות הרכש עשוי להוות סמן חיובי ולהעיד על האמון שרוכשים בעלי השליטה בחברות שברשותם ומהווים אינידקאציה לכך שהשוויים בהם נסחרות כיום החברות שברשותם נמוכים. עם זאת, נסיון העבר מלמד שמניות של חברות אשר הצעות רכש שפורסמו לא נענו – נטו לרדת למחירים בהן נסחרו לפני ההצעה.
שינויים בשיטת המסחר בבורסה ושינוי במדד World MSCI: ביום ה’ הבא, ה-6 בספטמבר, תחיל הבורסה לניירות ערך מספר שינויים לשכלול שיטת המסחר. הבולט מתוך השינויים הוא הפעלת "מנגנון למניעת תנודות שערים חדות". השינוי שיחול יקבע כי במידה ותהיה תנודה חריגה במניות המעו"ף, תגרור זו דחיית פתיחה (פתיחה אנגלית – המשך המסחר הרב צדדי למשך 5-6 דקות נוספות) של כל השוק. תנודה קיצונית במניה שאינה במדד ת"א 25 תוביל לדחייה בפתיחת המסחר של המניה עצמה בלבד והמסחר הרב צדדי יימשך למשך 5-6 דקות נוספות. נדגיש, כי ההגבלה לתנודה מירבית בגובה 35% בעת מסחר הפתיחה לא תשונה. ההוראה החדשה מבקשת להקטין את האפשרות לתנודתיות גבוהה הנוצרת כתוצאה מטעויות במסחר וצפויה להביא לשכלול נוסף של השוק. הצעדים האחרונים של הבורסה בת"א, ביניהם גם השקת מדדי התל-בונד הנוספים, עשויים לתרום להגברת היקפי הפעילות.
שינוי נוסף הצפוי לחול בסוף השבוע הקרוב (בתום החודש) הוא עדכון מדד Msci World, במסגרתו צפויה אלביט מערכות להיגרע ממדד זה ומלאנוקס, אשר שילשה את שוויה מתחילת השנה צפויה להתווסף אליו. השינויים האמורים עשויים להביא לעודף היצע במניית אלביט ומנגד לעודף ביקוש במנית מלאנוקס בשל התאמת קרנות עוקבות, קרנות ETF ותעודות סל בארץ ובעולם את אחזקותיהם. בשל העובדה כי העדכון יחול במדד ביום שישי ייתכן כי המניות האמורות יסחרו ביום א’ על רקע פערי ארביטראז’.
סיום עונת הדוחות לרבעון השני: עם סיום עונת הדוחות לרבעון השני עולה תמונה מעורבת. על אף שגידול בהכנסות נרשם ע"י מספר לא מבוטל של חברות מדד המעו"ף, לווה הדבר בירידה ברווח המצרפי של החברות המשתייכות למדד. ההאטה במשק העולמי ניכרת בדוחות החברות המקומיות כאשר הצפי במבט קדימה אינו מאותת על תפנית אופטימית עד סוף השנה.
במבט ענפי בלטו לחיוב חברות סקטור הטכנולוגיה אשר הציגו רובן שיפור בתוצאות. עם זאת, מרבית החברות בענף הורידו את תחזיותיהן להמשך השנה. לשלילה בלט ענף התקשורת אשר רשם ירידות חדות בהכנסות וברווחי החברות המשתייכות אליו, בעקבות השינויים הרגולאטוריים. ההאטה הכלכלית במשק בלטה גם במרבית דוחות סקטור הבנקאות אשר פורסמו השבוע. אלה הציגו תוצאות נמוכות יותר בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. בסקטור הנדל"ן עיקר הרווחים נרשמו על רקע שערוכי נכסים ואנו מעריכים כי שוק זה, ובפרט שוק הנדל"ן המניב, עשוי לרשום ירידה ברווחיות על רקע הגידול בהיצע שטחי המסחר ודרישת השוכרים להפחתת דמי השכירות.
על אף האמור, בשורה התחתונה, פגיעת ההאטה העולמית בביצועי החברות במשק הייתה מתונה באופן יחסי לחלק מהתחזיות. החברות ניצבות בפני אתגר לא מבוטל בהמשך השנה לאור האינדיקאטורים האחרונים המצביעים על המשך ההאטה במשק.