הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון, פרופ’ עודד שריג, פרסם את הדוח השנתי של אגף שוק ההון ביטוח וחסכון לשנת 2011. הדוח סוקר את פעילות האגף בשנה החולפת ומציג נתונים על פעילות גופים מוסדיים, סוכני ביטוח ויועצים פנסיוניים.
שנת 2011 היתה עתירת עשיה, בדגש על הגנת צרכנים, כגון: הסדרת תקרה אחידה לדמי ניהול במוצרי חיסכון פנסיוני והגברת השקיפות בשינוי דמי ניהול, הסדרת מבנה תגמול לסוכני ביטוח ועמלות הפצה של יועצים פנסיוניים ומתן זכות ללקוח לבחור סוכן או יועץ. ב- 2011 ניתן דגש גם לפיקוח ואכיפה על גופים מוסדיים ומפיצים. סמכויות הפיקוח של האגף הורחבו בחקיקה במטרה לאפשר פיקוח הולם על התנהלות הגופים והשירות הניתן לצרכנים, ומאמצי הביקורת והפיקוח הוגברו.
בדוח פורסם מדרג של חברות ביטוח המתבסס על תלונות שהוגשו ליחידה לפניות הציבור והתבררו על ידה בשנת 2011. המדרג מצביע על אופן הטיפול של חברות ביטוח בלקוחותיהן. בשנת 2011 חל גידול של כ- 11% במספר הפניות שנפתחו ביחידה לפניות הציבור. כמו כן, נרשמה עלייה משמעותית של כ- 71% במספר הפניות שנסגרו בשנה זו לאחר שהושלם הטיפול בהן.
הנכסים בחיסכון הפנסיוני בשנת 2011 היו כ- 830 מיליארד ₪ עם כ- 49 מיליארד ₪ הפקדות וכ- 31 מיליארד ₪ משיכות. ההפקדות לחיסכון הפנסיוני בשנת 2011 גדלו בשיעור של כ- 10%. עיקר הגידול היה בהפקדות לביטוח חיים (10.8%) ובהפקדות לקרנות פנסיה חדשות (20%). בקופות גמל לא משלמות לקצבה חלה עליה של כ- 4.2%.
בשנת 2011 נמשך השיפור בתחרותיות בשוק החיסכון הפנסיוני, שהתבטא בירידה נוספת במדדי ריכוזיות. שיפור דומה ניכר גם בתחרותיות בענפי ביטוח כללי.