מחלקת המחקר של FXCM ישראל: שני אירועים גורליים יתרחשו השבוע – הבחירות ביוון, שיתקיימו בראשון לפני פתיחת המסחר, וישיבת המדיניות של הבנק הפדראלי, ביום רביעי. שני האירועים הללו עשויים לקבוע את כיוון השווקים בחודשים הקרובים.

 

בשווקים אין תקוות רבות לגבי עתידה של יוון והאיחוד האירופי, ואולם ישנה ציפייה מהבנקים המרכזיים, ובראשם הבנק הפדרלי, לנקוט צעדים דרמטיים (כלומר, להזרים כסף) כדי למנוע מפולת בשוק. דבר אחד בטוח בשבוע הקרוב – התנודתיות תהיה בשיא.

 

השווקים יעקבו בדריכות אחר תוצאות הבחירות ביוון, אשר עשויות להתברר כאחד האירועים הדרמטיים ביותר בכלכלה העולמית מאז פרוץ המשבר ב-2008. התנודתיות בשוק בפתיחת שבוע המסחר, עם היוודע התוצאות, צפויה להיות גבוהה מאוד ומסוכנת. למעשה, השחקנים הגדולים צמצמו חשיפה עוד לפני סוף השבוע וחיסלו פוזיציות מסוכנות, וייכנסו מחדש לשוק רק לאחר היוודע התוצאות והשלכותיהן.

 

לא מדובר בבחירות מקומיות רגילות, לקביעת זהות המפלגה השלטת, אלא במעין משאל עם על עתידה של יוון בגוש האירו. ישנם כמה תרחישים אפשריים. התרחיש המיטבי שבשווקים מייחלים לו הוא ניצחון ברוב ברור של המפלגה הדמוקרטית החדשה, התומכת בהישארות יוון בגוש האירו ויישום תוכניות הצנע שסוכמו. מנגד, תרחיש האימים הוא ניצחון של מפלגת השמאל, סיריצה, המתנגדת לרפורמות הנוכחיות וקוראת לקיים משא ומתן מחדש על התנאים לקבלת תוכנית החילוץ. ספק רב אם מנהיגי האיחוד האירופי, בהובלת הקנצלרית מרקל, יגלו נכונות לפתוח מחדש את התנאים לקבלת חבילת סיוע, מה שיסלול את דרכה של יוון אל מחוץ לאיחוד האירופי.

 

ואולם, התרחיש הסביר ביותר הוא כי גם הפעם תוצאות הבחירות לא יעניקו לשום גוש פוליטי רוב ברור אשר יאפשר הקמת קואליציה. במקרה כזה, אנחנו שוב, בדומה לסיבוב הקודם, ניכנס לתקופה ממושכת שבה כל מפלגה תנסה להקים קואליציה. במידה וגם בסבב הבחירות הנוכחי לא יהיה רוב ברור ושום מפלגה לא תצליח להקים קואליציה, הרי שהיוונים יצטרכו ללכת לסיבוב שלישי של בחירות. הבעיה היא שעד אז, ליוון פשוט ייגמר הכסף והיא תפשוט רגל...

 

הנכס שיושפע באופן הישיר ביותר מהבחירות ביוון יהיה האירו. תוצאות חיוביות יספקו לאירו רוח גבית. מנגד, תוצאות שליליות יצניחו את המטבע האירופי לתהומות חדשים.

 

בשורה התחתונה, יהיו התוצאות אשר יהיו, אי-הוודאות לגבי עתידו של גוש האירו ומשבר החוב צפויה להימשך עוד תקופה ארוכה ולהכביד על השווקים.

 

האירוע המרכזי השני של השבוע, אשר יושפע מתוצאותיו של הראשון, יהיה ישיבת הריבית של הבנק הפדרלי, ביום רביעי. לאור הדשדוש הכלכלי, ההיחלשות בשוק התעסוקה והאינפלציה הנמוכה, גוברים ההערכות כי הבנק הפדרלי יודיע בישיבתו השבוע על צעדים מרחיבים נוספים, בין אם בדמות סבב שלישי של הרחבה כמותית (QE3) או גרסה חדשה של "מבצע טוויסט" (operation twist). מאז פרוץ המשבר הפיננסי ב-2008 בשווקים התבסס חוק מעט פרדוקסלי – "רע זה טוב". כלומר, הבנק הפדרלי הרגיל את השוק שבכל פעם שהעניינים מתדרדרים, הוא נחלץ לעזרה ומזרים כסף לשוק כדי למנוע מפולת והתערערות היציבות הפיננסית. כלומר, במידה והבחירות ביוון יגרמו לכדור שלג בשווקים, הציפייה תהיה כי בנק ישלוף את "התותחים הכבדים". ואולם, יש לזכור כי אנו בשנת בחירות והדבר מצמצם את מרחב הפעולה של הבנק הפדרלי. כמו כן, הצעדים הקודמים (ובעיקר ההרחבה הכמותית) לא הניבו את התוצאה המיוחלת, והביקורת הציבורית והפוליטית כלפי הפד רק הולכת וגוברת. לפיכך, אנחנו מעריכים כי הבנק הפדרלי יימנע מפעולה. השווקים לא יקבלו את זה יפה, ואנחנו כנראה נראה את המשך המנוסה לנכסי המקלט הבטוח, ובראשם הדולר והזהב.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש