בנק ישראל מפרסם את נתוני החלטת הריבית לחודש מאי 2010. ארבעה חברי הנהלה המשתתפים בדיון ממליצים לנגיד לגבי גובה ריבית בנק ישראל הרצויה למשק. בדיון לגבי החלטת הריבית לחודש מאי, כל חברי ההנהלה המליצו להשאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 1.5 אחוזים.
כפי שצוין בהחלטות הריבית הקודמות, בנק ישראל מנהל מדיניות העקבית עם תהליך הדרגתי של החזרת רמת הריבית לרמה ה"נורמאלית" המשקפת את ההתאוששות בפעילות הכלכלית ואת הנדרש על מנת לבסס את האינפלציה בתחום היעד. ההדרגתיות של התהליך מתבטאת בכך שאין משנים את הריבית מדי חודש אלא בהתאם לסביבת האינפלציה, התבססות צמיחה במשק ובעולם, וריביות הבנקים המרכזיים במשקים המובילים, ובהתחשב בהתפתחות שערי החליפין של השקל.
בדיון צוין כי הפעילות הריאלית ממשיכה להתרחב והצמיחה במשק מתבססת, על רקע המשך ההתאוששות בעולם, כפי שהדבר בא לידי ביטוי גם בעדכון מסוים כלפי מעלה של תחזיות הצמיחה של בנק ישראל לשנת 2010 -- ל-3.7 אחוזים. למרות התבססותה של הצמיחה, בדיון הודגש כי נותרה אי וודאות רבה לגבי קצב הצמיחה בעולם ולגבי קצב התרחבות הסחר העולמי.
המשתתפים בדיון ציינו כי מהמודלים שבשימוש הבנק עולה כי שיעור האינפלציה (בהסתכלות ל-12 חודשים אחורה) צפוי להיות מתחת לאמצע תחום היעד בשנת 2010, ובעוד כשנה להיות בתחום היעד. הערכה זו עקבית עם הערכות החזאים הפרטיים המקומיים, שצופים כי האינפלציה תיכנס בחודש הקרוב לתחום היעד (בהסתכלות לשנים-עשר חודשים אחורה) וכי האינפלציה בשנת 2010 תסתכם מעט מתחת לאמצע תחום היעד. זאת, תוך עלייה בריבית בנק ישראל במהלך השנה הקרובה. הציפיות לאינפלציה לשנה קדימה, הנגזרות משוק ההון, ירדו בחודש האחרון, והן נמצאות בחלקו העליון של תחום היעד.
חברי הפורום התייחסו לעלייה המהירה שהתרחשה בשנה האחרונה במחירי הנכסים, ובפרט במחירי הדירות. בהקשר זה צוין כי מחירי הדירות, על פי סקר מחירי הדירות, המשיכו לעלות בתחילת 2010, בהמשך לעלייתם המהירה בשנת 2009. המשתתפים בדיון בחנו את הגידול שנרשם בחודשים האחרונים במתן משכנתאות חדשות, ובמיוחד משכנתאות בריבית שקלית משתנה. חלק מהמשתתפים ציינו כי קיימים כוחות להתמתנות העלייה במחירי הדיור. בהקשר זה ציינו המשתתפים כי בנק ישראל ימשיך לעקוב אחרי התפתחות מחירי הנכסים במשק. צוין כי למחירי הדירות השפעה על מחירי שכר הדירה ולכן על התפתחות מדד המחירים לצרכן.
לעיתוי העלאות הריבית בישראל יחסית להעלאות הריבית במשקים המובילים בעולם השפעה על שער החליפין של השקל. החברים דנו בחשש כי העלאת ריבית בקצב מהיר מדי תגרום להתחזקות יתר של השקל.
לאור העלאת הריבית בחודש שעבר, ומכלול הגורמים שהועלו בדיון, החליט הנגיד להותיר את הריבית לחודש מאי ללא שינוי ברמה של 1.50 אחוזים.
בנק ישראל הדגיש את תנאי הרקע שהכריעו בעד השארת הריבית ללא שינוי בחודש מאי, לאחר שהועלתה בחודש שעבר:
סביבת האינפלציה: מדד המחירים לצרכן עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-3.2 אחוזים ומתחילת השנה ירד ב-0.9 אחוז. בניכוי עונתיות והורדות מיסים העקיפים והיטל המים, האינפלציה מתחילת השנה הסתכמה ב- 0.6 אחוז. לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל צפויה האינפלציה בהסתכלות ל-12 חודשים אחורה להיכנס לתחום היעד וב-2010 צפויה האינפלציה להיות מעט מתחת לאמצע תחום היעד. הציפיות לאינפלציה לשנה קדימה, הנגזרות משוק ההון, ירדו בחודש אפריל ל-2.7 אחוזים, לאחר שהיו מספר חודשים ברמות גבוהות יותר. החזאים המקומיים צופים בממוצע אינפלציה של 2.7 אחוזים בשנים עשר המדדים הבאים. ציפיות ותחזיות אלו מלוות בציפיות להעלאה הדרגתית של ריבית בנק ישראל.
הנתונים שהתפרסמו החודש, ובמיוחד סקר החברות לרביע הראשון ונתוני סחר החוץ, מצביעים על כך שהצמיחה בישראל ממשיכה להתבסס, אולם קיימת אי וודאות לגבי קצב הצמיחה בעולם. יחד עם זאת, תהליך סגירת פער התוצר צפוי להיות הדרגתי.
ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המובילים נמצאות ברמות נמוכות וצפויות להישאר כך גם בחודשים הבאים. אולם, כמה מהבנקים המרכזיים החשובים בעולם ממשיכים לצמצם את השימוש בכלים הלא שגרתיים של ההקלה המוניטארית ובבנקים מרכזיים במשקים אחרים מתחילים בתהליך של העלאות ריבית.
צוין שבנק ישראל ימשיך לפעול על מנת להשיג את מטרותיו: יציבות המחירים, תמיכה בעידוד התעסוקה והצמיחה וביציבות המערכת הפיננסית.