שבוע המסחר החולף היה אחד המעניינים בשוק המט"ח בתקופה האחרונה. השבוע התחיל עם האופטימיות הצפויה, אשר שלחה את היורו להתחזק בכ- 1%. המגמה השתנתה כאשר החל נאומו של נשיא הפד בן ברננקי אל מול הסנאט. בנאום אמנם לא נאמר שום דבר חדש למשקיעים, וברננקי רק נתן סקירה לנתונים הכלכליים שכבר פורסמו, אך מי שציפה כי נשיא הפד ירמוז על תוכנית הרחבה שלישית התאכזב, שכן מדבריו השתמע כי הפד אמנם עוקב אחרי הצמיחה האיטית - אך כרגע מסתפק בה ולא ימהר להחיל תכנית שכזו בזמן הקרוב.
על השפעות תכניות ההרחבה כבר דיברנו בעבר, ומטרתן כמובן היא לעודד את הצריכה בארה"ב וע"י כך להחליש את הדולר, אך כיום כבר נראה כי כל מי שבנה את התמחור שלו על תכנית שכזו יאלץ להמתין בסבלנות.
השבוע הקרוב יתנהל בעצבנות לקראת השיא ביום שישי. בשוק המט"ח לא ראו כבר תקופה ארוכה יום קרדינלי שכזה: בארה"ב יתפרסם נתון התעסוקה החודשי - השינוי בשיעור המועסקים, ובאירופה יחליטו האם להעניק תכנית סיוע ליוון, ואם כן - כיצד תתומחר.
נתוני התעסוקה בארה"ב אמורים להיות שליליים, והערכות מדברות על ירידה של 36 אלף משרות בחודש שחלף. נתון לא טוב עשוי להחליש את הדולר, בשל העלאה חוזרת של הציפיות לאותה תכנית הרחבה שמחכים לה בשוק בכיליון עיניים.
למרות העניין היחסי שריכזה ותרכז ארה"ב, את מרבית העניין שוב ימשכו המנהיגים באירופה אשר אמנם חתמו על האמנה התקציבית של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, אשר מגבילה את יכולת הכניסה לגירעונות באיחוד, אך עדיין לא אישרו את מתן תכנית הסיוע ליוון. ההחלטה בדבר הסיוע אמנם התקבלה, אך היא עדיין תלויה בהשגת הסכם "תספורת" עם השוק הפרטי.
ביום שישי הגורלי, תתקיים שיחת טלפון בה יחליטו מנהיגי אירופה על אישור או ביטול התוכנית. הציפיות אמנם מדברות על אישור תכנית הסיוע ואישור ההסכם ביוון אך המצב רגיש מאוד, כיוון שבשבוע שלאחר מכן צריכה יוון כבר לשלם את חובותיה העצומים לאותם מחזיקי אג"ח. עיכוב קטן בהחלטות יגרור מצב של חדלות פירעון יוונית שאת השלכותיו קשה לתאר.
בשבוע הקרוב נראה את השווקים מתעוררים לקראת יום שישי והיורו עשוי לשוב ולהתחזק לשער של 1.34. עם זאת, כל תחזית וכל ניתוח חייבים השבוע להיות בעירבון מוגבל, שכן כל הודעה מאירופה עשויה לטרוף את הקלפים וחרושת השמועות בשוק עובדת שעות נוספות לקראת הודעות משמעותיות.
השקל: בבנק ישראל הותירו השבוע את הריבית על כנה ברמה של 2.5%. ההחלטה הייתה צפויה ונראה כי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר ממשיך וממתין להתפתחויות באירופה. בשבוע האחרון השוק היה יחסית רדום, והדולר שהתחזק בעולם התחזק מול השקל רק בכ- 0.29% לשער של 3.79. היורו נחלש בכ-1.3% לשער של 5.02. השבוע הקרוב אשר עשוי לכלול בתוכו התחזקות של היורו יוביל את השקל לשער של 3.74 וישיב את היורו לשער של 5.08 אל מול השקל, אותם שערים אשר בהם פתחו את שבוע המסחר הקודם.