מאקרו גלובלי: השבוע הושג הסדר עם יוון, כולל קבלת סיוע של 130 מיליארד יורו, והסדר חוב עם הנושים. אך הבעיה היוונית לא נפתרה ותעלה שוב בחודשים הקרובים. יחד עם זאת, איטליה וספרד מתקדמות בתחום הריסון הפיסקאלי ורפורמות בשוק העבודה, פנסיה ועוד. נמשכים הנתונים החיוביים בארה"ב (עלייה באמון הצרכני ועלייה בביקוש לדיור) ומסתמן שיפור באופטימיות בסקטור העסקי בגרמניה.

 

מאקרו ישראל: הנתונים הכלכליים בישראל ממשיכים להיות מעורבים, אך בשבוע האחרון מסתמן שיפור בצריכה הפרטית (עלייה במכירות ברשתות השיווק ובפדיון בענפי המסחר) ובייצור התעשייתי.

 

מדיניות מוניטארית: לא צפוי שינוי בריבית ממאקרו גלובלי: השבוע הושג הסדר עם יוון, כולל קבלת סיוע של 130 מיליארד יורו, והסדר חוב עם הנושים. אך הבעיה היוונית לא נפתרה ותעלה שוב בחודשים הקרובים. יחד עם זאת, איטליה וספרד מתקדמות בתחום הריסון הפיסקאלי ורפורמות בשוק העבודה, פנסיה ועוד. נמשכים הנתונים החיוביים בארה"ב (עלייה באמון הצרכני ועלייה בביקוש לדיור) ומסתמן שיפור באופטימיות בסקטור העסקי בגרמניה.

 

מאקרו ישראל: הנתונים הכלכליים בישראל ממשיכים להיות מעורבים, אך בשבוע האחרון מסתמן שיפור בצריכה הפרטית (עלייה במכירות ברשתות השיווק ובפדיון בענפי המסחר) ובייצור התעשייתי.

 

מדיניות מוניטארית: לא צפוי שינוי בריבית מחר, לאור המדד הגבוה יחסית בינואר, העלייה במחירי הדיור, העלייה בציפיות האינפלציה בשוק ההון והמשך שיפור בסביבה הגלובלית. בשלב זה נראה שהסיכוי להורדת ריבית נוספת במהלך השנה קטן יחסית. עד סוף השנה צפוי לחץ להעלאת ריבית.

 

אינפלציה: לאחרונה החזאים מעדכנים את תחזיות האינפלציה לחודשים הקרובים כלפי מעלה, לאור העלייה במחירי הנפט בעולם. האינפלציה בשנת 2012 צפויה להיות בגבול העליון של יעד האינפלציה ואולי מעבר לכך, זאת כתוצאה מהמשך עלייה במחירי הדיור, עלייה במחירי האנרגיה וכנראה עלייה במיסוי העקיף, במטרה להגביל את הגידול בגירעון התקציבי ב 2013-2014- , זאת לאור המלצות טרכטנברג, דרישות ביטחוניות ולחצי שכר.

 

התשואות הארוכות ממשיכות לעלות (גם שקליות וגם צמודות), מגמה אשר תואמת את ההערכה המוקדמת שלנו. נמשך הביקוש לאפיקים צמודים קצרים (גם בהשפעת העלייה במחירי הנפט בעולם), אשר מבטא עלייה בציפיות האינפלציה לכיוון של 2.8% בשנה הקרובה. התשואות ל 10- שנים בארה"ב ירדו מעט לרמה של 1.98% , והפער מול השחר עלה ל- 2.65% , אולי מעט בהשפעת החשש להסלמה עם איראן. למרות פתיחה תקציבית חיובית (עודף תקציבי ענק בינואר), מבנה התקציב לשנתיים הבאות בהחלט בעייתי לאור המחויבויות התקציביות הגדולות. במבט קדימה, אנו חוזרים על הערכתנו שמכלול המגמות תומכות בעליית תשואות באפיקים הארוכים: אי שינוי בריבית, עליית תשואות בארה"ב, לחץ לגידול בגירעון ואי ודאות גיאו-פוליטית סביב איראן. עדיין קיימת עדיפות של האפיק הצמוד הקצר.

 

נתונים כלכליים חיוביים בארה"ב. יוון תרד מהכותרות לתקופה קצרה, אך עלייה במחירי הנפט עלולה לסכן את ההתאוששות הגלובלית. בארה"ב מסתמנת עלייה במכירות של דירות קיימות (יד שנייה) בשיעור של 4.3% בחודש ינואר, תוך כדי ירידה מחירים. מכירות של דירות חדשות אמנם ירדו ב- 0.9% , אך הנתון של דצמבר תוקן כלפי מעלה ב- 5.5% . מספר דורשי העבודה ממשיך לרדת והאמון הצרכני נמצא במגמת עלייה (ראו גרף), אינדיקטור חיובי לצריכה הפרטית. בינתיים העלייה החדה במחירי הנפט לא פוגעת באמון הצרכני, אך אין ספק שצפויה השפעה ממתנת על הצריכה הפרטית האמריקאית.

 

יוון קיבלה את הסיוע של 130 מיליארד היורו מהקהילה האירופית. מחזיקי האג"ח היווני הסכמו לוויתור של 53.5% מסך חוב של 200 מיליארד יורו. המטרה הינה להוריד את החוב הממשלתי היווני מ- 160% תוצר ל- 120.5% בשנת 2020 . יוון הסכימה לפיקוח של הקהילה האירופית בניהול הפיסקאלי. היעד הוא עודף תקציבי בסיסי (ללא תשלומי ריבית) בשנת 2013 , פתיחת שוק העבודה ושינויים מבניים נוספים. דו"ח של קרן המטבע והקהילה האירופית מטילה ספק ביכולת להבריא את כלכלת יוון ללא פיחות במטבע (מה שלא אפשרי ללא יציאה מגוש היורו).

*** מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה – על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש