בלידר חושבים כי המלצות ועדת הריכוזיות לא רק שלא היטיבו עם בעלי השליטה בחברות, אלא שההמלצות הסופיות הינן בחלק לא קטן מהמקרים מחמירות יותר ויביאו לעוד שינויים במפת האחזקות של החברות הציבוריות.

 

אלון גלזר מסכם את ההמלצות העיקריות ומשווה אותן למסקנות הביניים: 

 

גופים מרכזיים שיחייבו למכור שליטה בחברות בשל האחזקות בגופים פיננסיים וריאליים: על פי המלצות הביניים היינו צפויים לראות מכירות של:

אידיבי– כלל ביטוח 

 קבוצת דלק – הפניקס 

צדיק בינו – בינ"ל/פז

 

ההמלצות הסופיות כוללות שינוי בהגדרה של חברה ריאלית משמעותית כזו שלא ניתן להחזיק אותה וגוף פיננסי גדול בצוותא: מחזור מכירות של מעל 6 מיליארד ₪ (לעומת 8 מיליארד ₪ בהמלצות הביניים), או חברה ריאלית הצורכת יותר מ- 6 מיליארד ₪ אשראי בארץ.

 

הגופים שייכנסו ככל הנראה למגבלה זו:

קרן אייפקס: פסגות/תנובה (מחזור מכירות)

קבוצת עופר בנק מזרחי/מליסרון (אשראי)

לגבי קבוצת אריסון – שיכון ובינוי/בנק הפועלים למרות הידיעות בעיתונות, סך האשראי בשיכון ובינוי לא עומד בקריטריון של מעל 6 מיליארד ₪. לגבי המכירות – שיכון ובינוי מתקרבת לרף 6 מיליארד ₪ אולם היא עדיין לא שם.

 

המשמעות היא שאנחנו בדרך למכירה משמעותית של 5-6 חברות גדולות. פרק הזמן שניתן להשלמת המכירה הינו 4 שנים שנותן זמן רב להיערכות החברות.

 

מגבלות על חברות פער – מבול של מיזוגים, רכישות, הצעות רכש ודיבידנדים בעין בדרך:

 

למעשה, המלצות הועדה עושות מספר שינויים שבאים להקטין באופן משמעותי את קיומן של חברות פער מעבר לשכבה השניה. ההגבלות הצפויות על חברות הפער יהיו הן באיסור על אחזקה מעבר לשכבה השלישית, ומגבלות על ניהול החברות (ייצוג גדול יותר של דירקטורים חיצוניים ולא תלויים) בחברות בשכבה השלישית. המשמעות של מגבלות אלה שאנו צפויים לראות בהרבה חברות פער שינויים:

מיזוגים – נראה חברות הממגזות את החברות שבתחתית הפירמידה לחברות האם שלהן.

מכירה – אנו מעריכים כי נראה מכירה של חלק מהחברות. הועדה צפויה להמליץ על הטבות מס שיזרזו ביצוע מכירות אלה.

דיבידנדים בעין – אנו מניחים כי בחלק מחברות הפער (בעיקר באלה שבעל השליטה יוכל לשמור על שליטה בחברה גם לאחר החלוקה) נראה ביצוע של חלוקת דיבידנד בעין על מנת להשטיח את הפירמידה.

 

הצעות רכש - איסור על שכבה רביעית של חברות פער

 

תוך 4 שנים ייאסר על מבנה של שכבה רביעית בפירמידה. החברות הבולטות שעונות על מגבלה זו שאנו מסמנים בשלב זה הינן:

 גב ים ומהדרין, חברות בנות של נכסים ובניין לגבי קבוצת אידיבי אנו מניחים כי נראה מיזוגים בתוך הקבוצה (על חלק הקבוצה כבר הודיעה) שיביאו לשיטוח הפירמידה

 גיוון (אלרון, דסקש, אידיבי)

 נצבא (אירפורט, יואל, אקוויטל).

 דורי בניה (דורי קבוצה, גזית גלוב ונורסטאר)

 וואלה (בזק, ביקום, אינטרנט זהב)

 

קושי בניהול השכבה השלישית בחברות פער: בעוד שאין הרבה מאד חברות בשכבה הרביעית, בשכבה השלישית בה חלות מגבלות משמעותיות (רוב לדירקטורים בלתי תלויים) נמצאות הרבה מאד חברות, ולהערכתנו בהרבה מקרית בעלי השליטה יפעלו להשטחת הפירמידה באמצעות מיזוגים, דיבידנדים בעין או אפילו מכירה של חברות.

 

איסור יצירת שכבה שלישית: אחת הנקודות המעניינות, הינה שהועדה אוסרת על יצירת שכבה שלישית של חברות פער. הדבר עלול לפגוע בחברות אשר ירצו להנפיק פעילות מסויימת. כך לדוגמה תחשבו על קבוצת אפריקה שרצתה בעבר לבצע הנפקה של הפעילות במזרח אירופה (הנמצאת תחת אפריקה נכסים שהינה חברת בת של אפריקה השקעות). על פי ההמלצות החדשות לא ניתן יהיה בעתיד לבצע הנפקות כאלה.

 

בעיננו, יתכן והגבלה זו הינה צעד אחד רחוק מידי, והיא עלולה לפגוע בפעילות השוטפת של החברות וביכולת ליצור ערך עבור המשקיעים. אנו מאמינים כי יהיו פתרונות לבעיה זו (ספין אוף של הפעילויות המונפקות) אולם יהיו חברות שיחששו לאבד השליטה בחברות הבת ולפיכך ימנעו מהנפקה.

 

בשורה התחתונה – בעיננו הועדה אסרה אמנם על אחזקה של שכבה רביעית בפירמידה, אולם למעשה הפכה גם את האחזקה בשכבה השלישית לבעייתית מאד עבור בעל השליטה, ואנו מניחים כי יעשו מאמיצים ופעולות מצד בעלי השליטה להגיע תוך פרק זמן לא ארוך של מבנה אחזקות בין שתי שכבות.

 

*** מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה – על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש