אקסלנס בסקירה כלכלית בתגובה להחלטת הריבית מאמש: בנק ישראל מותיר את הריבית לחודש ספטמבר על כנה ברמה של 3.25% בהתאם להערכות הקונצנזוס במשק. שני הנושאים העיקריים שהעסיקו את הבנק המרכזי החודש היו הירידה בציפיות האינפלציוניות ו"התפנית השלילית" בארה"ב ובאירופה. אם בחודש שעבר עוד התרכז הבנק בעיקר בהידרדרות באירופה ותוכניות הסיוע ליוון שהובילה לרגיעה יחסית, הפעם הטון נעשה הרבה יותר "מודאג" בהתאם לאירועים בשווקים. הבנק מדגיש את נתוני הצמיחה המאכזבים לרבעון הראשון והשני בארה"ב (תוקנו בחדות כלפי מטה) ונתוני צמיחה אפסיים באירופה. בנוסף מזכיר הבנק כי החששות של המשקיעים בעולם גוברים בשל ההערכה כי "ארסנל הכלים העומדים לרשות המדיניות הכלכלית מצטמצם". בראיון שנתן פישר בסוף השבוע לרשת CNBC התבטא באופן דומה.

 

הטון של הריבית משתנה – בכל ההודעות האחרונות ציין בנק ישראל כי הריבית תמשיך לעלות ואת הקצב יכתיבו התנאים הכלכלים והאינפלציה. החודש לראשונה בנק ישראל מדבר על האפשרות שהריבית גם עשויה לרדת כתלות בהתפתחות האינפלציה והצמיחה במשק המקומי והעולמי. מההערכות חטיבת המחקר של הבנק עולה כי הריבית תישאר ללא שינוי עד סוף השנה לעומת הערכה קודמת שדיברה על העלאה נוספת. תחזיות האינפלציה של חטיבת המחקר נחתכו גם הן לרמה של 2.5% תוך שנה לעומת 2.9% בהערכה הקודמת. בנק ישראל כותב חודש שני ברציפות על הערכות של חטיבת המחקר לטווח קצר.

 

לסיכום, בהודעה האחרונה התחדשו / הוזכרו לנו כמה דברים:

 

כיוון הריבית הוא כבר לא כלפי מעלה בתנאים הקיימים ואף עשוי להיות כלפי מטה במידה והמצב העולמי יחריף.

 

הנגיד מודאג מההתמתנות בפעילות בארה"ב ואירופה.

 

חרף החששות מהצמיחה העולמית וההתמתנות באינפלציה, הנגיד עדיין מודאג מעליות המחירים בשוק הדיור.

 

מה לגבי העתיד: בנק ישראל מאותת כי מגמת העלאת הריבית הסתיימה בשלב זה וכיוון הריבית לא ברור לתקופה הקרובה. מההודעה עולה כי ע"פ הערכות חטיבת המחקר, הריבית לא צפויה להשתנות בחודשים הקרובים בהתאם להערכות שלנו. "התפנית השלילית" בארה"ב ואירופה (כפי שכינה אותה בנק ישראל), צפויה להימשך עוד זמן ונראה כי רמת התנודתיות בשווקים תישאר גבוהה עד להתבהרות נוספת. הצמיחה במשק אומנם מתמתנת והסיכונים הגיאופוליטיים עולים, עם זאת מצבו הטוב של המשק יאפשר לו לעמוד בזעזועים.

 

בחודשים הקרובים צפויה האינפלציה להמשיך ולהתמתן על רקע המחאה הצרכנית והעונתיות השלילית המאפיינת את חודשי המעבר. הציפיות האינפלציוניות מתמחרות את האינפלציה במרכז היעד ברמת הריבית הנוכחית.

 

בשוק הדיור נראה כי מחירי הדירות ממשיכים לעלות למרות ההתמתנות שנרשמה חודש שני ברציפות. אנו מעריכים כי ייקח עוד מספר חודשים עד שפעולותיו של בנק ישראל (העלאות הריבית והקשחת תנאי המשכנתא) והצעדים שנקט האוצר יבואו לידי ביטוי ויובילו להתמתנות מחירי הדירות בשנה הקרובה..

 

בשלב זה אנו רואים סבירות נמוכה להורדת ריבית כבר בחודש הבא. בנק ישראל לא ימהר להגיב לאירועים בעולם. כפי שלמדנו בשלוש השנים האחרונות הסנטימנט בשווקים עשוי להשתנות במהירות הרבה לפני השפעות הריבית ולכן עדיף להמתין עם צעדים דרמתיים

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש