מיטב בסקירה עולמית: אם האפר שאותו פיזר הר הגעש האיסלנדי במשך 10 הימים האחרונים שיתק את תעשיית התעופה האירופית, הר הגעש היווני מזעזע פעם אחר פעם את שוקי ההון בעולם, בחודשים האחרונים ומצביע עד כמה יהיה קשה, בשנים הקרובות, לחלק מהממשלות באיחוד להתמודד עם הגירעונות התקציביים הגדולים במדינותיהם.


בשבוע האחרון, איגרות החוב של יוון רשמו הפסדי הון ניכרים. הירידה במחיר נבעה מחשש של המשקיעים מאי יכולת של יוון לעמוד בתשלומי החוב ומהערכות כי המשקיעים כי הממשלה המקומית קרובה מאוד למצב של חדלות פירעון, לפיכך הם יתבקשו להסכים לדחיית תשלומים או לקיצוץ בגובה התשלום. החשש נוצר לאחר שהאיחוד האירופי דיווח כי הגירעון הפיסקלי של יוון בשנת 2009 היה גבוה יותר מאשר חשבו וייתכן אף כי הוא יהיה גבוה יותר מאשר ההערכה הנוכחית. ההערכה הראשונה לגירעון היווני בשנת 2009 (ניתנה לפני חודשיים) עמדה על 12.7% מהתוצר.


כעת, מעריכים באיחוד את הגירעון בגובה של 13.6%. כמו כן, להערכתם ייתכן כי הגירעון יסתכם ב-14.1%, עקב אי ודאות לגבי הנתונים המדווחים מיוון. משמעות הדבר היא שמהלכיו האחרונים של ראש הממשלה היווני, קרי העלאת המסים וצמצום ההוצאות, הצפויים לצמצם את הגירעון בכ-4% לא יצליחו להחזיר את יוון ליעד הגירעון שהתחייבה לעמוד בו בשנת 2010, 8.7% מהתוצר ואולי אף לא לרמה חד-ספרתית.


אם לא די בכך, אזי סוכנות הדירוג Moody’s הפחיתה ביום ה’ את דירוג החוב של יוון מ-’2A’ (המקביל ל-’A’ אצל S&P) ל-’3A’ (המקביל ל-’-A’ אצל S&P). אופק הדירוג, לפי Moody’s, נותר שלילי. כלומר, ניתן לצפות להפחתת דירוג נוספת בהמשך הדרך.


ראש הממשלה היווני, באמצעות שר האוצר, פנה ל-15 מדינות האיחוד המוניטרי בבקשה לשחרר את כספי הסיוע אשר הובטחו ליוון (45 מיליארד אירו). לצערו, הכסף לא יגיע כל כך מהר. את הקשיים בקבלת ההון ניתן להמחיש בתגובה שהוציאה ראש הממשלה של גרמניה, אנגלה מרקל. זו אמרה כי בגרמניה ממתינים לסיום השיחות בין יוון לאיחוד האירופי ול-IMF. לאחריהן, יפנה הממשל לאישור הסכם זה בפרלמנט הגרמני. בגרמניה, כבר נשמעות קולות הדורשים מיוון לצאת מן האיחוד המוניטרי.


נציין, כי גרמניה מפוצלת בגישתה לגבי הסיוע ליוון. זאת, מפאת העובדה כי בנקים גרמניים הם מבין המחזקים המשמעותיים ביותר בחוק יווני. לפיכך, חדלות פירעון של יוון תביא לפגיעה בבנקים הגרמניים.


בסוף שבוע המסחר הגיעה התשואה לפדיון של האג"ח היוונית ל-10 שנים לכדי 8.65% (עלייה של 127 נ"ב במהלך השבוע), תוך שהיא מאבדת 8.5% מערכה. האיגרת לשנתיים איבדה 5.7% מערכה ונסחרה בסוף השבוע בתשואה לפדיון של 10.2%. העקום היווני התהפך (שיפוע שלילי), דבר המתרחש לעיתם קרובות כאשר קיים צפי להתרחשותו של אירוע מסוג חדלות פירעון.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש