הציבור הישראלי משנה כיוון ומחשב מסלול מחדש בכל הנוגע לניהול התקציב המשפחתי. נתוני הרכישות בכרטיסי אשראי של צרכנים פרטיים לחודשים מאי-יולי 2026, שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מעידים על ההאטה המשמעותית בקצב הגידול של סך הרכישות, שעלה בחישוב שנתי ב-2.2% בלבד (במחירים קבועים) – כמעט חצי מקצב הגידול שנרשם בתקופה הקודמת (פברואר-אפריל 2026), שעמד על 5.2%.
המשמעות עבור המשק היא כי הציבור אומנם ממשיך לצרוך, אך הוא מרוכז בעיקר בסעיפים הכרחיים ומקצץ בחדות בתחומי הרווחה והפנאי.
פחות מסעדות ובילויים, יותר הלבשה מוזלת
בחינת סעיפי ההוצאה השונים מגלה את העומק של שינוי הרגלי הצריכה.
מזון ומשקאות (כולל מסעדות ושירותי אוכל): ירידה בשיעור של 0.8% בחישוב שנתי. מדובר באינדיקטור מרכזי לכך שמשקי הבית מצמצמים יציאות למסעדות ומדייקים את סל הקניות הרשתות המזון.
פנאי, בילוי ומוצרי לוקסוס: נפילה חדה של 8.8% בענף הפנאי והבילוי, לצד ירידות של 3.4% ברכישת מוצרי חשמל ואלקטרוניקה ו-1.5% ברהיטים. הצרכנים מעדיפים לדחות רכישות של מוצרים בני-קיימא ויקרים לבית.
הלבשה והנעלה: זינוק מרשים של 12.3%. נתון זה, המשולב בירידה במוצרי החשמל והפנאי, עשוי להצביע על הסתפקות ב"פיצוי קטן" בדמות פריטי אופנה וביגוד על פני הוצאות כבדות יותר.
תחבורה ושירותי ממשלה: עלייה חדה של 13.9% בציוד ושירותי תחבורה ו-10.6% בשירותי ממשלה ועירייה, המשקפות בעיקר התייקרויות אגרות, תחזוקה שוטפת ומיסים שלא ניתן להימנע מתשלומם.
הלחץ על הכיס מכה במנועי הצמיחה
ההאטה ברכישות באשראי אינה מקרית. היא משקפת את שחיקת ההכנסה הפנויה של משקי הבית. כאשר הצרכנים מקצצים במזון, בבילויים ובמוצרי חשמל לבית, העסקים הקטנים והבינוניים בענפים אלו הם הראשונים לספוג את המכה.
נראה כי הורדת הריבית בישראל השבוע באה בדיוק בזמן עבור הצרכן הישראלי, שכן אם המגמה הנוכחית תימשך, הקטנת התיאבון הצרכני עלולה להכביד על צמיחת התוצר של המשק כולו ברבעונים הקרובים, ולחייב את הקמעונאים לעבור למבצעים אגרסיביים כדי למשוך את הציבור חזרה לחנויות.