אנחנו נמצאים לאחר שנתיים של עליות שערים חדות בשווקי ההון והמשקיעים מתמודדים עם סביבת ריבית יורדת ומרווחי תשואה נמוכים בחוב הסחיר לצד עננה גיאו-פוליטית מתמשכת, ואנו עדים למגמה בעולם המערבי של יותר ויותר כספים זורמים אל מחוץ לשוק ההון המסורתי.
נועם ברכה, שותף-מנהל בחברת Value השקעות מתקדמות, מסביר בראיון למערכת "ספונסר" למה העולם הולך לכיוון של השקעות אלטרנטיביות, מה עומד מאחורי גל קרנות הפידר, ואילו הזדמנויות מחכות למשקיעים כשירים בישראל.
"אנחנו בעידן חדש - אי אפשר להישען רק על מניות ואג"ח"
"התמהיל הקלאסי של מניות ואג"ח כבר לא עובד כמו פעם", אומר ברכה. "המציאות הכלכלית והגיאופוליטית השתנתה, והמשקיעים מחפשים יציבות, גידור ופיזור רחב יותר. אלו אלמנטים שקשה למצוא בשוק הסחיר, ולכן רבים פונים לתחום ההשקעות האלטרנטיביות – קרנות Private Equity, חוב פרטי, תשתיות ונדל"ן."
ברכה מספר כי בכנסים בינלאומיים שבהם הוא משתתף ישנה כמעט תמימות דעים בקרב מנהלי השקעות מובילים בעולם: העתיד נמצא בתחום הלא-סחיר. "היקף ההשקעות האלטרנטיביות העולמי קפץ בעשור האחרון ל-13 טריליון דולר – פי 3 ממה שהיה לפני שני עשורים. זה שינוי פרדיגמה אמיתי."
"אנחנו מחברים את המשקיעים הישראלים לקרנות הגדולות בעולם"
Value השקעות מתקדמות, שהוקמה לפני כעשור כחלק מקבוצת הלמן-אלדובי, בנתה לעצמה רשת קשרים הדוקה עם מנהלי קרנות מובילים בעולם. "המטרה שלנו הייתה פשוטה אך שאפתנית, לאפשר למשקיע כשיר בישראל גישה לקרנות שהיו בעבר נחלת המוסדיים בלבד," מסביר ברכה.
החברה, לדבריו, עושה זאת באמצעות תהליך קפדני של ניתוח, מיפוי ובחינת מנהלים וקרנות לפי קריטריונים מחמירים של ביצועים, סיכון, מיסוי וניהול חשבונאי. "זהו תהליך שמצריך משאבים אדירים, אבל מאפשר לנו להציע ללקוחות ערך שאין לאף גורם אחר – השקעות איכותיות, מפוזרות היטב, ובתנאים שמקבילים כמעט למוסדיים."
"קרנות הפידר פתחו את הדלת למשקיע הפרטי"
אחד מהמכשירים הפיננסים ש-Value הביאה לשוק הישראלי היא מודל קרנות הפידר – שותפות מרכזית המאגדת משקיעים כשירים רבים ומאפשרת להם להיכנס לקרנות ענק בינלאומיות, כאלו שהיו סגורות רק למשקיעים מוסדיים "אם פעם היה צורך ב-10 מיליון דולר כדי להשתתף בקרן מובילה בעולם הPrivate Equity-, היום אפשר לעשות זאת ב-250 אלף דולר בלבד," אומר ברכה.
"זה מאפשר לנו להשיג למשקיעים תנאים מצוינים, הרבה פעמים באותם תנאים של גופים מוסדיים בשל היכולת לאגד משקיעים להשקעה בקרן בסכומים של 50-100 מ׳ דולר. כיום אנחנו מנהלים כבר למעלה מ-4 מיליארד שקל בפידרים שונים על פני קרנות בינלאומיות מובילות."
"ההשקעות צריכות להיות מותאמות אישית"
ברכה מדגיש כי תחום ההשקעות האלטרנטיביות הוא רחב ודורש התאמה פרטנית לכל משקיע. "יש ארבע רגליים עיקריות: הון פרטי, חוב פרטי, נדל"ן ותשתיות, ולכל אחת מהן מאפיינים שונים. תפקידנו הוא להבין את הצרכים והיעדים של המשקיע ולהתאים את האסטרטגיה הנכונה."
"אסטרטגיית הסקונדרי – הלב הפועם של עולם ההשקעות האלטרנטיביות"
"אנחנו מאמינים בלב שלם שתחום ה-Secondary הוא אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים והמשמעותיים ביותר בשוק ההשקעות האלטרנטיביות כיום," אומר ברכה.
לדבריו, מדובר באסטרטגיה שחוותה בעשור האחרון את קצב ההתפתחות המהיר ביותר וזאת בזכות יתרונות מובהקים: פיזור רחב מאוד של נכסים, אפשרות לרכוש אחזקות בדיסקאונט עמוק, ותשואות דו־ספרתיות מושגות ברמת סיכון נמוכה יחסית.
"היופי באסטרטגיית הסקונדרי הוא ביכולת שלה לשלב בין גמישות לפיזור. המשקיע נחשף למגוון רחב של חברות, סקטורים ותקופות השקעה – מבלי להמתין שנים ארוכות עד להבשלת ההשקעות. בנוסף, הדיסקאונט שבו נרכשות העסקאות מתורגם ישירות לתשואה עודפת בפועל."
ברכה מוסיף כי ההזדמנויות בשוק הסקונדרי אינן מוגבלות עוד רק לקרנות הון פרטיות, אלא מתרחבות גם לעולמות נוספים – ובראשם תשתיות וחוב פרטי.
"שני התחומים הללו מגלמים כיום פוטנציאל עצום, כאשר שניים מהשחקנים הדומיננטיים והמשפיעים ביותר בעולם Ardian ו-Goldman Sachs מובילים מהלכים משמעותיים ופורצי דרך, שמאפשרים למשקיעים להיחשף לעסקאות סקונדרי איכותיות גם בתחומים שנחשבו בעבר סגורים ומורכבים."
"בהקשר זה," הוא מדגיש, "אנחנו ב־Value גאים לייצג בישראל ארבעה מתוך עשרת גופי הסקונדרי המובילים בעולם ולספק למשקיעים המקומיים גישה ישירה לשורה הראשונה של המנהלים והקרנות שפועלים כיום בליבת עולם ההשקעות האלטרנטיביות."
"קרנות פתוחות מאפשרות גמישות ונזילות"
אחת המגמות הבולטות בעולם האלטרנטיבי היא עלייתן של קרנות "אוורגרין" – קרנות פתוחות שמאפשרות כניסה ויציאה תקופתית.
"זה פתרון נהדר למשקיעים שרוצים גם ליהנות מהיתרונות של Private Equity, וגם לשמור על רמת נזילות מסוימת," אומר ברכה.
בין הקרנות ש-Value מציעה כיום נמנות CDLF של קרלייל (Carlyle) ולצד הקרן הפתוחה SPRIM שלStepStone .
"החזון שלנו הוא להנגיש את ההשקעות המתקדמות ביותר לישראלים"
ברכה מסכם: "המטרה שלנו ב-Value היא אחת – לאפשר למשקיעים כשירים בישראל ליהנות מאותן הזדמנויות שמנהלי ההשקעות הגדולים בעולם נהנים מהן. אנחנו חיים בתקופה שבה אי-אפשר להרשות לעצמנו להישאר רק עם נכסים סחירים. מי שרוצה לבנות תיק חכם ומאוזן צריך לחשוב אלטרנטיבי."
הכתבה מבוססת על ראיון עם נועם ברכה, שותף-מנהל ב-Value השקעות מתקדמות.
החומר מיועד למשקיעים כשירים בלבד, ואינו מהווה ייעוץ או המלצה להשקעה.