למרות שעדיין לא ברור האם המכסים שהטילה ארה"ב על ישראל יישארו בתוקף, כלכלני דוישטה בנק סבורים בינתיים כי מס של 17% צפוי להשפיע באופן משמעותי על תחזית הצמיחה של ישראל, שכן ארה"ב היא שותפת סחר מרכזית. בנוסף, חוסר הוודאות הגיאופוליטי המתמשך וההתמתנות בביקושים המקומיים צפויים להפעיל לחץ כלפי מטה על הדינמיקה הכלכלית. בהתאם לכך,בבנק הגרמני עדכנו את תחזית הצמיחה שלנו לשנת 2025 כלפי מטה ל-3.6% (לעומת 4.4% קודם), מאחר שגם היצוא נטו וגם הביקוש המקומי צפויים לתרום פחות ממה שהערכנו תחילה. בדומה לכך, בבנק הורידו את תחזית הצמיחה לשנת 2026 ל-4.2% (לעומת 4.7% קודם).
"למרות שאנו מעריכים שהתפתחויות אחרונות עשויות לתמוך בהתמתנות האינפלציה בישראל – באמצעות ירידה במחירי האנרגיה והאטה נוספת בביקושים המקומיים בשל ירידה בעושר כתוצאה מקריסת שוק המניות – הפיחות האחרון בשקל צפוי להמשיך ולהפעיל לחץ כלפי מעלה על האינפלציה, במיוחד בטווח הקצר. לפיכך, בשקלול כולל, אנו שומרים על תחזית האינפלציה לסוף 2025 ברמה של 2.6%, נמוכה מהציפיות בשוק", כתבו כלכלני הבנק.
תחזית המדיניות המוניטרית
בהמשך להכרזת ריבית בנק ישראל השבוע, בדויטשה בנק סבורים כי המסרים של בנק ישראל ממשיכים לשדר זהירות. "על רקע עליית אי הוודאות בעקבות חידוש הלחימה בעזה, הגברת חוסר הוודאות הפוליטית הפנימית והאפשרות למלחמת סחר בעקבות הודעת המכסים של ארה"ב – לבנק יש סיבות רבות לנקוט בקו זהיר. פרמיית הסיכון הגבוהה, כפי שבאה לידי ביטוי במסחר של CDS ל-5 שנים ברמה של 112 נקודות בסיס ובפיחות של 6.6% בשער השקל מול הדולר מאז אמצע פברואר (נכון ל-7 באפריל), מצדיקים את דחיית תחילת מחזור ההקלה. הנגיד ירון אישר את הזהירות המוגברת וציין: "בנוסף למכסים, קיימת גם אי ודאות לגבי התפתחות המלחמה, ויש כעת יותר מדי אי ודאות בשביל להוריד ריבית."
"אנו שומרים על תחזית אינפלציה מבנית חיובית, בעיקר במחצית השנייה של 2025, עם צפי לאינפלציה בטווח היעד שתסתכם ב-2.6% בסוף השנה (ממוצע של 2.3% ברבעון הרביעי של 2025). תחזית זו נתמכת בכמה גורמים: האטה בצריכה הפרטית ברבעון הראשון, הקלה הדרגתית במגבלות ההיצע, האטה בגידול השכר ומדיניות פיסקלית מצמצמת יותר, שמכבידה על ההכנסה הפנויה של משקי הבית. עם זאת, ירידות השערים בשוקי המניות בארה"ב, חוסר הוודאות הפוליטי הפנימי המחודש – כולל חששות מהרפורמה המשפטית – והמשך הלחימה בעזה, שומרים על פרמיית סיכון גבוהה. הפיחות האחרון בשקל עלול להגביר את לחצי האינפלציה בטווח הקצר, אך ירידת מחירי האנרגיה והאטה אפשרית נוספת בביקושים המקומיים עשויים לקזז את הלחצים האלה.
"בהתאם לעמדתו הזהירה של בנק ישראל, אנו צופים מחזור הקלה הדרגתי, עם שתי הפחתות ריבית של 25 נקודות בסיס בשנת 2025 (באוגוסט ובנובמבר), כך שהריבית בסוף השנה תעמוד על 4.0%. עם זאת, אי הוודאות הגלובלית – כולל סיכונים למלחמות סחר והשפעתן על צמיחה, אינפלציה והחלטות של בנקים מרכזיים – מעיבה על התחזית. הסיכונים נוטים לכיוון של מחזור הקלה איטי יותר ממה שאנו חוזים כיום, אם חוסר הוודאות הפנימי והחיצוני יוביל לתנודתיות נוספת בשווקים הפיננסיים, ובפרט בשקל. בטווח הארוך, אנו צופים שהריבית תרד לרמה של 3.0% עד סוף 2026, כתוצאה מהתמתנות נוספת באינפלציה – אך העיתוי וההיקף המדויק של צעדי ההקלה נותרו תלויים בהתפתחויות הגיאופוליטיות המתמשכות", כתבו בדויטשה בנק.