רפי גוזלן, כלכלן ראשי, IBI בית השקעות<br>קרדיט: אילן בשור
רפי גוזלן, כלכלן ראשי, ibi בית השקעות קרדיט: אילן בשור

הועדה המוניטארית החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי פעם נוספת, ברמה של 4.5%, בהתאם להערכתנו, כאשר הערכת הקונצנזוס הייתה חצויה בין הפחתה של 25 נ"ב לבין השארת הריבית ללא שינוי. ההכוונה העתידית נותרה ללא שינוי, עם הערכה כי תוואי הריבית ייקבע בהתאם להמשך התכנסות האינפלציה אל היעד, ליציבות בשווקים הפיננסים, לפעילות הכלכלית ולמדיניות הפיסקאלית. ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי נשענה כצפוי על העלייה המהירה שנרשמה לאחרונה בפרמיית הסיכון, וזאת על רקע אי הודאות הגיאו-פוליטית שנובעת בעיקר מההחרפה שנרשמה לאחרונה מול אירן. העלייה בפרמיית הסיכון קיבלה ביטוי גם בפיחות של השקל ותרמה לעלייה בציפיות לאינפלציה לעבר הגבול העליון של היעד. בנוסף, המשך התאוששות הדרגתית בפעילות המקומית וההתמתנות בציפיות להפחתת ריבית בארה"ב תמכו אף הם בהחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי.

מבחינת האינפלציה, גם בהודעת הריבית וגם במסיבת העיתונאים צוינה הירידה באינפלציה לתוך היעד בחודשים האחרונים, אך מנגד תחזיות האינפלציה והציפיות בשווקים עלו לעבר הגבול העליון של היעד, התפתחות שתרמה אף היא להחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי. ניראה כי רמת הביטחון של הועדה בירידה בסביבת האינפלציה פחתה, שכן חלק מהירידה שנרשמה באינפלציה מהרבעון האחרון של 2023 נבע מההשפעות הממתנות של המלחמה, ואילו במבט קדימה התמונה עשויה להיות שונה. הערכה זו קיבלה ביטוי גם בדברי הנגיד שציין כי "...התרחבות ההיצע המצרפי במשק איטית יותר מהתפתחות הביקושים. התפתחות זו עלולה להוביל ללחצים אינפלציוניים." כמו כן, מעבר לבעיית צד ההיצע בשוק הנדל"ן, ייתכן ודברים אלו הושפעו גם מהמדיניות הפיסקאלית המרחיבה וגם מנתוני השכר בחודשים האחרונים, שאמנם מושפעים מהרכב התעסוקה, אך מצביעים על קצב עלייה שנתי גבוה מאוד (של כ-9%) למרות העלייה בהיקף התעסוקה.

במסגרת החלטת הריבית עודכנה גם תחזית מחלקת המחקר לשנים 2024-2025, והיא ממשיכה להישען על הערכה להמשך לחימה בחזית אחת ובעצימות פוחתת במהלך 2024 וללא השפעות לחימה ישירות נוספות ב-2025. תחזיות הצמיחה ל-2024 ול-2025 נותרו ללא שינוי, 2% ו-5%, בהתאמה. תחזית הגירעון בתקציב ל-2024 עודכנה כלפי מעלה ל-6.6% ( מ-5.7%) ול-2025 ל-4.6% תוצר (מ-3.8%). תחזית האינפלציה לשנה הקרובה עלתה ל-2.8%, והיא משקפת עדכון כלפי מעלה לתחזית ל-2024 ל-2.7% (מ-2.4%) ול-2025 מ-2% ל-2.3%. תחזית הריבית לרבעון הראשון של 2025 היא ל-3.75%, לעומת 4%-3.75% לרבעון האחרון של 2024, והיא משקפת סביבת ריבית ריאלית של כ-1%.

בשורה התחתונה, הטון שעלה מההודעה וממסיבת העיתונאים היה ניטראלי יחסית וזאת לעומת טון "יוני" יותר שאיפיין את ההחלטה בפברואר. הנגיד הדגיש במסיבת העיתונאים כי במידה ותירשם ירידה באי הודאות (ולמעשה בפרמיית הסיכון) תוך התייצבות בסביבת האינפלציה בתוך היעד, הועדה תוכל לעמוד בתחזית הריבית להפחתה לסביבה של 4%-3.75%.

עם זאת, להערכתנו, ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי פעם שנייה ברציפות לאחר הפחתה אחת בלבד בתחילת השנה, אמנם עיקבית עם המסרים של בנק ישראל בדבר תהליך הפחתת ריבית מדוד וזהיר, אך אינה טריוויאלית ומשקפת את אי הודאות הגבוהה הנובעת מהשפעות המלחמה. לפיכך, תוואי הפחתת הריבית עשוי להיות מתון מאשר הוערך עד כה, בין היתר גם על רקע השיפור בסביבה העולמית שמלווה בהתמתנות בציפיות להפחתת הריבית, ואנו מעריכים כי הריבית תרד עד לסוף השנה ל-4% לעומת צפי ל-3.75% קודם לכן.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש